Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
Sylabus przedmiotu Diagnostyka mikrobiologiczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Diagnostyka mikrobiologiczna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści z przedmiotów: podstawy mikrobiologii, techniki mikrobiologiczne, mikrobiologia lekarska, żywności i przemysłowa. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie diagnostyki zakażeń mikrobiologicznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Diagnostyka zakażeń górnych dróg oddechowych - analiza przypadków. | 6 |
T-L-2 | Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego, różnicowanie pałeczek G- - analiza przypadków. Mechanizmy oporności. | 9 |
T-L-3 | Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych, analiza przypadków. | 6 |
T-L-4 | Diagnostyka zakażeń ran i skóry, analiza przypadków. | 6 |
T-L-5 | Woda, ścieki i gleba jako źródło mikroorganizmów. | 9 |
T-L-6 | Diagnostyka mikroorganzmów izolowanych z żywności. | 9 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych. | 2 |
T-W-2 | Opracowanie planu i protokołu walidacji zgodnie z obowiązującymi normami. | 2 |
T-W-3 | Diagnostyka chorób infekcyjnych narządu wzroku. | 2 |
T-W-4 | Diagnostyka zakażeń układu oddechowego. | 2 |
T-W-5 | Diagnostyka gruźlicy i mykobakterioz. | 2 |
T-W-6 | Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego. | 2 |
T-W-7 | Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych | 2 |
T-W-8 | Diagnostyka zakażeń ran i skóry. | 2 |
T-W-9 | Diagnostyka chorób wywołanych bakteriami beztlenowymi. | 3 |
T-W-10 | Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności. | 5 |
T-W-11 | Projektowanie badań zgodnie z obowiązującymi normami- opracowanie dokumentacji w laboratoriach diagnostycznych. | 3 |
T-W-12 | Metody molekularne w diagnostyce mikrobiologicznej. | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych | 3 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia. | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 30 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 18 |
A-W-3 | Udział w egzaminie pisemnym | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-4 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczenia - analiza przypadków. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C16_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym możliwości zastosowania testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk. | MS_1A_W12, MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-7, T-W-10, T-W-6, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C16_U01 Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne. | MS_1A_U02, MS_1A_U07, MS_1A_U06 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-2, T-W-1, T-W-4, T-W-7, T-W-10, T-W-6, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C16_K01 Student jest gotowy do uczenia się i ciągłego dokształcania. Jest gotowy ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-2, T-W-1, T-W-4, T-W-7, T-W-10, T-W-6, T-W-8 | M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C16_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym możliwości zastosowania testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie zagadnienia związane ze zastosowaniem testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C16_U01 Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C16_K01 Student jest gotowy do uczenia się i ciągłego dokształcania. Jest gotowy ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów do ciągłego dokształcania sie w stopniu dostatecznym. Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Szewczyk E. M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2019
- Przondo-Mordarska A., Procedury diagnostyki mikrobiologicznej w wybranych zakażeniach układowych., Continuo, Wrocław, 2004
- Błaszczyk M.K., Goryluk -Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, wyd. 1
Literatura dodatkowa
- Przondo-Mordarska A., Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 2005
- Diagnostic Microbiology and Infectiious Disease