Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)
Sylabus przedmiotu Automatyzacja i robotyzacja procesów w uprawie owoców, warzyw i kwiatów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technika rolnicza i leśna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Automatyzacja i robotyzacja procesów w uprawie owoców, warzyw i kwiatów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tomasz Dobek <Tomasz.Dobek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 19 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Powinien posiadać ogólną wiedzę z podstawowych przedmiotów rolniczych i technicznych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów. |
C-2 | Umiejetność korzystania z najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w produkcji ogrodniczej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przykłady rozwiązań wykorzystania robotyzacji i automatyzacji w uprawie owoców, warzyw i kwiatów | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach. | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Studiowanie literatury. | 15 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji. | 15 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 15 |
A-W-2 | Konsultacje. | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury i przygotowanie do kolokwiów. | 25 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie, |
M-2 | Metoda praktyczna: pokaz, |
M-3 | Prezentacja. |
M-4 | Metoda aktywizująca - dyskusja. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena za prezentację. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_O16-1_W01 Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów. | TRL_1A_W19 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_O16-1_U01 Efektem kształcenia jest umiejętność pozyskiwania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych na podstawie literatury. | TRL_1A_U01, TRL_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_1A_O16-1_K01 Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych. | TRL_1A_K01, TRL_1A_K02, TRL_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-1 | M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_O16-1_W01 Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce. | |
3,5 | Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym. | |
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_O16-1_U01 Efektem kształcenia jest umiejętność pozyskiwania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych na podstawie literatury. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce. | |
3,5 | Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym. | |
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_1A_O16-1_K01 Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce. | |
3,5 | Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym. | |
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa, Maszyny i ciagniki rolnicze - budowa, przeznaczenie, PIMR Poznan, Poznan, 2005
- Dreszer in., Maszyny rolnicze, PIMR Poznan, Poznan, 2008
- Katalogi maszyn rolniczych i ogrodniczych
- Portale WWW dot. narzędzi i maszyn ogrodniczych., WWW
Literatura dodatkowa
- Czasopismo: atr express (aktualnosci techniki rolniczej), Boomgaarden Medien Sp. z o.o., Koscielec
- Czasopismo: Nowoczesne Rolnictwo, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych w Poznaniu, Poznan
- Czasopismo: Rolniczy Przeglad Techniczny, Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA”, Osielsko