Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>, Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>, Stefan Stojałowski <Stefan.Stojalowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy ekonomii, w szczególności mikroekonomii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zrozumienie istoty złożoności organizacji i sposobów zarządzania organizacjami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Organizacja i jej zasoby. Wprowadzenie do zarządzania organizacjami.2
T-W-2Klasyczne i neoklasyczne szkoły zarządzania. Nurt administracyjny, humanizacyjny, systemowy w zarządzaniu.2
T-W-3Zarządzanie strategiczne i procesowe organizacjami.2
T-W-4Zarządzanie zasobami ludzkimi. Style kierowania organizacjami.2
T-W-5Zarządzanie czasem i konfliktem2
T-W-6Zarządzanie finansami.2
T-W-7Zarządzanie zmianą. Nowoczesne koncepcje zarządzania: Benchmarking, Outsourcing, Kaizen, 5S, TQM, Reenginiering, Lean management2
T-W-8Zarządzanie przedsiębiorstwem1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie karty i mapy procesów na wybranym przykładzie.5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena przygotowania studium przypadku na przykładzie wybranego procesu.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_A02_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania organizacjami, zna nowoczesne koncepcje zarządzania, przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
TRL_1A_W08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_A02_U01
Potrafi dokonać analizy dostępnych informacji o organizacjach, zrozumieć podstawowe procesy w nich zachodzące i znależć zastosowanie dla zdobytej wiedzy.
TRL_1A_U21, TRL_1A_U01C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-8, T-W-6, T-W-1, T-W-5, T-W-7M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_A02_K01
Jest świadomy konieczności pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności i zorientowania na pracę w grupie.
TRL_1A_K01, TRL_1A_K07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-5, T-W-6M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_A02_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania organizacjami, zna nowoczesne koncepcje zarządzania, przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
2,0
3,0Student potrafi prawidłowo rozróżniać podstawowe pojęcia w teorii zarządzania, zna najważniejsze koncepcje zarządzania i umie je scharakteryzować w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_A02_U01
Potrafi dokonać analizy dostępnych informacji o organizacjach, zrozumieć podstawowe procesy w nich zachodzące i znależć zastosowanie dla zdobytej wiedzy.
2,0
3,0Student nabył podstawowe umiejętności analizy informacji i rozumie istotę procesów zachodzących w orgaznizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_A02_K01
Jest świadomy konieczności pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności i zorientowania na pracę w grupie.
2,0
3,0Student uzyskuje kompetencje w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
  2. Robbins S.P., DeCenzo D.A., Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Czerska M., Szpitter A.A., Koncepcje zarządzania, C.H. Beck, Warszawa, 2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja i jej zasoby. Wprowadzenie do zarządzania organizacjami.2
T-W-2Klasyczne i neoklasyczne szkoły zarządzania. Nurt administracyjny, humanizacyjny, systemowy w zarządzaniu.2
T-W-3Zarządzanie strategiczne i procesowe organizacjami.2
T-W-4Zarządzanie zasobami ludzkimi. Style kierowania organizacjami.2
T-W-5Zarządzanie czasem i konfliktem2
T-W-6Zarządzanie finansami.2
T-W-7Zarządzanie zmianą. Nowoczesne koncepcje zarządzania: Benchmarking, Outsourcing, Kaizen, 5S, TQM, Reenginiering, Lean management2
T-W-8Zarządzanie przedsiębiorstwem1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie karty i mapy procesów na wybranym przykładzie.5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_A02_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania organizacjami, zna nowoczesne koncepcje zarządzania, przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W08ma podstawowa wiedzę w zakresie: 1) prawa, obejmującą zasadnicze elementy z obszaru prawa cywilnego, administracyjnego, podatkowego, bankowego oraz przepisów kodeksu pracy, ubezpieczenia społecznego, dotyczących związków zawodowych, a także regulujących postępowanie i orzecznictwo sądowe, z uwzględnieniem istotnych aktów prawnych dotyczących podejmowania działalności gospodarczej oraz tworzenia i prowadzenia podmiotów gospodarczych, 2) zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomiania i prowadzenia działalności gospodarczej 3)zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przydatne do oceny zagrożeń i psychofizycznego obciążenia człowieka pracą;
Cel przedmiotuC-1Zrozumienie istoty złożoności organizacji i sposobów zarządzania organizacjami.
Treści programoweT-W-1Organizacja i jej zasoby. Wprowadzenie do zarządzania organizacjami.
T-W-2Klasyczne i neoklasyczne szkoły zarządzania. Nurt administracyjny, humanizacyjny, systemowy w zarządzaniu.
T-W-3Zarządzanie strategiczne i procesowe organizacjami.
T-W-4Zarządzanie zasobami ludzkimi. Style kierowania organizacjami.
T-W-7Zarządzanie zmianą. Nowoczesne koncepcje zarządzania: Benchmarking, Outsourcing, Kaizen, 5S, TQM, Reenginiering, Lean management
T-W-8Zarządzanie przedsiębiorstwem
T-W-5Zarządzanie czasem i konfliktem
T-W-6Zarządzanie finansami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena przygotowania studium przypadku na przykładzie wybranego procesu.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi prawidłowo rozróżniać podstawowe pojęcia w teorii zarządzania, zna najważniejsze koncepcje zarządzania i umie je scharakteryzować w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_A02_U01Potrafi dokonać analizy dostępnych informacji o organizacjach, zrozumieć podstawowe procesy w nich zachodzące i znależć zastosowanie dla zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
TRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Cel przedmiotuC-1Zrozumienie istoty złożoności organizacji i sposobów zarządzania organizacjami.
Treści programoweT-W-2Klasyczne i neoklasyczne szkoły zarządzania. Nurt administracyjny, humanizacyjny, systemowy w zarządzaniu.
T-W-3Zarządzanie strategiczne i procesowe organizacjami.
T-W-4Zarządzanie zasobami ludzkimi. Style kierowania organizacjami.
T-W-8Zarządzanie przedsiębiorstwem
T-W-6Zarządzanie finansami.
T-W-1Organizacja i jej zasoby. Wprowadzenie do zarządzania organizacjami.
T-W-5Zarządzanie czasem i konfliktem
T-W-7Zarządzanie zmianą. Nowoczesne koncepcje zarządzania: Benchmarking, Outsourcing, Kaizen, 5S, TQM, Reenginiering, Lean management
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nabył podstawowe umiejętności analizy informacji i rozumie istotę procesów zachodzących w orgaznizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_A02_K01Jest świadomy konieczności pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności i zorientowania na pracę w grupie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
TRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Cel przedmiotuC-1Zrozumienie istoty złożoności organizacji i sposobów zarządzania organizacjami.
Treści programoweT-W-1Organizacja i jej zasoby. Wprowadzenie do zarządzania organizacjami.
T-W-2Klasyczne i neoklasyczne szkoły zarządzania. Nurt administracyjny, humanizacyjny, systemowy w zarządzaniu.
T-W-3Zarządzanie strategiczne i procesowe organizacjami.
T-W-4Zarządzanie zasobami ludzkimi. Style kierowania organizacjami.
T-W-7Zarządzanie zmianą. Nowoczesne koncepcje zarządzania: Benchmarking, Outsourcing, Kaizen, 5S, TQM, Reenginiering, Lean management
T-W-8Zarządzanie przedsiębiorstwem
T-W-5Zarządzanie czasem i konfliktem
T-W-6Zarządzanie finansami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uzyskuje kompetencje w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0