Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia

Sylabus przedmiotu Wpływ rolnictwa i ogrodnictwa na stan różnorodności biologicznej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Wpływ rolnictwa i ogrodnictwa na stan różnorodności biologicznej
Specjalność rolnictwo i ogrodnictwo
Jednostka prowadząca Zakład Meteorologii, Botaniki i Kształtowania Terenów Zieleni
Nauczyciel odpowiedzialny Mariola Wróbel <Mariola.Wrobel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lesław Wołejko <Leslaw.Wolejko@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 41 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 2,00,50zaliczenie
projektyP3 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza z zakresu nauk przyrodniczych a w szczególności ekologii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie metod oceny różnorodności biologicznej na różnych poziomach jej organizacji, rozpoznawanie zagrożeń jakie stwarza współczesna produkcja rolnicza i ogrodnicza dla bioróżnorodności oraz poznanie metod jej czynnej ochrony

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Zasady użytkowania i metody czynnej ochrony siedlilsk przyrodniczych i oraz siedlisk lęgowych ptaków na terenych wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej2
T-P-2Wycena świadczeń ekosystemowych - studium przypadku w oparciu o materiał źródłowy2
T-P-3Ocena wpływu wybranych zagrożeń dla bioróżnorodności w skali lokalnej i globalnej - prezentacja ustna wybranego przypadku2
T-P-4Przykłady inwazyjnych organizmów wprowadzanych do środowiska w trakcie produkcji rolniczej i ogrodniczej - studium przypadku w oparciu o zebrany materiał źródłowy4
10
wykłady
T-W-1Różnorodność biologiczna na różnych poziomach organizacji żywych organizmów2
T-W-2Prawo krajowe i międzynarodowe w ochronie różnorodności biologicznej2
T-W-3Współczesne metody produkcji rolniczej i ogrodniczej a zagrożenia dla bioróżnorodności2
T-W-4Globalne zagrożenia dla różnorodności biologicznej2
T-W-5Rola Europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 w zachowanie różnorodności biologicznej.2
T-W-6Program rolno-środowiskowo-klimatyczny narzędziem w ochronie bioróżnorodności na terenach wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej3
T-W-7Świadczenia ekosystemowe2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1uczestnictwo w zajęciach10
A-P-2przygotowanie do zajęć projektowych, zebranie materiałów źródłowych, samodzielne przygotowanie prezentacji opracowanego zagadnienia15
A-P-3konsultacje5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielne studiowanie treści prezentowanych na wykładzie, przeglądanie materiałów źródłowych i dostępnej literatury tematu23
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4zaliczenie wykładów2
A-W-5konsultacje5
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja problemowa - studium przypadku
M-3opracowania materiałów źródłowych - analiza i interpretacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozdania z analizy materiałów źródłowych
S-2Ocena formująca: prezentacja ustna wybranego zagadnienia/przypadku
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE01bRO_W01
Student posiada rozwiniętą wiedzą dotyczącą współczesnych zagrożeń jakie wynikają z produkcji rolniczej i ogrodniczej dla różnorodności biologicznej w skali lokalnej i globalnej, zna metody oceny stanu zachowania bioróżnorodności na różnych poziomach jej organiazacji oraz zna metody jej czynnej ochrony
SD_3_W08C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4M-2, M-3, M-1S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE01bRO_U01
Student potrafi ocenić stan siedliska przyrodniczego/gatunku, dobrać właściwe wskaźniki stanu jego zachowania zgodnie z obowiązującymi metodykami oraz wskazać dla tego siedliska/gatunku zagrożenia aktualne i przewidywalne związane z prowadzoną produkcją rolniczą i ogrodniczą
SD_3_U02C-1T-P-3, T-P-4, T-W-5, T-P-2, T-W-1, T-W-7, T-W-6, T-P-1M-3, M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE01bRO_K01
student ma świadomość zagrożeń dla różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach jej organizacji jakie wynikają ze współczesnych metod produkcji rolniczej i ogrodniczej
SD_3_K04C-1T-W-4, T-P-1, T-P-4, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-P-2, T-W-7, T-W-6, T-P-3, T-W-2M-1, M-3, M-2S-2, S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE01bRO_W01
Student posiada rozwiniętą wiedzą dotyczącą współczesnych zagrożeń jakie wynikają z produkcji rolniczej i ogrodniczej dla różnorodności biologicznej w skali lokalnej i globalnej, zna metody oceny stanu zachowania bioróżnorodności na różnych poziomach jej organiazacji oraz zna metody jej czynnej ochrony
2,0
3,0student potrafi wymienić podstawowe metody oceny różnorodności biologicznej, wskazać kluczowe dla nie zagrożenia w skali globalnej i lojkalnej wynikające ze współczesnych metod prowadzenia produkcji rolniczej i ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE01bRO_U01
Student potrafi ocenić stan siedliska przyrodniczego/gatunku, dobrać właściwe wskaźniki stanu jego zachowania zgodnie z obowiązującymi metodykami oraz wskazać dla tego siedliska/gatunku zagrożenia aktualne i przewidywalne związane z prowadzoną produkcją rolniczą i ogrodniczą
2,0
3,0student potrafi sklasyfikować i podać przykłady podstawowych świadczeń ekosystemowych oraz wskazać przykłady gatunków inwazyjnych wprowadzonych przez człowieka na obszarach użytkowanych rolniczo i ogrodniczo
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE01bRO_K01
student ma świadomość zagrożeń dla różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach jej organizacji jakie wynikają ze współczesnych metod produkcji rolniczej i ogrodniczej
2,0
3,0student ma świadomość współczesnych zagrożeń dla bioróżnorodności i konsekwencji jakie niesie to dla środowiska oraz zdrowia i jakości życia ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Symonides E., Ochrona przyrody, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, 1
  2. Ilnicki P., Polskie rolnictwo a ochrona środowiska, Wyd AR w Poznaniu, Poznań, 2004, 1
  3. Weigle A., Różnorodność biologiczna Polski, Wyd. NFOŚ, Warszawa, 2003, 1

Literatura dodatkowa

  1. Bałazy S., Gmiąt A., Ochrona środowiska rolniczego w świetle programów rolnośrodowiskowych Unii Europejskiej., MODR w Karnowicach, Brzesko-Poznań-Turew, 2007, 1

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Zasady użytkowania i metody czynnej ochrony siedlilsk przyrodniczych i oraz siedlisk lęgowych ptaków na terenych wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej2
T-P-2Wycena świadczeń ekosystemowych - studium przypadku w oparciu o materiał źródłowy2
T-P-3Ocena wpływu wybranych zagrożeń dla bioróżnorodności w skali lokalnej i globalnej - prezentacja ustna wybranego przypadku2
T-P-4Przykłady inwazyjnych organizmów wprowadzanych do środowiska w trakcie produkcji rolniczej i ogrodniczej - studium przypadku w oparciu o zebrany materiał źródłowy4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Różnorodność biologiczna na różnych poziomach organizacji żywych organizmów2
T-W-2Prawo krajowe i międzynarodowe w ochronie różnorodności biologicznej2
T-W-3Współczesne metody produkcji rolniczej i ogrodniczej a zagrożenia dla bioróżnorodności2
T-W-4Globalne zagrożenia dla różnorodności biologicznej2
T-W-5Rola Europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 w zachowanie różnorodności biologicznej.2
T-W-6Program rolno-środowiskowo-klimatyczny narzędziem w ochronie bioróżnorodności na terenach wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej3
T-W-7Świadczenia ekosystemowe2
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1uczestnictwo w zajęciach10
A-P-2przygotowanie do zajęć projektowych, zebranie materiałów źródłowych, samodzielne przygotowanie prezentacji opracowanego zagadnienia15
A-P-3konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielne studiowanie treści prezentowanych na wykładzie, przeglądanie materiałów źródłowych i dostępnej literatury tematu23
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4zaliczenie wykładów2
A-W-5konsultacje5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE01bRO_W01Student posiada rozwiniętą wiedzą dotyczącą współczesnych zagrożeń jakie wynikają z produkcji rolniczej i ogrodniczej dla różnorodności biologicznej w skali lokalnej i globalnej, zna metody oceny stanu zachowania bioróżnorodności na różnych poziomach jej organiazacji oraz zna metody jej czynnej ochrony
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W08Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji, również w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Poznanie metod oceny różnorodności biologicznej na różnych poziomach jej organizacji, rozpoznawanie zagrożeń jakie stwarza współczesna produkcja rolnicza i ogrodnicza dla bioróżnorodności oraz poznanie metod jej czynnej ochrony
Treści programoweT-W-3Współczesne metody produkcji rolniczej i ogrodniczej a zagrożenia dla bioróżnorodności
T-W-2Prawo krajowe i międzynarodowe w ochronie różnorodności biologicznej
T-W-4Globalne zagrożenia dla różnorodności biologicznej
Metody nauczaniaM-2dyskusja problemowa - studium przypadku
M-3opracowania materiałów źródłowych - analiza i interpretacja
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: prezentacja ustna wybranego zagadnienia/przypadku
S-1Ocena formująca: sprawozdania z analizy materiałów źródłowych
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wymienić podstawowe metody oceny różnorodności biologicznej, wskazać kluczowe dla nie zagrożenia w skali globalnej i lojkalnej wynikające ze współczesnych metod prowadzenia produkcji rolniczej i ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE01bRO_U01Student potrafi ocenić stan siedliska przyrodniczego/gatunku, dobrać właściwe wskaźniki stanu jego zachowania zgodnie z obowiązującymi metodykami oraz wskazać dla tego siedliska/gatunku zagrożenia aktualne i przewidywalne związane z prowadzoną produkcją rolniczą i ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_U02Potrafi praktycznie wykorzystać i udoskonalić metody, techniki i narzędzia badawcze w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny oraz twórczo je stosować do uzyskiwania wyników badawczych i ich opracowania.
Cel przedmiotuC-1Poznanie metod oceny różnorodności biologicznej na różnych poziomach jej organizacji, rozpoznawanie zagrożeń jakie stwarza współczesna produkcja rolnicza i ogrodnicza dla bioróżnorodności oraz poznanie metod jej czynnej ochrony
Treści programoweT-P-3Ocena wpływu wybranych zagrożeń dla bioróżnorodności w skali lokalnej i globalnej - prezentacja ustna wybranego przypadku
T-P-4Przykłady inwazyjnych organizmów wprowadzanych do środowiska w trakcie produkcji rolniczej i ogrodniczej - studium przypadku w oparciu o zebrany materiał źródłowy
T-W-5Rola Europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 w zachowanie różnorodności biologicznej.
T-P-2Wycena świadczeń ekosystemowych - studium przypadku w oparciu o materiał źródłowy
T-W-1Różnorodność biologiczna na różnych poziomach organizacji żywych organizmów
T-W-7Świadczenia ekosystemowe
T-W-6Program rolno-środowiskowo-klimatyczny narzędziem w ochronie bioróżnorodności na terenach wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej
T-P-1Zasady użytkowania i metody czynnej ochrony siedlilsk przyrodniczych i oraz siedlisk lęgowych ptaków na terenych wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej
Metody nauczaniaM-3opracowania materiałów źródłowych - analiza i interpretacja
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja problemowa - studium przypadku
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdania z analizy materiałów źródłowych
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi sklasyfikować i podać przykłady podstawowych świadczeń ekosystemowych oraz wskazać przykłady gatunków inwazyjnych wprowadzonych przez człowieka na obszarach użytkowanych rolniczo i ogrodniczo
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE01bRO_K01student ma świadomość zagrożeń dla różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach jej organizacji jakie wynikają ze współczesnych metod produkcji rolniczej i ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_K04Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze do opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Poznanie metod oceny różnorodności biologicznej na różnych poziomach jej organizacji, rozpoznawanie zagrożeń jakie stwarza współczesna produkcja rolnicza i ogrodnicza dla bioróżnorodności oraz poznanie metod jej czynnej ochrony
Treści programoweT-W-4Globalne zagrożenia dla różnorodności biologicznej
T-P-1Zasady użytkowania i metody czynnej ochrony siedlilsk przyrodniczych i oraz siedlisk lęgowych ptaków na terenych wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej
T-P-4Przykłady inwazyjnych organizmów wprowadzanych do środowiska w trakcie produkcji rolniczej i ogrodniczej - studium przypadku w oparciu o zebrany materiał źródłowy
T-W-1Różnorodność biologiczna na różnych poziomach organizacji żywych organizmów
T-W-3Współczesne metody produkcji rolniczej i ogrodniczej a zagrożenia dla bioróżnorodności
T-W-5Rola Europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 w zachowanie różnorodności biologicznej.
T-P-2Wycena świadczeń ekosystemowych - studium przypadku w oparciu o materiał źródłowy
T-W-7Świadczenia ekosystemowe
T-W-6Program rolno-środowiskowo-klimatyczny narzędziem w ochronie bioróżnorodności na terenach wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej
T-P-3Ocena wpływu wybranych zagrożeń dla bioróżnorodności w skali lokalnej i globalnej - prezentacja ustna wybranego przypadku
T-W-2Prawo krajowe i międzynarodowe w ochronie różnorodności biologicznej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-3opracowania materiałów źródłowych - analiza i interpretacja
M-2dyskusja problemowa - studium przypadku
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: prezentacja ustna wybranego zagadnienia/przypadku
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści wykładów
S-1Ocena formująca: sprawozdania z analizy materiałów źródłowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma świadomość współczesnych zagrożeń dla bioróżnorodności i konsekwencji jakie niesie to dla środowiska oraz zdrowia i jakości życia ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0