Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl>, Sławomir Lisiecki <Slawomir.Lisiecki@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Mariusz Szymczak <Mariusz.Szymczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu powinien mieć wiedzę z zakresu charakterystyki i przetwórstwa surowców spożywczych
W-2Student potrafi samodzielnie wyszukiwać i korzystać z dostępnych źródeł informacji oraz posługiwać się literaturą naukową

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
C-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
C-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń1
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu12
T-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka8
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych8
T-L-5Podsumowanie1
30
wykłady
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów1
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych6
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka4
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie się do każdego ćwiczenia na podstawie literatury15
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń9
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Zaliczenie2
60
wykłady
A-W-1Zajęcia dydaktyczne w ramach prowadzonego materiału15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu7
A-W-5Egzamin2
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
S-3Ocena formująca: Ocena pracy w grupie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_W01
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
MS_2A_W08C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1
MS_2A_PO10-2_W02
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
MS_2A_W08C-2T-W-3M-1S-1
MS_2A_PO10-2_W03
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
MS_2A_W08C-3T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-5M-2S-2
MS_2A_PO10-2_U02
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-2T-L-3M-2S-2
MS_2A_PO10-2_U03
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-3T-L-4M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_K01
Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
MS_2A_K02, MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04C-1, C-3, C-2T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_W01
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_W02
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_W03
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_U02
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_U03
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_K01
Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
2,0
3,0Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Prost E. K., Zwierzęta rzeźne i mięso - ocena i higiena, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin, 2006, 3
  2. praca zbiorowa pod red. Litwińczuka Z., Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
  3. Pisula A., Pospiech E., Mięso - podstawy nauki i technologii, SGGW, Warszawa, 2011, praca zbiorowa
  4. Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. cz. I, WSiP, Warszawa, 1999
  5. Pijanowski E., Technologia produktów owocowych i warzywnych. cz. I, PWRiL, Warszawa, 1976
  6. Praca zbiorowa pod red. Ambroziaka Z., Piekarstwo i ciastkarstwo, WNT, Warszawa, 1988
  7. Jankowski St., Zarys technologii młynarstwa i ciastkarstwa, WNT, Warszawa, 1981

Literatura dodatkowa

  1. Gospodarka Mięsna, czasopismo
  2. Mięso i Wędliny, czasopismo
  3. Meat Science, czasopismo
  4. Fleischwirtschaft, czasopismo
  5. Przegląd piekarski i cukierniczy, czasopismo
  6. Przegląd zbożowo-młynarski, czasopismo
  7. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń1
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu12
T-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka8
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych8
T-L-5Podsumowanie1
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów1
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych6
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka4
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie się do każdego ćwiczenia na podstawie literatury15
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń9
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Zaliczenie2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Zajęcia dydaktyczne w ramach prowadzonego materiału15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu7
A-W-5Egzamin2
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_W01Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Treści programoweT-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_W02Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_W03Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Treści programoweT-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_U01Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu
T-L-5Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_U02Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_U03Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Treści programoweT-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO10-2_K01Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
C-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
C-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu
T-L-5Podsumowanie
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
3,5
4,0
4,5
5,0