Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Biologiczno - chemiczne zwalczanie patogenów i szkodników roślin:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczno - chemiczne zwalczanie patogenów i szkodników roślin | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zaganień z zakresu ekologii, entomologii, mikrobiologii i mykologii na poziomie kursu studiów S1 MS |
W-2 | Znajomość problematyki dotyczacej ochrony środowiska na poziomie kursu studiów S1 MS |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów oraz bezkręgowców występujących w naturalnych ekosystemach w biologicznej ochronie roślin oraz mechanizmów ich antagonistycznego działania na agrofagi |
C-2 | Zapoznanie studentów z bezpiecznym stosowaniem środków ochrony roślin przed szkodnikami i patogenami |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Co wynika z danych etykiety-instrukcji środków ochrony roślin? | 2 |
T-A-2 | Przestrzeganie zasad BHP przy sporządzaniu cieczy roboczej oraz w czasie wykonywania zabiegów ochronnych. | 2 |
T-A-3 | Podstawowe zasady doboru dawek, liczby i terminów oraz częstotliwości wykonywania zabiegów ochrony roślin | 2 |
T-A-4 | Sprawdzian pisemny | 1 |
7 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Identyfikacja mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji biopreparatów stosowanych w zwalczaniu najważniejszych patogenów roślin | 3 |
T-L-2 | Identyfikacja mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji biopreparatów stosowanych w zwalczaniu najważniejszych szkodników roślin | 3 |
T-L-3 | Wykonanie cieczy roboczej o zróżnicowanym stężeniu substancji aktywnych z pestycydów o różnej formie użytkowej | 2 |
8 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zróżnicowanie patogenów i szkodników w agrobiocenozach i ich wpływ na produkcję roślinną | 2 |
T-W-2 | Dobór metod zwalczania patogenów i szkodników roślin | 2 |
T-W-3 | Podział pestycydów. Wymogi stawiane nowoczesnej ochronie roślin. Podstawowe grupy fungicydów i mechanizmy ich działania na patogeny. | 2 |
T-W-4 | Grupy insektycydów, zakres i mechanizmy działania. | 2 |
T-W-5 | Zagrożenia związane ze stosowaniem chemicznej ochrony roślin. | 1 |
T-W-6 | Organizmy wykorzystane w biologicznym zwalczaniu patogenów roślin | 2 |
T-W-7 | Organizmy wykorzystane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. | 2 |
T-W-8 | Przepisy prawne w ekologicznej produkcji roślinnej | 1 |
T-W-9 | Egzamin pisemny | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 7 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 4 |
A-A-3 | Praca własna, studiowanie bibliografii | 4 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 13 |
A-L-3 | Praca własna, studiowanie bibliografii | 10 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Na zajęciach audytoryjnych i wykładach prezentacja multimedialna przybliżająca zagadnienia wyznaczone w treściach programowych |
M-2 | Na zajęciach laboratoryjnych metody poglądowe i praktyczne związane z demonstracją mikroorganizmów i bezkręgowców wykorzystanych w biologicznej metodzie ochrony roślin. Przegląd środków chemicznych ochrony roślin i zakres stosowania. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny |
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO12-2_W01 Student wymienia i rozpoznaje grupy szkodników i patogenów roślinnych oraz organizmów pożytecznych w agroekosystemach. Zna mechanizmy antagonistycznego działania organizmów pozytecznych oraz zagrożenia stwarzane przez niewłaściwe stosowanie pestycydów. | MS_2A_W04, MS_2A_W13, MS_2A_W03, MS_2A_W05 | — | — | C-1, C-2 | T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-5 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO12-2_U01 Na podstawie występujących agrofagów student dobiera i uwzględnia czynniki optymalnego i bezpiecznego zastosowania biologiczno-chemicznych metod ich zwalczania z uwzględnieniem ich wad i zalet. | MS_2A_U01, MS_2A_U02, MS_2A_U04 | — | — | C-1, C-2 | T-L-3, T-A-1, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-5 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO12-2_K01 Student ma świadomość stałego uzupełniania wiedzy o możliwościach optymalnego wykorzystania w ochronie roślin metod biologicznych i chemicznych i ograniczeń związanych z ich zastosowaniem. Zdobytą wiedzę potrafi przekazać i popularyzować w swoim środowisku | MS_2A_K02, MS_2A_K01, MS_2A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-2, T-W-4 | M-2, M-1 | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO12-2_W01 Student wymienia i rozpoznaje grupy szkodników i patogenów roślinnych oraz organizmów pożytecznych w agroekosystemach. Zna mechanizmy antagonistycznego działania organizmów pozytecznych oraz zagrożenia stwarzane przez niewłaściwe stosowanie pestycydów. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafii wymienić podstawowe grupy agrofagów oraz biologiczno-chemiczne metody zwalczania poszczególnych ich grup. Zna zagrożenia wynikające ze stosowania chemicznej i biologicznej ochrony roślin oraz wymienia działania niezbędne dla zapewnienia bezpiecznego stosowania tych metod. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO12-2_U01 Na podstawie występujących agrofagów student dobiera i uwzględnia czynniki optymalnego i bezpiecznego zastosowania biologiczno-chemicznych metod ich zwalczania z uwzględnieniem ich wad i zalet. | 2,0 | |
3,0 | W odniesierniu do najważniejszych grup agrofagów student dobiera najbardziej optymalne grupy chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin i podaje zakres i sposób ich działania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO12-2_K01 Student ma świadomość stałego uzupełniania wiedzy o możliwościach optymalnego wykorzystania w ochronie roślin metod biologicznych i chemicznych i ograniczeń związanych z ich zastosowaniem. Zdobytą wiedzę potrafi przekazać i popularyzować w swoim środowisku | 2,0 | |
3,0 | Student udowadnia zdolność wykorzystania wiedzy i umiejetności poprzez jej popularyzację w grupach zawodowych bezpośrednio związanych z ochroną roślin, wykazuje zdolność do krytycznej oceny wad i zalet wynikających z biologicznej i chemicznej ochrony roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- PW 2006-2010, Kontrola i ograniczanie ryzyka następstw stosowania środków ochrony roślin, 2010
- PW 2006-2010, Ochrona ludzi, zwierząt i środowiska przed ujemnymi skutkami stosowania środków ochrony roślin wraz z kontrolą bezpieczeństwa żywności., 2010
- Lipa J., Pruszyński S., Stan wykorzystania metod biologicznych w ochronie roślin w Polsce i na świcie., Postępy W Ochronie Roślin 50(3): 1033-1041, 2010
Literatura dodatkowa
- Horoszkiewicz-Janka J., Michalski T., Wpływ biopreoaratów Bion 50 WGi Bio-algeen S 90 Plus2 na zdrowotność i plonowanie jęczmienia jarego uprawianego w siewie czystym i mieszankach z owsem, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin : 347-355., 2004