Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Wpływ rolnictwa i ogrodnictwa na stan różnorodności biologicznej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wpływ rolnictwa i ogrodnictwa na stan różnorodności biologicznej | ||
Specjalność | rolnictwo i ogrodnictwo | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Meteorologii, Botaniki i Kształtowania Terenów Zieleni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mariola Wróbel <Mariola.Wrobel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Lesław Wołejko <Leslaw.Wolejko@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 41 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza z zakresu nauk przyrodniczych a w szczególności ekologii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie metod oceny różnorodności biologicznej na różnych poziomach jej organizacji, rozpoznawanie zagrożeń jakie stwarza współczesna produkcja rolnicza i ogrodnicza dla bioróżnorodności oraz poznanie metod jej czynnej ochrony |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Zasady użytkowania i metody czynnej ochrony siedlilsk przyrodniczych i oraz siedlisk lęgowych ptaków na terenych wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej | 2 |
T-P-2 | Wycena świadczeń ekosystemowych - studium przypadku w oparciu o materiał źródłowy | 2 |
T-P-3 | Ocena wpływu wybranych zagrożeń dla bioróżnorodności w skali lokalnej i globalnej - prezentacja ustna wybranego przypadku | 2 |
T-P-4 | Przykłady inwazyjnych organizmów wprowadzanych do środowiska w trakcie produkcji rolniczej i ogrodniczej - studium przypadku w oparciu o zebrany materiał źródłowy | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Różnorodność biologiczna na różnych poziomach organizacji żywych organizmów | 2 |
T-W-2 | Prawo krajowe i międzynarodowe w ochronie różnorodności biologicznej | 2 |
T-W-3 | Współczesne metody produkcji rolniczej i ogrodniczej a zagrożenia dla bioróżnorodności | 2 |
T-W-4 | Globalne zagrożenia dla różnorodności biologicznej | 2 |
T-W-5 | Rola Europejskiej sieci ekologicznej Natura 2000 w zachowanie różnorodności biologicznej. | 2 |
T-W-6 | Program rolno-środowiskowo-klimatyczny narzędziem w ochronie bioróżnorodności na terenach wykorzystywanych do produkcji rolniczej i ogrodniczej | 3 |
T-W-7 | Świadczenia ekosystemowe | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-P-2 | przygotowanie do zajęć projektowych, zebranie materiałów źródłowych, samodzielne przygotowanie prezentacji opracowanego zagadnienia | 15 |
A-P-3 | konsultacje | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | samodzielne studiowanie treści prezentowanych na wykładzie, przeglądanie materiałów źródłowych i dostępnej literatury tematu | 23 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia wykładów | 15 |
A-W-4 | zaliczenie wykładów | 2 |
A-W-5 | konsultacje | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | dyskusja problemowa - studium przypadku |
M-3 | opracowania materiałów źródłowych - analiza i interpretacja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawozdania z analizy materiałów źródłowych |
S-2 | Ocena formująca: prezentacja ustna wybranego zagadnienia/przypadku |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_W01 Student posiada rozwiniętą wiedzą dotyczącą współczesnych zagrożeń jakie wynikają z produkcji rolniczej i ogrodniczej dla różnorodności biologicznej w skali lokalnej i globalnej, zna metody oceny stanu zachowania bioróżnorodności na różnych poziomach jej organiazacji oraz zna metody jej czynnej ochrony | SD_3_W08 | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-4 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_U01 Student potrafi ocenić stan siedliska przyrodniczego/gatunku, dobrać właściwe wskaźniki stanu jego zachowania zgodnie z obowiązującymi metodykami oraz wskazać dla tego siedliska/gatunku zagrożenia aktualne i przewidywalne związane z prowadzoną produkcją rolniczą i ogrodniczą | SD_3_U02 | — | C-1 | T-P-3, T-P-4, T-W-5, T-P-2, T-W-1, T-W-7, T-W-6, T-P-1 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_K01 student ma świadomość zagrożeń dla różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach jej organizacji jakie wynikają ze współczesnych metod produkcji rolniczej i ogrodniczej | SD_3_K04 | — | C-1 | T-W-4, T-P-1, T-P-4, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-P-2, T-W-7, T-W-6, T-P-3, T-W-2 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-3, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_W01 Student posiada rozwiniętą wiedzą dotyczącą współczesnych zagrożeń jakie wynikają z produkcji rolniczej i ogrodniczej dla różnorodności biologicznej w skali lokalnej i globalnej, zna metody oceny stanu zachowania bioróżnorodności na różnych poziomach jej organiazacji oraz zna metody jej czynnej ochrony | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wymienić podstawowe metody oceny różnorodności biologicznej, wskazać kluczowe dla nie zagrożenia w skali globalnej i lojkalnej wynikające ze współczesnych metod prowadzenia produkcji rolniczej i ogrodniczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_U01 Student potrafi ocenić stan siedliska przyrodniczego/gatunku, dobrać właściwe wskaźniki stanu jego zachowania zgodnie z obowiązującymi metodykami oraz wskazać dla tego siedliska/gatunku zagrożenia aktualne i przewidywalne związane z prowadzoną produkcją rolniczą i ogrodniczą | 2,0 | |
3,0 | student potrafi sklasyfikować i podać przykłady podstawowych świadczeń ekosystemowych oraz wskazać przykłady gatunków inwazyjnych wprowadzonych przez człowieka na obszarach użytkowanych rolniczo i ogrodniczo | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01bRO_K01 student ma świadomość zagrożeń dla różnorodności biologicznej na wszystkich poziomach jej organizacji jakie wynikają ze współczesnych metod produkcji rolniczej i ogrodniczej | 2,0 | |
3,0 | student ma świadomość współczesnych zagrożeń dla bioróżnorodności i konsekwencji jakie niesie to dla środowiska oraz zdrowia i jakości życia ludzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Symonides E., Ochrona przyrody, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, 1
- Ilnicki P., Polskie rolnictwo a ochrona środowiska, Wyd AR w Poznaniu, Poznań, 2004, 1
- Weigle A., Różnorodność biologiczna Polski, Wyd. NFOŚ, Warszawa, 2003, 1
Literatura dodatkowa
- Bałazy S., Gmiąt A., Ochrona środowiska rolniczego w świetle programów rolnośrodowiskowych Unii Europejskiej., MODR w Karnowicach, Brzesko-Poznań-Turew, 2007, 1