Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia

Sylabus przedmiotu Biotechnologia rolnicza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Biotechnologia rolnicza
Specjalność rolnictwo i ogrodnictwo
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Danuta Kulpa <Danuta.Kulpa@zut.edu.pl>, Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 42 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
projektyP4 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy hodowli roślin
W-2podstawy biotechnologii
W-3podstawy biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie doktorantów z najnowszymi zastosowaniami metod biotechnologicznych w rolnictwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Organizacja laboratorium do prowadzenia produkcji roślinnej in vitro2
T-P-2Technologia produkcji cennego metabolitu roślinnego w kulturze in vitro2
T-P-3Opracowanie sposobu modyfikacji rośliny uprawnej w kierunku poprawienia ważnej cechy użytkowej przy użyciu transgenów2
T-P-4Opracowanie metod i zasad koegzystencji upraw opartych o GMO z uprawami konwencjonalnymi2
T-P-5Wykorzystanie metod biotechnologii w programach hodowli roślin uprawnych2
10
wykłady
T-W-1Produkcja roślin i biopreparatów w kulturach in vitro2
T-W-2Metody modyfikacji genetycznej roślin3
T-W-3Cechy roślin uprawnych podlegające modyfikacji genetycznej2
T-W-4Odmiany GMO w rolnictwie światowym2
T-W-5Aspekty biobezpieczeństwa w uprawie i obrocie GMO1
T-W-6Roślina uprawna jako bioreaktor do produkcji cennych białek1
T-W-7Metody detekcji GMO w produktach rolniczych i spożywczych1
T-W-8Hodowla molekularna1
T-W-9Biotechnologie w oczyszczaniu gleby z szkodliwych substancji1
T-W-10Biotechnologia w produkcji biomasy1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1kwerenda źródeł pomocnych przy opracowaniu projektu6
A-P-2przygotowanie projektu8
A-P-3przygotowanie prezentacji6
A-P-4uczestnictwo w zajęciach10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca samodzielna z podręcznikiem i dostępnymi źródłami20
A-W-3przygotowanie do zajęć15
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersacyjny
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: ocena realizacji projektów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE02bRO_W01
znajomość metod biotechnologii wykorzystywanych we współczesnym rolnictwie
SD_3_W01C-1T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-8, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-10, T-W-4, T-W-7M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE02bRO_U01
umiejętność oceny produktów rolnictwa pod kątem metod biotechnologii zastosowanych przy ich tworzeniu
SD_3_U01C-1T-P-4, T-P-5, T-P-3, T-P-2, T-P-1M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE02bRO_K01
Porównuje i ocenia metody biotechnologiczne stosowane we współczesnym rolnictwie
SD_3_K01C-1T-P-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-9, T-W-6, T-W-10, T-W-7, T-P-4, T-P-5, T-W-8, T-W-2, T-P-3, T-P-1, T-W-5M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE02bRO_W01
znajomość metod biotechnologii wykorzystywanych we współczesnym rolnictwie
2,0
3,0znajomość podstawowych metod biotechnplogicznych stosowanych w rolnictwie i efektów ich zastosowania w znaczeniu komercyjnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE02bRO_U01
umiejętność oceny produktów rolnictwa pod kątem metod biotechnologii zastosowanych przy ich tworzeniu
2,0
3,0umiejętność opracowania projektu w zakresie zastosowania metod biotechnologicznych w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE02bRO_K01
Porównuje i ocenia metody biotechnologiczne stosowane we współczesnym rolnictwie
2,0
3,0Potrafi porównać i ocenić metody biotechnologiczne stosowane w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Malepszy Stefan (red.) praca zbiorowa, Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (red.) praca zbiorowa, GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Organizacja laboratorium do prowadzenia produkcji roślinnej in vitro2
T-P-2Technologia produkcji cennego metabolitu roślinnego w kulturze in vitro2
T-P-3Opracowanie sposobu modyfikacji rośliny uprawnej w kierunku poprawienia ważnej cechy użytkowej przy użyciu transgenów2
T-P-4Opracowanie metod i zasad koegzystencji upraw opartych o GMO z uprawami konwencjonalnymi2
T-P-5Wykorzystanie metod biotechnologii w programach hodowli roślin uprawnych2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja roślin i biopreparatów w kulturach in vitro2
T-W-2Metody modyfikacji genetycznej roślin3
T-W-3Cechy roślin uprawnych podlegające modyfikacji genetycznej2
T-W-4Odmiany GMO w rolnictwie światowym2
T-W-5Aspekty biobezpieczeństwa w uprawie i obrocie GMO1
T-W-6Roślina uprawna jako bioreaktor do produkcji cennych białek1
T-W-7Metody detekcji GMO w produktach rolniczych i spożywczych1
T-W-8Hodowla molekularna1
T-W-9Biotechnologie w oczyszczaniu gleby z szkodliwych substancji1
T-W-10Biotechnologia w produkcji biomasy1
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1kwerenda źródeł pomocnych przy opracowaniu projektu6
A-P-2przygotowanie projektu8
A-P-3przygotowanie prezentacji6
A-P-4uczestnictwo w zajęciach10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca samodzielna z podręcznikiem i dostępnymi źródłami20
A-W-3przygotowanie do zajęć15
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE02bRO_W01znajomość metod biotechnologii wykorzystywanych we współczesnym rolnictwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W01Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na bardziej zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie doktorantów z najnowszymi zastosowaniami metod biotechnologicznych w rolnictwie
Treści programoweT-W-3Cechy roślin uprawnych podlegające modyfikacji genetycznej
T-W-9Biotechnologie w oczyszczaniu gleby z szkodliwych substancji
T-W-5Aspekty biobezpieczeństwa w uprawie i obrocie GMO
T-W-8Hodowla molekularna
T-W-2Metody modyfikacji genetycznej roślin
T-W-1Produkcja roślin i biopreparatów w kulturach in vitro
T-W-6Roślina uprawna jako bioreaktor do produkcji cennych białek
T-W-10Biotechnologia w produkcji biomasy
T-W-4Odmiany GMO w rolnictwie światowym
T-W-7Metody detekcji GMO w produktach rolniczych i spożywczych
Metody nauczaniaM-2wykład konwersacyjny
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0znajomość podstawowych metod biotechnplogicznych stosowanych w rolnictwie i efektów ich zastosowania w znaczeniu komercyjnym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE02bRO_U01umiejętność oceny produktów rolnictwa pod kątem metod biotechnologii zastosowanych przy ich tworzeniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_U01Potrafi określać problemy naukowe w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny poprzez: definiowanie celu i przedmiotu badań, formułowanie hipotez badawczych, sądów analitycznych, syntetycznych i oceniających na temat proponowanych rozwiązań w odniesieniu do istniejącego stanu wiedzy, proponowanie metod, technik i narzędzi badawczych, służących do rozwiązania problemu badawczego.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie doktorantów z najnowszymi zastosowaniami metod biotechnologicznych w rolnictwie
Treści programoweT-P-4Opracowanie metod i zasad koegzystencji upraw opartych o GMO z uprawami konwencjonalnymi
T-P-5Wykorzystanie metod biotechnologii w programach hodowli roślin uprawnych
T-P-3Opracowanie sposobu modyfikacji rośliny uprawnej w kierunku poprawienia ważnej cechy użytkowej przy użyciu transgenów
T-P-2Technologia produkcji cennego metabolitu roślinnego w kulturze in vitro
T-P-1Organizacja laboratorium do prowadzenia produkcji roślinnej in vitro
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena realizacji projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0umiejętność opracowania projektu w zakresie zastosowania metod biotechnologicznych w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE02bRO_K01Porównuje i ocenia metody biotechnologiczne stosowane we współczesnym rolnictwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie doktorantów z najnowszymi zastosowaniami metod biotechnologicznych w rolnictwie
Treści programoweT-P-2Technologia produkcji cennego metabolitu roślinnego w kulturze in vitro
T-W-1Produkcja roślin i biopreparatów w kulturach in vitro
T-W-4Odmiany GMO w rolnictwie światowym
T-W-3Cechy roślin uprawnych podlegające modyfikacji genetycznej
T-W-9Biotechnologie w oczyszczaniu gleby z szkodliwych substancji
T-W-6Roślina uprawna jako bioreaktor do produkcji cennych białek
T-W-10Biotechnologia w produkcji biomasy
T-W-7Metody detekcji GMO w produktach rolniczych i spożywczych
T-P-4Opracowanie metod i zasad koegzystencji upraw opartych o GMO z uprawami konwencjonalnymi
T-P-5Wykorzystanie metod biotechnologii w programach hodowli roślin uprawnych
T-W-8Hodowla molekularna
T-W-2Metody modyfikacji genetycznej roślin
T-P-3Opracowanie sposobu modyfikacji rośliny uprawnej w kierunku poprawienia ważnej cechy użytkowej przy użyciu transgenów
T-P-1Organizacja laboratorium do prowadzenia produkcji roślinnej in vitro
T-W-5Aspekty biobezpieczeństwa w uprawie i obrocie GMO
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi porównać i ocenić metody biotechnologiczne stosowane w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0