Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona i kształtowanie środowiska (S3)

Sylabus przedmiotu Rolnictwo w Unii Europejskiej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona i kształtowanie środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Rolnictwo w Unii Europejskiej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Cezary Podsiadło <Cezary.Podsiadlo@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>, Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Sławomir Stankowski <Slawomir.Stankowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 12 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawowe wiadomości dotyczące wymagań glebowych i klimatycznych i roślin rolniczych.
W-2Student zna czynniki agrotechniczne wpływające na wysokość i jakość plonu oraz współczesne sposoby gospodarowania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta ze Wspólną Polityką Rolną UE jej piorytetami i modyfikacjami oraz strategią działania.
C-2Nabycie umiejetności porównywania i oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Zarys historii powstania Wspólnoty Euroejskiej1
T-W-2Wspólna Polityka rolna jej piorytety i modyfikacje oraz strategia działania.1
T-W-3Zasoby ziemi rolniczej wybranych państw UE, struktura użytkowania ziemi i użytków rolnych.1
T-W-4Struktura agrarna rolnictwa europejskiego, problemy dostosowania do standardów UE, problem gospodarstw małoobszarowych.2
T-W-5Zasady finansowania rolnictwa -jego funkcji produkcyjnych i nieprodukcyjnych na obszarach wiejskich.1
T-W-6Struktura upraw, samowystarczalność żywieniowa, produkcja roślin na cele nieżywieniowe. Eksport i import produktów żywnościowych.1
T-W-7Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich jako dobra publicznego.Ochrona zasobów przyrodniczych i kulturowych obszarów wiejskich, rozwój zrównoważony.2
T-W-8Niektóre wskaźniki charakteryzujace stan rolnictwa krajów UE. Polskie rolnictwo na tle rolnictwa rolnictwa wybranych państw UE.2
T-W-9Specyfika polskiego rolnictwa i jego zróżnicowanie regionalne.1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury , przygotowanie prezentacji tematycznych30
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu17
A-W-4Udział w zaliczeniu pisemnym teści programowych przedmiotu.1
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwesatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Przygotowanie prezentacj tematycznej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studentów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OKS_3-_B04_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę o strukturze agrarnej i produkcji rolniczej w warunkach klimatycznych krajów czlonkowskich Unii Europejskiej
OKS_3-_W06C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OKS_3-_B04_U01
Student dokonuje krytycznej oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
OKS_3-_U04C-2T-W-4, T-W-9, T-W-3, T-W-6, T-W-8M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OKS_3-_B04_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej przestrzegania zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE.
OKS_3-_K02C-2T-W-7M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OKS_3-_B04_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę o strukturze agrarnej i produkcji rolniczej w warunkach klimatycznych krajów czlonkowskich Unii Europejskiej
2,0
3,0Student potrafi poprawnie charakteryzować strukturę agrarną i produkcję rolniczą w wybranych państwach członkowskich Unii Europejskiej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OKS_3-_B04_U01
Student dokonuje krytycznej oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
2,0
3,0Student dokonuje krytycznej oceny niektórych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OKS_3-_B04_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej przestrzegania zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE.
2,0
3,0Student rozumie odpowiedzialność zawodową i etyczną za przestrzeganie podstawowych zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dzienia S., Pużyński S., Polskie rolnictwo -prognozy zmian, Annales Univesitatis Mariae Curie -Skłodowska, Lublin, 2010, LXV(1)
  2. Dawidowski J.B., Infrastruktura rolnicza i wiejska -szanse i zagrożenia, Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich, Puławy, 2009
  3. Kłodziński M., Wielofunkcyjny rozwój terenów wiejskich w Polsce i w krajach UE., SGGW Warszawa, Warszawa, 1996
  4. Szot E., Polskie rolnictwo w Unii Europejskiej., http://www.agro-info.org.pl/Polskie_rolnictwo_w_UE.pdf, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Strategi rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013 (z elementami prognozy do roku 2020), MRiRW, Warszawa, 2009
  2. GUS, Roczniki Statystyczne od 2005 roku, Warszawa, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zarys historii powstania Wspólnoty Euroejskiej1
T-W-2Wspólna Polityka rolna jej piorytety i modyfikacje oraz strategia działania.1
T-W-3Zasoby ziemi rolniczej wybranych państw UE, struktura użytkowania ziemi i użytków rolnych.1
T-W-4Struktura agrarna rolnictwa europejskiego, problemy dostosowania do standardów UE, problem gospodarstw małoobszarowych.2
T-W-5Zasady finansowania rolnictwa -jego funkcji produkcyjnych i nieprodukcyjnych na obszarach wiejskich.1
T-W-6Struktura upraw, samowystarczalność żywieniowa, produkcja roślin na cele nieżywieniowe. Eksport i import produktów żywnościowych.1
T-W-7Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich jako dobra publicznego.Ochrona zasobów przyrodniczych i kulturowych obszarów wiejskich, rozwój zrównoważony.2
T-W-8Niektóre wskaźniki charakteryzujace stan rolnictwa krajów UE. Polskie rolnictwo na tle rolnictwa rolnictwa wybranych państw UE.2
T-W-9Specyfika polskiego rolnictwa i jego zróżnicowanie regionalne.1
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury , przygotowanie prezentacji tematycznych30
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu17
A-W-4Udział w zaliczeniu pisemnym teści programowych przedmiotu.1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOKS_3-_B04_W01Student posiada rozszerzoną wiedzę o strukturze agrarnej i produkcji rolniczej w warunkach klimatycznych krajów czlonkowskich Unii Europejskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOKS_3-_W06Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu waloryzacji przyrodniczej i rolniczej oraz działalności gospodarczej w zróżnicowanym krajobrazie.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta ze Wspólną Polityką Rolną UE jej piorytetami i modyfikacjami oraz strategią działania.
Treści programoweT-W-4Struktura agrarna rolnictwa europejskiego, problemy dostosowania do standardów UE, problem gospodarstw małoobszarowych.
T-W-1Zarys historii powstania Wspólnoty Euroejskiej
T-W-2Wspólna Polityka rolna jej piorytety i modyfikacje oraz strategia działania.
T-W-3Zasoby ziemi rolniczej wybranych państw UE, struktura użytkowania ziemi i użytków rolnych.
T-W-5Zasady finansowania rolnictwa -jego funkcji produkcyjnych i nieprodukcyjnych na obszarach wiejskich.
T-W-6Struktura upraw, samowystarczalność żywieniowa, produkcja roślin na cele nieżywieniowe. Eksport i import produktów żywnościowych.
T-W-7Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich jako dobra publicznego.Ochrona zasobów przyrodniczych i kulturowych obszarów wiejskich, rozwój zrównoważony.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwesatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Przygotowanie prezentacj tematycznej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium.
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studentów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi poprawnie charakteryzować strukturę agrarną i produkcję rolniczą w wybranych państwach członkowskich Unii Europejskiej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOKS_3-_B04_U01Student dokonuje krytycznej oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOKS_3-_U04Samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz kształtowania i ochrony środowiska, uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejetności porównywania i oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
Treści programoweT-W-4Struktura agrarna rolnictwa europejskiego, problemy dostosowania do standardów UE, problem gospodarstw małoobszarowych.
T-W-9Specyfika polskiego rolnictwa i jego zróżnicowanie regionalne.
T-W-3Zasoby ziemi rolniczej wybranych państw UE, struktura użytkowania ziemi i użytków rolnych.
T-W-6Struktura upraw, samowystarczalność żywieniowa, produkcja roślin na cele nieżywieniowe. Eksport i import produktów żywnościowych.
T-W-8Niektóre wskaźniki charakteryzujace stan rolnictwa krajów UE. Polskie rolnictwo na tle rolnictwa rolnictwa wybranych państw UE.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwesatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Przygotowanie prezentacj tematycznej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium.
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studentów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student dokonuje krytycznej oceny niektórych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOKS_3-_B04_K01Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej przestrzegania zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOKS_3-_K02Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej za realizację przyjętej koncepcji zdrowej żywności, z zachowaniem środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejetności porównywania i oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony.
Treści programoweT-W-7Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich jako dobra publicznego.Ochrona zasobów przyrodniczych i kulturowych obszarów wiejskich, rozwój zrównoważony.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwesatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Przygotowanie prezentacj tematycznej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium.
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studentów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie odpowiedzialność zawodową i etyczną za przestrzeganie podstawowych zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE.
3,5
4,0
4,5
5,0