Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Sozologii Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | mikrobiologia ogólna |
W-2 | podstawy biotechnologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg | 2 |
T-L-2 | Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce | 3 |
T-L-3 | Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów | 4 |
T-L-4 | Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji | 4 |
T-L-5 | Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie | 3 |
T-W-2 | Biologiczny potencjał mikroalg | 3 |
T-W-3 | Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce | 4 |
T-W-4 | Mikroalgi w inzynierii środowiskowej | 3 |
T-W-5 | Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęc praktycznych | 10 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć | 10 |
A-W-3 | Konsultacje z prowadzącym | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO1-2_W01 Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii | MS_2A_W09, MS_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO1-2_U01 Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii | MS_2A_U03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1 | M-1, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO1-2_K01 Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii | MS_2A_K01, MS_2A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO1-2_W01 Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii | 2,0 | |
3,0 | Ma wiedzę na temat mikroalg oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO1-2_U01 Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać różnice pomiędzy mikroalgami oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO1-2_K01 Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie potrzebę popularyzacji wiedzy o mikroorgach oraz możliwościach ich wykorzystania w biotechnologii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Posten C., Walter Ch., Microalgal Biotechnology: Potential and Production, RRP, 2012, 978-3-11-022502-0
- Johansen M., N., Microalgae: Biotechnology, Microbiology and Energy, 2011
- Becker E., Microalgae in human and animal nutrition. Handbook of microalgal culture, Oxford, Blackwell, 2004
Literatura dodatkowa
- Ulrich A., Mikroalgi spirulina. Odżywka i lekarstwo., Interspar, 1999