Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>, Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic molecular biology, plant breeding. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results. | 30 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Genetic structure of cultivated crops | 2 |
T-W-2 | Methods of genome research. | 4 |
T-W-3 | In vitro cultures of plants. | 4 |
T-W-4 | Methods of genetic engineering. | 4 |
T-W-5 | Methods of generating transgenic plants (GMO) | 4 |
T-W-6 | Useful traits modified by genetic engineering. | 2 |
T-W-7 | Commercialy available GMO in agriculture. | 2 |
T-W-8 | Molecular breeding and farming | 4 |
T-W-9 | Biosafety aspects of GMO production. | 2 |
T-W-10 | Methods of GMO detection in commercial products | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | participation in tha laboraatory | 30 |
A-L-2 | self-study of the lterature | 40 |
A-L-3 | prepare to pass the practical | 17 |
87 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lecture | 30 |
A-W-2 | Self-study of the literature | 20 |
A-W-3 | Written test | 2 |
A-W-4 | Preparation to test | 11 |
63 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | lecture |
M-2 | laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: practical exam |
S-2 | Ocena podsumowująca: written exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_W01 students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants. | — | — | C-1 | T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-8, T-W-1, T-W-10, T-W-4, T-W-9 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_U01 student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes. | — | — | C-1 | T-L-1 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_K01 Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab . | — | — | C-1 | T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-8, T-W-1, T-W-10, T-W-4, T-W-9, T-L-1 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_W01 students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants. | 2,0 | |
3,0 | student know basic methods used in modern biotechnology | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_U01 student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes. | 2,0 | |
3,0 | Student knows how to perform basic gene cloning, sequenced and characterized it. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_null_K01 Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab . | 2,0 | |
3,0 | Student has acquired the competence to work in groups, he understands the need for training. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Slater A., Scott N., Fowler M., Plant Biotechnology. The Genetic manipulation of plants., Oxford University Press Inc, New York, 2003
- Dixon R.A., Gonzales R.A., Plant Cell Culture, IRL Press, Oxford, New York, Tokyo, 1994
Literatura dodatkowa
- M. Querci, M. Maretti, M. Mazzara, Qualitative Detection of MON810 Maize, Bt-176 Maize and Roundup Ready® Soybean by PCR, JRC European Commission, Luxembourg, 2011
- Querci M., The analysis of food samples for the presence of Genetically Modified Organisms, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2020, ISBN 978-92-76-17349-6