Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Sylabus przedmiotu Prowadzenie działalności gospodarczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Prowadzenie działalności gospodarczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Mięsa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomiki, podstawy ogólnej technologii żywności, charakterystykę podstawowych grup surowców i produktów spożywczych oraz zasady racjonalnego żywienia. Potrafi samodzielnie wyszukiwać i korzystać z dostepnych źródeł informacji oraz posługiwać się literaturą fachową. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Zwiększenie kreatywności studentów i otwarcie na przedsiębiorczość. |
C-2 | Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych z organizacją i funkcjonowaniem małych form działalności gospodarczej |
C-3 | Przekazanie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z rachunkowością i kalkulacją kosztów mikro- i małych przedsiębiorstw |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Cel i efekty kształcenia, zasadny zaliczenia, regulamin zajęć | 1 |
T-L-2 | Planowanie strategiczne, plan biznesowy przedsiębiorstwa. | 3 |
T-L-3 | Cykl życia przedsiębiorstwa, cykl życia produktu. | 3 |
T-L-4 | Koszty własne - rachunkowość i kalkulacje | 3 |
T-L-5 | Rachunek zysków i strat (RZiS) do kalkulacki budżetu restauracji | 4 |
T-L-6 | Harmonogram otwarcia lokalu gastronomicznego | 3 |
T-L-7 | Ankieta preferencji i zadowolenia gości w lokalu gastronomicznym | 3 |
T-L-8 | Analiza dostępnych na rynku urządzeń do pomiarów składu ciała oraz innych urządzeń niezbędnych w gabinecie dietetyka, w tym programu dietetycznego. | 2 |
T-L-9 | Projektowanie własnego gabinetu. Od business planu po wyposażenie. | 2 |
T-L-10 | Opracowanie dokumentacji dotyczącej pacjenta. | 2 |
T-L-11 | Postępowanie z trudnym pacjentem. Poradnictwo żywieniowe i wizyty kontrolne. | 2 |
T-L-12 | Planowanie marketingu. Zaliczenie zajęć | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Cel i efekty kształcenia, zasadny zaliczenia. | 1 |
T-W-2 | Przedsiębiorczość - istota, znaczenie i podstawy prawne. | 2 |
T-W-3 | Formy prawne jednostek gospodarczych, kryteria wyboru. | 3 |
T-W-4 | Procedura uruchomienia działalności gospodarczej. | 2 |
T-W-5 | Obowiązki i prawa pracodawcy i pracownika - podstawy prawa pracy. | 2 |
T-W-6 | Zakres działań przy otwieraniu lokalu gastronomicznego | 3 |
T-W-7 | Badania rynkowe i strategie konkurowania | 3 |
T-W-8 | Kontrola kosztów i zyskowność działalności lokalu gastronomicznego | 4 |
T-W-9 | Podstawy prawne funkcjonowania gabinetów dietetycznych w Polsce. Zawód dietetyk w świetle prawa. Bezpieczeństwo danych pacjentów. | 2 |
T-W-10 | Business plan działalności dietetycznej. Plan finansowy. Źródła finansowania, dotacje. Własna działalność vs franczyza. | 2 |
T-W-11 | Wyposażenie gabinetów z uwzględnieniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych w Polsce. Organizacja pracy w gabinecie dietetycznym. Zasady BHP. Dokumentacja. | 2 |
T-W-12 | Rola dietetyka w systemie żywienia indywidualnego i zbiorowego. Etyka pracy dietetyka. Praca dietetyka w ramach opieki koordynowanej w POZ. | 2 |
T-W-13 | Prowadzenie i promowanie działalności online. | 1 |
T-W-14 | zaliczenie | 1 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | Analiza wskazanej literatury | 10 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 30 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
M-3 | Ćcwiczenia przedmiotowe w grupach |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie z ćwiczeń ustalone na podstawie oceny z kolokwium końcowego oraz aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z pytaniami otwartymi obejmującymi treści wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO8_W01 Zna i rozumie zagadnienia związane z wyborem formy prawnej działalności gospoarczej, procedurą otwarcia działalności oraz organizacją i funkcjonowaniem małego przedsiebiorstwa z uwzględnieniem jego specyfiki | D_1A_W09 | — | C-2, C-1 | T-W-10, T-W-5, T-W-9, T-W-3, T-W-6, T-W-2, T-W-13, T-W-4, T-W-8, T-W-11, T-W-12, T-W-7 | M-1, M-3, M-2 | S-1, S-2 |
D_1A_DietO8_W02 Zna i rozumie podstawowe zagadnienia związane z rachunkiem kosztów i zasadami rozliczania działalności gospodarczej | D_1A_W09 | — | C-3 | T-W-8, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO8_U01 Potrafi zaplanować i przygotować biznesplan działalności gospodarczej oraz zweryfikować poprawność przyjetych założeń | D_1A_U06, D_1A_U03, D_1A_U05, D_1A_U12, D_1A_U02, D_1A_U10, D_1A_U04 | — | C-3, C-2 | T-L-5, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-9, T-L-4, T-L-6, T-W-7, T-W-6, T-W-3, T-L-2 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-1 |
D_1A_DietO8_U02 Potrafi wykonać wszystkie czynności związane z otwarciem działalności gospodarczej, potrafi wyszukać i zinterpretować podstawowe regulacje prawne związane z prowadzeniem działalności gospodarczej | D_1A_U01, D_1A_U03 | — | C-2 | T-L-10, T-L-9, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-3, T-L-11, T-L-12, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
D_1A_DietO8_U03 Potrafi wybrać i zstosować odpowiednią metodę oraz wykonać podstawową kalkulację kosztów z uwzględnieniem specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej | D_1A_U12 | — | C-3 | T-W-8, T-L-5, T-L-4, T-L-9, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO8_K01 Student jest gotów do wykorzystania posiadanej wiedzy i umiejętności., rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Jest otwarty na przedsiębiorczość, gotowy do świadomego podejmowania ryzyka gospodarczego. | D_1A_K02, D_1A_K04 | — | C-2, C-3, C-1 | T-W-13, T-W-4, T-W-6, T-L-9, T-W-2, T-W-11, T-L-6, T-W-9, T-L-5, T-W-3, T-W-10, T-W-8, T-L-11, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-12, T-W-12, T-W-7, T-L-2, T-L-10, T-W-5, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO8_W01 Zna i rozumie zagadnienia związane z wyborem formy prawnej działalności gospoarczej, procedurą otwarcia działalności oraz organizacją i funkcjonowaniem małego przedsiebiorstwa z uwzględnieniem jego specyfiki | 2,0 | |
3,0 | Student definiuje podstawowe pojęcia dotyczące działalności gospodarczej i przedsiębiorczości. Zna podstawowe zasady zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
D_1A_DietO8_W02 Zna i rozumie podstawowe zagadnienia związane z rachunkiem kosztów i zasadami rozliczania działalności gospodarczej | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zasady rozliczenia działalności gospodarczej i kalkulacji kosztów własnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO8_U01 Potrafi zaplanować i przygotować biznesplan działalności gospodarczej oraz zweryfikować poprawność przyjetych założeń | 2,0 | |
3,0 | Poprawnie określa i planuje zaledwie podstawowe elementy biznesplanu przedsiebiorstwa | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
D_1A_DietO8_U02 Potrafi wykonać wszystkie czynności związane z otwarciem działalności gospodarczej, potrafi wyszukać i zinterpretować podstawowe regulacje prawne związane z prowadzeniem działalności gospodarczej | 2,0 | |
3,0 | Poprawnie wskazuje tylko kilka czynności niezbędnych do otwarcia działalności gospodarczej, wykorzystuje zaledwie kilka źródeł podstawowych regulacji prawnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
D_1A_DietO8_U03 Potrafi wybrać i zstosować odpowiednią metodę oraz wykonać podstawową kalkulację kosztów z uwzględnieniem specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej | 2,0 | |
3,0 | Potrafi okreslic zaledwie kilka grup kosztów prostych oraz poprawnie wykonać tylko nieliczne obliczenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO8_K01 Student jest gotów do wykorzystania posiadanej wiedzy i umiejętności., rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Jest otwarty na przedsiębiorczość, gotowy do świadomego podejmowania ryzyka gospodarczego. | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do wykorzystania posiadanej wiedzy i umiejętności zaledwie w stopniu podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jan M. Mołoniewicz, Menadżer gastronomii, Moja Consulding, Warszawa, 2018, Część 1 i Część 2
- pod red. J. Targalski i A. Francik, Przedsiębiorczość i zarządzanie firmą. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa, 2009
- pod red. B. Piasecki, Ekonomika i zarządzanie małą frmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2001
- pod red. P. Szczypa, Kalkulacja i rachunek kosztów, CeDeWu, Warszawa, 2023
- Karolina Sobczyk, Magdalena Syrkiewicz-Świtała, Działalność gospodarcza przedsiębiorstw świadczących usługi dietetyczne, 2020, 1
Literatura dodatkowa
- Czasopismo popularno-naukowe, Przeglad Gastronomiczny
- Anna Grontkowska, Działalność gospodarcza w przedsiębiorstwie spozywczym, Format - AB, Warszawa, 2013