Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
MS_2A_W01 | Ma poszerzoną wiedzę w zakresie metod statystycznych, technik informatycznych i bioinformatyki wykorzystywanych w naukach rolniczych i pokrewnych |
MS_2A_W02 | Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy fizjologią organizmów żywych a genotypem oraz zkresu znaczenia immunologii i immunoprofilaktyki w hodowli zwierząt. |
MS_2A_W03 | Ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki, różnorodności i roli w naukach rolniczych i pokrewnych. |
MS_2A_W04 | Student ma poszerzoną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzacych w pedosferze, hydrosferze i biosferze. |
MS_2A_W05 | Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą mikroorganizmów (wirusów, bakterii, grzybów) i pasożytów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu. |
MS_2A_W06 | Ma znajomość słownictwa fachowego w języku obcym na poziomie B2+ w danej dziedzinie. |
MS_2A_W07 | Ma wiedzę dotyczącą biotechnologii antybiotyków i lekooporności |
MS_2A_W08 | Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów. |
MS_2A_W09 | Ma wiedzę w zakresie hodowli komórkowych i ich zastosowania |
MS_2A_W10 | Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji |
MS_2A_W11 | Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą systemu zarządzania i normalizacji. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy. |
MS_2A_W12 | Ma pogłębioną wiedzę o szkodliwych związkach w środowisku, procesach skażenia oraz metodach ich oznaczania. |
MS_2A_W13 | Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania. |