Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne2,01,0262
seminariaaudytoryjne2,01,0263
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5133
wykładyaudytoryjne1,00,5133
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0131
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,03,0601
wykładyaudytoryjne3,02,0441

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0262
wykładyaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Wybrane działy w technologii żywności pochodzenia zwierzęcego (blok)egzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0601
wykładyaudytoryjne3,02,0441
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0131
Zasady żywienia i dietetykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0263
wykładyaudytoryjne2,01,0263
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
21 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0452
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
21 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0452
wykładyaudytoryjne2,01,0302