Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S2)
specjalność: Ochrona środowiska wodnego

Sylabus przedmiotu Choroby wirusowe i bakteryjne organizmów wodnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ichtiologia i akwakultura
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby wirusowe i bakteryjne organizmów wodnych
Specjalność Akwakultura
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 45 1,80,50zaliczenie
wykładyW2 30 1,20,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chorób ryb, anatomii i genetyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z przebiegiem infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych u ryb i wybranych bezkręgowców wodnych z uwzględnieniem metod diagnostycznych oraz zasad profilaktyki i higieny.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusowej2
T-L-2Sekcja ryb - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.2
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.2
T-L-4Homogenizacja prób, tworzenie preparatów typu "pool", przygotowanie do analizy molekularnej2
T-L-5Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych karpiowatych. Profilaktyka i higiena.1
T-L-6Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych ryb łososiowatych. Profilaktyka i higiena.2
T-L-7Kliniczna postać wybranych chorów wirusowych jesiotrów. Profilaktyka i higiena.1
T-L-8Postać kliniczna i epidemiologia wybranych chorób wirusowych ślimaków, małży, krewetek, langust i raków.2
T-L-9Choroby ryb i bezkregowców wodnych podlegające obowiązkowi zgłaszania do OIE. Wybrane aspekty prawne.2
T-L-10Dochodzenie epidemiologiczne w akwakulturze.4
T-L-11Prawo UE w ochronie zdrowia ryb. Wybrane spekty i rozporządzenia.2
T-L-12Zasady pobierania prób do diagnostyki bakteryjnej2
T-L-13Metody pośrednie i bezpośrednie stowane w diagnostyce chorób bakteryjnych4
T-L-14Identyfikacja wybranych patogenów bakteryjnych6
T-L-15Metody i podstawy wyboru antybiotyków i chemioterapeutyków w bakteryjnych chorobach ryb4
T-L-16Probiotyki i prebiotyki w walce z patogenami bakteryjnymi4
T-L-17Mikroorganizmy alertowe jako wskaźniki zagrożenia bakteryjnego2
T-L-18Zarybienia i wędkarswto - jako przyczyny rozprzestrzeniania się chorób wirusowych w śrowisku naturalnym1
45
wykłady
T-W-1Własciwości wirusów i ch klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych.4
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.2
T-W-3Infekcje wirusowe. Przebieg, zapobiegania i zwalczanie. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.2
T-W-4Wybrane choroby wirusowe ryb.3
T-W-5Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.2
T-W-6Odporność ryb na zakażenie. Strefy WOLNE w epidemiologii.2
T-W-7Etiologia i epizootiologia zakażeń bakteryjnych ryb4
T-W-8Diagnostyka chorób o podłożu bakteryjnym.2
T-W-9Wybrane choroby bakteryjne u bezkregowców wodnych.2
T-W-10Aktualne przepisy regulujące zwalczanie chorób ryb2
T-W-11Bakteryjne patogeny ryb śródlądowych i morskich3
T-W-12Antybiotykoterapia w akwakulturze - fakty i mity2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń1
46
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotoewanie do zaliczenia1
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajżace: wykład
M-2Metody aktywizujące: seminaria
M-3Metody praktyczne: pokaz, ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_2A_D1-1_W01
Student zna i rozumie mechanizmy przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych w środowisku wodnym. Potrafi w stopniu ogólnym scharakteryzować wybrane jednostki chorobowe oraz przedsatwić możliwości diagnostyczne i działania profilaktyczne.
IA_2A_W04C-1T-L-7, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-8, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-L-15, T-L-13, T-L-14, T-L-16, T-W-11, T-W-12, T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-9, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-8, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_2A_D1-1_U01
Student potrafi wykonać sekcję ryby i mięczaka pod katem pobory materiału do badań, jego zakonserwowania i przechowywania. Potrafi dobrać metodę diagnostyczną dla detekcji wybranych chorób wirusowych i bakteryjnych.
IA_2A_U06, IA_2A_U08C-1T-L-7, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-8, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-9, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_2A_D1-1_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz niebezpieczeństwa wynikającego z zainfekowania środowiska wodnego patogennymi wirusami i bakteriami.
IA_2A_K04, IA_2A_K02C-1T-L-7, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-8, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-9, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_2A_D1-1_W01
Student zna i rozumie mechanizmy przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych w środowisku wodnym. Potrafi w stopniu ogólnym scharakteryzować wybrane jednostki chorobowe oraz przedsatwić możliwości diagnostyczne i działania profilaktyczne.
2,0
3,0Student posiada podstawowy zasób wiedzy z zakresu przebiegu infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych w środowisku wodnym. Zna w zakresie ogólnym kliniczną postać wybranych jednostek chorobowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_2A_D1-1_U01
Student potrafi wykonać sekcję ryby i mięczaka pod katem pobory materiału do badań, jego zakonserwowania i przechowywania. Potrafi dobrać metodę diagnostyczną dla detekcji wybranych chorób wirusowych i bakteryjnych.
2,0
3,0Student potrafi pobrać i przygotować materiał biologiczny do diagnostyki mikrobiologicznej. Zna i potrafi zastosować metody profilaktyczne oraz postępowanie w hodowli po zdiagnozowaniu patogennych wirusów lub bakterii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_2A_D1-1_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz niebezpieczeństwa wynikającego z zainfekowania środowiska wodnego patogennymi wirusami i bakteriami.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i niebezpieczeństwa wynikającego z szybkości rozprzestrzeniania się chorób wirusowych i bakterioz w środowisku wodnym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lewbart G.A., Invertebrate medicine., Blackwell, Australia, 2006, Pierwsze
  2. Collier L., Wirusologia, Oxford, Warszawa, 1993, Drugie
  3. Eiras J., Fish diseases, Science Publishers, USA, 2008
  4. Austin B., Austin D.A, Bacterial fish pathogens, Springer, Londyn, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Żelazny J., Środowisko a stan zdrowotny karpia, Państwowy Instytut Weterynaryjny, Puławy, 2002

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusowej2
T-L-2Sekcja ryb - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.2
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.2
T-L-4Homogenizacja prób, tworzenie preparatów typu "pool", przygotowanie do analizy molekularnej2
T-L-5Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych karpiowatych. Profilaktyka i higiena.1
T-L-6Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych ryb łososiowatych. Profilaktyka i higiena.2
T-L-7Kliniczna postać wybranych chorów wirusowych jesiotrów. Profilaktyka i higiena.1
T-L-8Postać kliniczna i epidemiologia wybranych chorób wirusowych ślimaków, małży, krewetek, langust i raków.2
T-L-9Choroby ryb i bezkregowców wodnych podlegające obowiązkowi zgłaszania do OIE. Wybrane aspekty prawne.2
T-L-10Dochodzenie epidemiologiczne w akwakulturze.4
T-L-11Prawo UE w ochronie zdrowia ryb. Wybrane spekty i rozporządzenia.2
T-L-12Zasady pobierania prób do diagnostyki bakteryjnej2
T-L-13Metody pośrednie i bezpośrednie stowane w diagnostyce chorób bakteryjnych4
T-L-14Identyfikacja wybranych patogenów bakteryjnych6
T-L-15Metody i podstawy wyboru antybiotyków i chemioterapeutyków w bakteryjnych chorobach ryb4
T-L-16Probiotyki i prebiotyki w walce z patogenami bakteryjnymi4
T-L-17Mikroorganizmy alertowe jako wskaźniki zagrożenia bakteryjnego2
T-L-18Zarybienia i wędkarswto - jako przyczyny rozprzestrzeniania się chorób wirusowych w śrowisku naturalnym1
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Własciwości wirusów i ch klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych.4
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.2
T-W-3Infekcje wirusowe. Przebieg, zapobiegania i zwalczanie. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.2
T-W-4Wybrane choroby wirusowe ryb.3
T-W-5Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.2
T-W-6Odporność ryb na zakażenie. Strefy WOLNE w epidemiologii.2
T-W-7Etiologia i epizootiologia zakażeń bakteryjnych ryb4
T-W-8Diagnostyka chorób o podłożu bakteryjnym.2
T-W-9Wybrane choroby bakteryjne u bezkregowców wodnych.2
T-W-10Aktualne przepisy regulujące zwalczanie chorób ryb2
T-W-11Bakteryjne patogeny ryb śródlądowych i morskich3
T-W-12Antybiotykoterapia w akwakulturze - fakty i mity2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń1
46
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotoewanie do zaliczenia1
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_2A_D1-1_W01Student zna i rozumie mechanizmy przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych w środowisku wodnym. Potrafi w stopniu ogólnym scharakteryzować wybrane jednostki chorobowe oraz przedsatwić możliwości diagnostyczne i działania profilaktyczne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_2A_W04Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu zagrożeń zdrowotnych występujących w środowisku jak i w warunkach intensywnego chowu, zna nowoczesne metody diagnostyczne.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z przebiegiem infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych u ryb i wybranych bezkręgowców wodnych z uwzględnieniem metod diagnostycznych oraz zasad profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-L-7Kliniczna postać wybranych chorów wirusowych jesiotrów. Profilaktyka i higiena.
T-L-4Homogenizacja prób, tworzenie preparatów typu "pool", przygotowanie do analizy molekularnej
T-L-2Sekcja ryb - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-8Postać kliniczna i epidemiologia wybranych chorób wirusowych ślimaków, małży, krewetek, langust i raków.
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusowej
T-L-5Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych karpiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-6Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych ryb łososiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-9Choroby ryb i bezkregowców wodnych podlegające obowiązkowi zgłaszania do OIE. Wybrane aspekty prawne.
T-L-15Metody i podstawy wyboru antybiotyków i chemioterapeutyków w bakteryjnych chorobach ryb
T-L-13Metody pośrednie i bezpośrednie stowane w diagnostyce chorób bakteryjnych
T-L-14Identyfikacja wybranych patogenów bakteryjnych
T-L-16Probiotyki i prebiotyki w walce z patogenami bakteryjnymi
T-W-11Bakteryjne patogeny ryb śródlądowych i morskich
T-W-12Antybiotykoterapia w akwakulturze - fakty i mity
T-W-1Własciwości wirusów i ch klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-W-7Etiologia i epizootiologia zakażeń bakteryjnych ryb
T-W-9Wybrane choroby bakteryjne u bezkregowców wodnych.
T-W-3Infekcje wirusowe. Przebieg, zapobiegania i zwalczanie. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-W-5Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-4Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-W-6Odporność ryb na zakażenie. Strefy WOLNE w epidemiologii.
T-W-8Diagnostyka chorób o podłożu bakteryjnym.
T-W-10Aktualne przepisy regulujące zwalczanie chorób ryb
Metody nauczaniaM-1Metody podajżace: wykład
M-2Metody aktywizujące: seminaria
M-3Metody praktyczne: pokaz, ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowy zasób wiedzy z zakresu przebiegu infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych w środowisku wodnym. Zna w zakresie ogólnym kliniczną postać wybranych jednostek chorobowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_2A_D1-1_U01Student potrafi wykonać sekcję ryby i mięczaka pod katem pobory materiału do badań, jego zakonserwowania i przechowywania. Potrafi dobrać metodę diagnostyczną dla detekcji wybranych chorób wirusowych i bakteryjnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_2A_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować składniki flory i fauny środowiska wodnego i wskazać ich znaczenie dla rybactwa.
IA_2A_U08Potrafi samodzielnie lub w zespole zorganizować i prowadzić zaawansowane badania w zakresie zagrożeń zdrowotnych hydrobiontów. Potrafi określić wartość odżywczą hydrobiontów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z przebiegiem infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych u ryb i wybranych bezkręgowców wodnych z uwzględnieniem metod diagnostycznych oraz zasad profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-L-7Kliniczna postać wybranych chorów wirusowych jesiotrów. Profilaktyka i higiena.
T-L-4Homogenizacja prób, tworzenie preparatów typu "pool", przygotowanie do analizy molekularnej
T-L-2Sekcja ryb - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-8Postać kliniczna i epidemiologia wybranych chorób wirusowych ślimaków, małży, krewetek, langust i raków.
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusowej
T-L-5Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych karpiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-6Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych ryb łososiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-9Choroby ryb i bezkregowców wodnych podlegające obowiązkowi zgłaszania do OIE. Wybrane aspekty prawne.
T-W-1Własciwości wirusów i ch klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-W-7Etiologia i epizootiologia zakażeń bakteryjnych ryb
T-W-9Wybrane choroby bakteryjne u bezkregowców wodnych.
T-W-3Infekcje wirusowe. Przebieg, zapobiegania i zwalczanie. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-W-5Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-4Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-W-6Odporność ryb na zakażenie. Strefy WOLNE w epidemiologii.
T-W-8Diagnostyka chorób o podłożu bakteryjnym.
Metody nauczaniaM-1Metody podajżace: wykład
M-2Metody aktywizujące: seminaria
M-3Metody praktyczne: pokaz, ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pobrać i przygotować materiał biologiczny do diagnostyki mikrobiologicznej. Zna i potrafi zastosować metody profilaktyczne oraz postępowanie w hodowli po zdiagnozowaniu patogennych wirusów lub bakterii.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_2A_D1-1_K01Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz niebezpieczeństwa wynikającego z zainfekowania środowiska wodnego patogennymi wirusami i bakteriami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_2A_K04Jest gotów do ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy oraz podtrzymywaniu etosu zawodu i rozwijania dorobku zawodu.
IA_2A_K02Jest gotów do formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących problematyki rybackiej i powiązań rybactwa z innymi działaniami człowieka w szczególności ochroną środowiska wodnego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z przebiegiem infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych u ryb i wybranych bezkręgowców wodnych z uwzględnieniem metod diagnostycznych oraz zasad profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-L-7Kliniczna postać wybranych chorów wirusowych jesiotrów. Profilaktyka i higiena.
T-L-4Homogenizacja prób, tworzenie preparatów typu "pool", przygotowanie do analizy molekularnej
T-L-2Sekcja ryb - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki i jego konserwacja.
T-L-8Postać kliniczna i epidemiologia wybranych chorób wirusowych ślimaków, małży, krewetek, langust i raków.
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusowej
T-L-5Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych karpiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-6Kliniczna postać wybranych chorób wirusowych ryb łososiowatych. Profilaktyka i higiena.
T-L-9Choroby ryb i bezkregowców wodnych podlegające obowiązkowi zgłaszania do OIE. Wybrane aspekty prawne.
T-W-1Własciwości wirusów i ch klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-W-7Etiologia i epizootiologia zakażeń bakteryjnych ryb
T-W-9Wybrane choroby bakteryjne u bezkregowców wodnych.
T-W-3Infekcje wirusowe. Przebieg, zapobiegania i zwalczanie. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-W-5Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-4Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-W-6Odporność ryb na zakażenie. Strefy WOLNE w epidemiologii.
T-W-8Diagnostyka chorób o podłożu bakteryjnym.
Metody nauczaniaM-1Metody podajżace: wykład
M-2Metody aktywizujące: seminaria
M-3Metody praktyczne: pokaz, ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i niebezpieczeństwa wynikającego z szybkości rozprzestrzeniania się chorób wirusowych i bakterioz w środowisku wodnym.
3,5
4,0
4,5
5,0