Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Eksploatacja mórz i oceanów (S1)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
EMO_1A_W01 | Ma podstawową wiedzę w zakresie chemii, matematyki i fizyki, niezbędnym w oceanologii i oceanotechnice. |
EMO_1A_W02 | Ma podstawową wiedzę w zakresie mechaniki, elektrotechniki, elektroniki, automatyki. |
EMO_1A_W03 | Ma podstawową wiedzę z zakresu cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych. |
EMO_1A_W04 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu z materiałoznawstwa i technik wytwarzania. |
EMO_1A_W05 | Zna elementarną terminologię w zakresie biologii i hydrobiologii oraz biochemii. Ma podstawową wiedzę w zakresie procesów zachodzących w ekosystemach wodnych. Zna metody analityczne stosowane w tym zakresie. |
EMO_1A_W06 | Ma podstawową wiedzę na temat systemów energetycznych w oceanotechnice. |
EMO_1A_W07 | Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze. Zna metody badania i ich oznaczania. Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii parazytów, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia dla organizmów wodnych wykorzystywanych gospodarczo. |
EMO_1A_W08 | Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich z zakresu eksploatacji zasobów biologicznych i energetycznych mórz i oceanów. |
EMO_1A_W09 | Ma podstawową wiedzę z zakresu technologii informacyjnych oraz zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich. |
EMO_1A_W10 | Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w marikulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków hydrobiontów morskich, w tym biotechnologię rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych. |
EMO_1A_W11 | Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym oraz wiedzę na temat jego monitoringu. |
EMO_1A_W12 | Ma uporządkowaną i szczegółową wiedzę związaną z pozyskiwaniem zasobów energetycznych mórz i oceanów. |
EMO_1A_W13 | Ma podstawową wiedzę w zakresie klimatyzacji i chłodnictwa. |
EMO_1A_W14 | Ma podstawową wiedzę w zakresie budowy i zasad działania urządzeń hydrolokacyjnych i radiolokacyjnych. |
EMO_1A_W15 | Ma ogólną wiedzę na temat podstaw budowy, konstrukcji i eksploatacji statków, budowli hydrotechnicznych i innych urządzeń związanych z eksploatacją zasobów mórz i oceanów. |
EMO_1A_W16 | Ma podstawową wiedzę w zakresie technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim, zna zasady budowy i eksploatacji narzędzi połowu oraz jednostek rybackich. |
EMO_1A_W17 | Ma wiedzę na temat zasad i podstaw konstrukcji maszyn oraz sposobów graficznego przedstawienia podstawowych konstrukcji inżynierskich. |
EMO_1A_W18 | Zna teoretyczne podstawy zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego oraz metod i technik ich wstępnej obróbki i transportu. |
EMO_1A_W19 | Ma podstawową wiedzę na temat pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP obowiązujące w pracy na morzu. |
EMO_1A_W20 | Ma elementarną wiedzę w zakresie ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, managementu środowiskowego oraz ochrony własności intelektualnej. |
EMO_1A_W21 | Ma wiedzę o rozmieszczeniu i wielkości biologicznych zasobów wód, dynamice zmian zasobów z uwzględnieniem przyczyn tych zmian. Zna metody szacowania i oceny ich wielkości. |
EMO_1A_W22 | Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości. Zna i potrafi wykorzystać w praktyce obowiązujące normy prawne krajowe i międzynarodowe. |