Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Sylabus przedmiotu Prawo żywnościowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Prawo żywnościowe | ||
Specjalność | Dietetyka w gastronomii i cateringu | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | ogólna wiedza z przedmiotów technologicznych |
W-2 | podstawowa wiedza z zakresu obsługi pakietu Microsoft Office i internetu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z zasadami i procedurą tworzenia aktów prawa żywnościowego na poziomie międzynarodowym, unijnym i krajowym i obowiązkami producenta żywności w zakresie znajomości ww prawa |
C-2 | Zapoznanie z podstawowymi wymaganiami prawa związanymi z jakością i bezpieczeństwem żywności |
C-3 | Przygotowanie i prowadzenie prezentacji z zakresu wybranych wymagań prawa żywnościowego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Cwiczenia organizacyjne. Podstawy legislacji. Wybór tematów projektów do opracowania. | 1 |
T-L-2 | Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci. | 1 |
T-L-3 | Źródła unijnych aktów prawnych.. | 1 |
T-L-4 | Żródła krajowych aktów prawnych. | 1 |
T-L-5 | Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności | 2 |
T-L-6 | Wymagania prawa w zakresie znakowania żywnosci. | 2 |
T-L-7 | Wymagania szczegółowe dla żywności szczególnego rodzaju. | 2 |
T-L-8 | Prezentacje projektów. | 4 |
T-L-9 | Zaliczenie ćwiczeń | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Prawo żywnościowe - wprowadzenie, rys historyczny | 1 |
T-W-2 | Międzynarodowe normy dla produktów żywnościowych - Codex Alimentarius | 1 |
T-W-3 | Podstawy legislacji Unii Europejskiej i krajowej | 1 |
T-W-4 | Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności | 1 |
T-W-5 | Wymagania prawa w zakresie jakości żywności | 1 |
T-W-6 | Urzędowa kontrola żywności | 1 |
T-W-7 | Znakowanie żywności - wymagania obligatoryjne i dobrowolne | 1 |
T-W-8 | Wymagania prawne dotyczące żywności szczególnego rodzaju | 2 |
T-W-9 | Prawa konsumenta | 2 |
T-W-10 | Elementy prawa celnego | 2 |
T-W-11 | Normalizacja | 1 |
T-W-12 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 17 |
A-W-3 | bieżące studiowanie aktów prawnych | 18 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | metoda projektów |
M-3 | ćwiczenia audytoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: test egzaminacyjny |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena z projektu i prezentacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy |
S-4 | Ocena formująca: odpowiedź ustna lub pisemna na początku zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-3_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady prawa żywnościowego, konsumenckiego i celnego. Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z tego zakresu: wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy, dobiera odpowiednie metody analizy i oceny żywności a takze zasady znakowania żywności. | D_1A_W07, D_1A_W09 | — | C-2, C-3 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-3_U01 Potrafi wyszukiwać, interpretować, analizować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z aktualnych wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Potrafi zinterpretować te wymagania i na ich podstawie formułować i uzasadniać opinie. Potrafi z uzyskanych danych opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole. | D_1A_U11, D_1A_U12, D_1A_U02 | — | C-2, C-3 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-3_K01 Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe z uwzględnieniem wymagań prawa żywnościowego i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka. | D_1A_K03 | — | C-2 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-8 | M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-3_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady prawa żywnościowego, konsumenckiego i celnego. Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z tego zakresu: wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy, dobiera odpowiednie metody analizy i oceny żywności a takze zasady znakowania żywności. | 2,0 | |
3,0 | Nieprecyzyjnie wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy zna częściowo ich podstawy prawne. Ukierunkowany potrafi dobrać, na podstawie obowiązujących wymagań prawa, odpowiednie metody analizy i oceny jakosci żywności. Ma trudności ze wskazaniem wymagań jakościowych dla poszczególnych grup żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-3_U01 Potrafi wyszukiwać, interpretować, analizować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z aktualnych wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Potrafi zinterpretować te wymagania i na ich podstawie formułować i uzasadniać opinie. Potrafi z uzyskanych danych opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole. | 2,0 | |
3,0 | Ma ograniczoną umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Ma trudności z interpretowaniem tych wymagań i na ich podstawie formułowaniem i uzasadnianiem opinii. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole z niewielkimi problemami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-3_K01 Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe z uwzględnieniem wymagań prawa żywnościowego i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka. | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności w samodzielnym rozwiązywaniu problemó z zakresu prawa zywnościowego, celnego i konsumenckiego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Marek Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Kluwer Polska, 2009
- Małgorzata Korzycka-Iwanow, Prawo Żywnościowe. Zarys Prawa Polskiego i Wspólnotowego, LexisNexis, 2011
- Marek Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Kluwer Polska, 2009
- Anna Kołakowska, Dominika Plust, Prawo żywnościowe, poradnik dla przedsiębiorców, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2008
Literatura dodatkowa
- Marcin Piglowski, Podstawy ochrony prawnej konsumenta. Przepisy i przykłady, CeDeWu, 2011
- Aktualne akty prawa żywnościowego, celnego i konsumenckiego na poziomie krajowym i UE