Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe

Sylabus przedmiotu Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnego
Specjalność Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1opanowanie treści z przemiotów : biochemia , anatomia, ogólna technologia żywności , dietetyka, patofizjologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy , umiejętnośći , kompetencji, w zakresie żywienia pacjenta bariatrycznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Informacje wprowadzające. Analiza problemu otyłości w Polsce i na świecie. Przyczyny, konsekwencje społeczne, ekonomiczne. Statystyki otyłości i chorób z nią związanych4
T-L-2Diety redukujące fizjologiczne.2
T-L-3Zagrożenia popularnych diety odchudzających.4
T-L-4Preparaty farmakologiczne wspomagające proces redukcji masy ciała.2
T-L-5Przygotowanie pacjenta do zabiegu i operacji bariatrycznej4
T-L-6Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po zabiegach bariatrycznych.4
T-L-7Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po operacjach bariatrycznych.4
T-L-8Dietoterapia i suplementacja docelowa.2
T-L-9Domowe diety dojelitowe2
T-L-10Zaliczenie przedmiotu2
30
wykłady
T-W-1Epidemiologia i etiopatogeneza otyłości.2
T-W-2Wydzielnicza funkcja tkanki tłuszczowej2
T-W-3Kwalifikacje pacjenta do zabiegu bariatrycznego2
T-W-4Propedeutyka chirurgicznego leczenia otyłości.4
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych przed operacjami bariatrycznymi. Edukacja psychodietetyczna.2
T-W-6Postępowanie dietetyczne u chorych po zabiegach i opercjach bariatrycznych4
T-W-7Przeciwskazania do operacji i powikłania pooperacyjne2
T-W-8Efektywność zabiegów i operacji bariatrycznych. Operacje rewizyjne.2
T-W-9Niedożywienie pacjenta w różnych stanach chorobowych2
T-W-10Leczenie żywieniowe dojelitowe3
T-W-11Leczenie żywieniowe pozajelitowe3
T-W-12Domowe żywienie pozajelitowe2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Analiza bieżącej literatury6
A-L-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń8
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Zaliczenie laboratorium2
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza bieżącej literatury12
A-W-3Egzamin2
A-W-4Konsultacje6
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
M-3Ćwiczenia labolatoryjne - opanowanie metod żywienia osób po operacji bariatrycznej

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bierzące zaliczenie ćwiczeń teoretycznie i praktycznie
S-2Ocena formująca: Ocena praktyczna wykonywania ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin końcowy z przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-5_W01
Student zna i rozumie, w zaawansowanym stopniu, zagadnienia związane z potrzebami żywieniowymi człowieka otyłego, poddanego zabiegom chirurgii bariatrycznej. Zna i rozumie tematkę z zakresu żywienia osób po operacjach bariatrycznych. Zna i rozumie temat suplementów diety stanowiących uzupełnienie dietoterapii u tych pacjentów.
D_1A_W05C-1T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-W-1, T-W-4M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-5_U01
Potrafi otoczyć opieką dietetyczną pacjentów po opracjach bariatrycznych. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
D_1A_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-5_K01
Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób po operacjach bariatrycznych, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy.
D_1A_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-5_W01
Student zna i rozumie, w zaawansowanym stopniu, zagadnienia związane z potrzebami żywieniowymi człowieka otyłego, poddanego zabiegom chirurgii bariatrycznej. Zna i rozumie tematkę z zakresu żywienia osób po operacjach bariatrycznych. Zna i rozumie temat suplementów diety stanowiących uzupełnienie dietoterapii u tych pacjentów.
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka, profilaktyki otyłości i chorób z nią związanych.
3,0Student ma dostateczną wiedzę w 50% z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka, profilaktyki otyłości i postępowania w stanie zaawansowanej choroby. Poprawnie dostatecznie tę wiedzę wykorzystuje.
3,5Student ma dobrą wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia w profliaktyce otyłości. Zna metody wspomagania leczenia otyłości i poprawnie tę znajomość wykorzystuje.
4,0Student opanował w stopniu dobrym wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka, wie jak przeciwdziałać otyłości, dobiera suplementy i prawidłową opieką okołooperacyjnej.
4,5Student posiada ponad przeciętną wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski.
5,0Student posiada pełną wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-5_U01
Potrafi otoczyć opieką dietetyczną pacjentów po opracjach bariatrycznych. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zatroszczyć się o pacjenta bariatrycznego
3,0Student poprawnie opiekuje się żywieniowo pacjnetem na etapie okołooperacyjnym.
3,5Student poprawnie projektuje diety przed i po zabiegach oraz operacjach bariatrycznych
4,0Student poprawnie projektuje diety przed i po zabiegach oraz operacjach. Ponadto potrafi sugerować indywidualna suplementację, wg potrzeb stau zdrowia pacjenta.
4,5Student poprawnie dobrze opiekuje się pacjentem żywieniowo, interpretuje wyniki badań sugerując dobór suplementów. Bezpiecznie opiekuje się pacjentem długofalowo dietetycznie.
5,0Student poprawnie bardzo dobrze projektuje indywidualne diety zgodnie z wynikami badań. Stosuje suplementację. Potrafi dbać o jego bezpieczeństwo.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-5_K01
Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób po operacjach bariatrycznych, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy.
2,0Nie posiada potrzeby dokształcania się w opiece dietetycznej bariatrycznej.
3,0Posiada potrzebę dokształcania się w zakresie opieki dietetycznej bariatryzcnej.
3,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy w zakresie opieki okołooperacyjnej zywieniowo-suplementacyjnej.
4,0Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy z zakresu opieki dietteycznej bariatrycznej.
4,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
5,0Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.

Literatura podstawowa

  1. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz (red) Robert Kushner, Victor Lawrence, Sudhesh Kumar, Otyłość Praktyczny podręcznik kliniczny, Wydawnictwo Medipage, 2017, 1 ISBN: 978- 83-64737-37-4
  2. Aleksandra Łuszczyńska, Nadwaga i otyłość, Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa, 2007
  3. Edyta Balejko, Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji, u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego, Wydawnictwo Naukowe ZUT w Szczecinie, 2019, ISBN 978-837663-277-3
  4. Tauman R., Shalition S., Lavie L., Oxidative stress in obese children and adolescents with and without type 2 diabetes mellitus is not associated with obstructive sleep apnea, Sleep and Breathing, 2018, 1522-1709
  5. Red. Bruno Szczygieł, Niedozywienie związane z chorobą, PZWL, Warszawa, 2012, 978-83-200-4420-1
  6. red. Lobos Sobotka, Podstawy żywienia klinicznego, Scientifica, Kraków, 2013, 978-83-936527-1-6

Literatura dodatkowa

  1. Varghese J. F., Patel, Rohit P., Yadav U.C.S., Novel Insights in the Metabolic Syndrome-induced Oxidative Stress and Inflammation-mediated Atherosclerosis., Current Cardiology Reviews, 2018, 14, 1: 4-14
  2. Jastrzębska M., Ostrowska L., Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2010, 1, 4: 201-209
  3. czasopismo, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/
  4. J. Dzieniszewski, L. Szponar, B. Szczygieł, J. Socha, Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2001, 83-8606-56-5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Informacje wprowadzające. Analiza problemu otyłości w Polsce i na świecie. Przyczyny, konsekwencje społeczne, ekonomiczne. Statystyki otyłości i chorób z nią związanych4
T-L-2Diety redukujące fizjologiczne.2
T-L-3Zagrożenia popularnych diety odchudzających.4
T-L-4Preparaty farmakologiczne wspomagające proces redukcji masy ciała.2
T-L-5Przygotowanie pacjenta do zabiegu i operacji bariatrycznej4
T-L-6Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po zabiegach bariatrycznych.4
T-L-7Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po operacjach bariatrycznych.4
T-L-8Dietoterapia i suplementacja docelowa.2
T-L-9Domowe diety dojelitowe2
T-L-10Zaliczenie przedmiotu2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Epidemiologia i etiopatogeneza otyłości.2
T-W-2Wydzielnicza funkcja tkanki tłuszczowej2
T-W-3Kwalifikacje pacjenta do zabiegu bariatrycznego2
T-W-4Propedeutyka chirurgicznego leczenia otyłości.4
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych przed operacjami bariatrycznymi. Edukacja psychodietetyczna.2
T-W-6Postępowanie dietetyczne u chorych po zabiegach i opercjach bariatrycznych4
T-W-7Przeciwskazania do operacji i powikłania pooperacyjne2
T-W-8Efektywność zabiegów i operacji bariatrycznych. Operacje rewizyjne.2
T-W-9Niedożywienie pacjenta w różnych stanach chorobowych2
T-W-10Leczenie żywieniowe dojelitowe3
T-W-11Leczenie żywieniowe pozajelitowe3
T-W-12Domowe żywienie pozajelitowe2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Analiza bieżącej literatury6
A-L-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń8
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Zaliczenie laboratorium2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza bieżącej literatury12
A-W-3Egzamin2
A-W-4Konsultacje6
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-5_W01Student zna i rozumie, w zaawansowanym stopniu, zagadnienia związane z potrzebami żywieniowymi człowieka otyłego, poddanego zabiegom chirurgii bariatrycznej. Zna i rozumie tematkę z zakresu żywienia osób po operacjach bariatrycznych. Zna i rozumie temat suplementów diety stanowiących uzupełnienie dietoterapii u tych pacjentów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W05Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach, z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy , umiejętnośći , kompetencji, w zakresie żywienia pacjenta bariatrycznego
Treści programoweT-L-2Diety redukujące fizjologiczne.
T-L-4Preparaty farmakologiczne wspomagające proces redukcji masy ciała.
T-L-6Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po zabiegach bariatrycznych.
T-W-1Epidemiologia i etiopatogeneza otyłości.
T-W-4Propedeutyka chirurgicznego leczenia otyłości.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena praktyczna wykonywania ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin końcowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka, profilaktyki otyłości i chorób z nią związanych.
3,0Student ma dostateczną wiedzę w 50% z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka, profilaktyki otyłości i postępowania w stanie zaawansowanej choroby. Poprawnie dostatecznie tę wiedzę wykorzystuje.
3,5Student ma dobrą wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia w profliaktyce otyłości. Zna metody wspomagania leczenia otyłości i poprawnie tę znajomość wykorzystuje.
4,0Student opanował w stopniu dobrym wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka, wie jak przeciwdziałać otyłości, dobiera suplementy i prawidłową opieką okołooperacyjnej.
4,5Student posiada ponad przeciętną wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski.
5,0Student posiada pełną wiedzę z zakresu potrzeb żywieniowych człowieka i zasad racjonalnego żywienia człowieka. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-5_U01Potrafi otoczyć opieką dietetyczną pacjentów po opracjach bariatrycznych. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U07Potrafi zaplanować jadłospis uwzględniający zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy , umiejętnośći , kompetencji, w zakresie żywienia pacjenta bariatrycznego
Treści programoweT-L-1Informacje wprowadzające. Analiza problemu otyłości w Polsce i na świecie. Przyczyny, konsekwencje społeczne, ekonomiczne. Statystyki otyłości i chorób z nią związanych
T-L-2Diety redukujące fizjologiczne.
T-L-3Zagrożenia popularnych diety odchudzających.
T-L-4Preparaty farmakologiczne wspomagające proces redukcji masy ciała.
T-L-5Przygotowanie pacjenta do zabiegu i operacji bariatrycznej
T-L-6Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po zabiegach bariatrycznych.
T-W-1Epidemiologia i etiopatogeneza otyłości.
T-W-2Wydzielnicza funkcja tkanki tłuszczowej
T-W-3Kwalifikacje pacjenta do zabiegu bariatrycznego
T-W-4Propedeutyka chirurgicznego leczenia otyłości.
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych przed operacjami bariatrycznymi. Edukacja psychodietetyczna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
M-3Ćwiczenia labolatoryjne - opanowanie metod żywienia osób po operacji bariatrycznej
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena praktyczna wykonywania ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin końcowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zatroszczyć się o pacjenta bariatrycznego
3,0Student poprawnie opiekuje się żywieniowo pacjnetem na etapie okołooperacyjnym.
3,5Student poprawnie projektuje diety przed i po zabiegach oraz operacjach bariatrycznych
4,0Student poprawnie projektuje diety przed i po zabiegach oraz operacjach. Ponadto potrafi sugerować indywidualna suplementację, wg potrzeb stau zdrowia pacjenta.
4,5Student poprawnie dobrze opiekuje się pacjentem żywieniowo, interpretuje wyniki badań sugerując dobór suplementów. Bezpiecznie opiekuje się pacjentem długofalowo dietetycznie.
5,0Student poprawnie bardzo dobrze projektuje indywidualne diety zgodnie z wynikami badań. Stosuje suplementację. Potrafi dbać o jego bezpieczeństwo.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-5_K01Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób po operacjach bariatrycznych, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy , umiejętnośći , kompetencji, w zakresie żywienia pacjenta bariatrycznego
Treści programoweT-L-1Informacje wprowadzające. Analiza problemu otyłości w Polsce i na świecie. Przyczyny, konsekwencje społeczne, ekonomiczne. Statystyki otyłości i chorób z nią związanych
T-L-2Diety redukujące fizjologiczne.
T-L-3Zagrożenia popularnych diety odchudzających.
T-L-4Preparaty farmakologiczne wspomagające proces redukcji masy ciała.
T-L-5Przygotowanie pacjenta do zabiegu i operacji bariatrycznej
T-L-6Modelowe postępowanie dietetyczne początkowe po zabiegach bariatrycznych.
T-W-1Epidemiologia i etiopatogeneza otyłości.
T-W-2Wydzielnicza funkcja tkanki tłuszczowej
T-W-3Kwalifikacje pacjenta do zabiegu bariatrycznego
T-W-4Propedeutyka chirurgicznego leczenia otyłości.
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych przed operacjami bariatrycznymi. Edukacja psychodietetyczna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
M-3Ćwiczenia labolatoryjne - opanowanie metod żywienia osób po operacji bariatrycznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bierzące zaliczenie ćwiczeń teoretycznie i praktycznie
S-2Ocena formująca: Ocena praktyczna wykonywania ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin końcowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada potrzeby dokształcania się w opiece dietetycznej bariatrycznej.
3,0Posiada potrzebę dokształcania się w zakresie opieki dietetycznej bariatryzcnej.
3,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy w zakresie opieki okołooperacyjnej zywieniowo-suplementacyjnej.
4,0Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy z zakresu opieki dietteycznej bariatrycznej.
4,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
5,0Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.