Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)
Sylabus przedmiotu Ekonomika i organizacja produkcji rolniczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technika rolnicza i leśna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika i organizacja produkcji rolniczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>, Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw produkcji roślinnej. |
W-2 | Znajomość produkcji zwierzęcej. |
W-3 | Znajomość produkcji ogrodniczej. |
W-4 | Znajomość podstaw ekonomii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego. |
C-2 | Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Planowanie produkcji rolniczej i ogrodniczej. | 1 |
T-A-2 | Dochody w rolnictwie. | 2 |
T-A-3 | Metody obliczania jednostkowych kosztów produkcji rolniczej i ogrodniczej. | 2 |
T-A-4 | Kalkulacje rolnicze i ogrodnicze. | 1 |
T-A-5 | Bilans gospodarstwa rolnego i ogrodniczego. | 2 |
T-A-6 | Grupy producenckie. | 1 |
T-A-7 | Marketing w działalności rolniczej i ogrodniczej. | 1 |
T-A-8 | Analiza rynków produktów rolnych i ogrodniczych. | 1 |
T-A-9 | Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolniczego i ogrodniczego. | 1 |
T-A-10 | Koszty eksploatacji maszyn w rolnictwie | 2 |
T-A-11 | Wytyczne projektowania wybranej działalności gospodarczej w obszarze produkcji rolniczej i ogrodniczej. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie i organizacja agrobiznesu. | 2 |
T-W-2 | Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie. | 2 |
T-W-3 | Struktura agrobiznesu - zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo, obrót. | 2 |
T-W-4 | Czynniki wytwórcze i zasoby - ziemia, praca, kapitał, przedsiębiorczość. | 2 |
T-W-5 | Podmioty - gospodarstwo rolne, gospodarstwo ogrodnicze, techniczne przedsiębiorstwo usługowe. | 2 |
T-W-6 | Organizacja gospodarstwa rolnego, ogrodniczego, agrofirmy. | 2 |
T-W-7 | Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. | 2 |
T-W-8 | Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. | 2 |
T-W-9 | Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej. | 2 |
T-W-10 | Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. | 2 |
T-W-11 | Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej. | 2 |
T-W-12 | Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. | 2 |
T-W-13 | Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym (ogrodniczym). | 2 |
T-W-14 | Innowacje jako funkcja rozwoju gospodarstwa rolnego (ogrodniczego). | 2 |
T-W-15 | Elementy biznes planu. | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie projektu | 30 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji. | 15 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 23 |
A-W-3 | Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów. | 5 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna/panelowa. |
M-3 | Metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne pierwszej części wykładów (15 godzin). |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin). |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena za projekt. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_C08_W01 Definiuje poprawnie aspekty środowiskowe, stosowania techniki rolniczej oraz ekonomiczne funkcjonowania gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego. | TRL_1A_W24 | — | — | C-1, C-2 | T-A-9, T-A-8, T-A-10, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-1, T-A-7, T-A-2, T-A-3, T-A-11, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_C08_U01 Potrafi określić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego schematu myślenia. | TRL_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-15 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
TRL_1A_C08_U02 Potrafi ogólnie fomułować problemy związane z prowadzeniem produkcji rolniczej/ogrodniczej stosując wiedzę o ekonomicznych aspektach rynku. | TRL_1A_U21 | — | — | C-1, C-2 | T-A-10, T-A-4, T-A-6, T-W-8, T-W-7, T-W-10, T-W-11 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_C08_K01 Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań projektowania i modyfikowania produkcji rolniczej/ogrodniczej. | TRL_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-A-8, T-A-7, T-A-11, T-W-10, T-W-12 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
TRL_1A_C08_K02 Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | TRL_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-A-10, T-W-8, T-W-7, T-W-12, T-W-15 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1, S-3 |
TRL_1A_C08_K03 Ma świadomość odpowiedzialności za wykonywaną i samodzielnie organizowaną pracę. | TRL_1A_K08 | — | — | C-2 | T-A-9, T-A-5 | M-3 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_C08_W01 Definiuje poprawnie aspekty środowiskowe, stosowania techniki rolniczej oraz ekonomiczne funkcjonowania gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego. | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie wykorzystuje tylko część wiedzy do omówienia postawionego zadania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_C08_U01 Potrafi określić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego schematu myślenia. | 2,0 | |
3,0 | Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TRL_1A_C08_U02 Potrafi ogólnie fomułować problemy związane z prowadzeniem produkcji rolniczej/ogrodniczej stosując wiedzę o ekonomicznych aspektach rynku. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zdefiniować podstawowe zagadnienia z obszaru ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_C08_K01 Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań projektowania i modyfikowania produkcji rolniczej/ogrodniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi okreslić braki występujące w swojej wiedzy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TRL_1A_C08_K02 Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TRL_1A_C08_K03 Ma świadomość odpowiedzialności za wykonywaną i samodzielnie organizowaną pracę. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość częściowej odpowiedzialności za wyniki własnej pracy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Worobjow L., Spychalski G., Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej, Wyd. AR, Szczecin, 2002
- Fereniec J., Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, Warszawa, 1999
- Muzalewski A., Koszty eksploatacji maszyn rolniczych, Wyd. IBMER, Warszawa, 2007
- Jasiulewicz M., Gostomczyk W., Kiełczewski R., Podstawy agrobiznesu, Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2002, ISBN 83-88283-99-5
Literatura dodatkowa
- Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek S., Kowalski Z., Ekonomika rolnictwa, Zarys teorii, Wyd. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 1997
- Zajączkowski M., Zasady marketingowe w agrobiznesie, Wyd. AR, Szczecin, 1998
- Jasiulewicz M., Gostomczyk W., Kiełczewski R., Przewodnik do ćwiczeń z agrobiznesu, Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2002, ISBN 83-88283-90-1