Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Rolnictwo i ogrodnictwo w świecie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rolnictwo i ogrodnictwo w świecie | ||
Specjalność | rolnictwo i ogrodnictwo | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 44 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza o rolnictwie i ogrodnictwie w Polsce, znajomość botaniki, fizjologii roślin, podstaw uprawy roslin ogrodniczych i rolniczych, podstaw nawożenia oraz plonowania roślin |
W-2 | Znajomośc podstaw gleboznawstawa i chemii rolnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najważniejszymi agroekosystemami świata, ich znaczeniem gospodarczym i przyrodniczym oraz poznanie produkcji żywności rolniczej i ogrodniczej na świecie oraz problemów wyżywienia ludności. |
C-2 | Zapoznanie doktorantów z aktualnym krajowym i światowym rynkiem nawozów oraz tendencjami zmian w ich produkcji, jak i z zagospodarowaniem nawozów z produkcji zwierzęcej i odpadów o znaczeniu nawozowym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Rolnictwo w Europie Zachodniej - w wybranych krajach o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - stan, wydajność głównych ziemiopłodów, problemy | 1 |
T-P-2 | Rolnictwo w Azji - w wybranych krajach o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - stan, wydajność głównych ziemiopłodów, problemy | 1 |
T-P-3 | Rolnictwo w Afryce, Ameryce Południowej i Pólnocej, Australi o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - stan, wydajność głównych ziemiopłodów, problemy | 2 |
T-P-4 | Problemy ogrodnictwa w krajach o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - Europa | 1 |
T-P-5 | Problemy ogrodnictwa w krajach o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - Azja i Afryka | 1 |
T-P-6 | Problemy ogrodnictwa w krajach o różnych warunkach glebowych i klimatycznych - Ameryka i Australia | 1 |
T-P-7 | Przegląd aktualnej tematyki badań nawozowych przeprowadzonych w Europie | 1 |
T-P-8 | Projekt zagospodarowania odpadów z różnej działaności produkcyjnej (popioły, podłoża pieczarkowe, pofermrnt, osad ściekowy i in.). Tendencje wykorzystania odpadów do celów nawoozwych w Europie i na świecie. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Demografia populacji ludzkiej - historia, stan obecny oraz perspektywy. Wpływ zmian klimatu na rolnictwo. | 1 |
T-W-2 | Skala produkcji roślinnej i zwierzęcej w kraju i na świecie - projektowane kierunki rozwoju produkcji w krajach Unii Europejskiej. | 1 |
T-W-3 | Skala produkcji ogrodniczej w kraju i na świecie - projektowane kierunki rozwoju produkcji w krajach Unii Europejskiej. | 2 |
T-W-4 | Etapy rolnictwa i hodowli roślin, w tym GMO | 1 |
T-W-5 | Rozwój ogrodnictwa na terenie ziem polskich | 2 |
T-W-6 | Charakterystyka rolnictwa krajów rozwiniętych, rozwijających się i zapóźnionych gospodarczo. | 1 |
T-W-7 | Charakterystyka ogrodnictwa krajów rozwiniętych, rozwijających się i zapóźnionych gospodarczo. | 2 |
T-W-8 | Aktualny krajowy i światowy rynek nawozów mineralnych oraz zagospodarowanie odpadów o znaczeniu nawozowym | 2 |
T-W-9 | Elementy gospodarki nawozowej w kraju i świecie w aspekcie zwiększenia efektywności nawożenia i ochrony środowiska | 1 |
T-W-10 | Bilansowanie makro- i mikroskładników w gospodarstwie jako element gospodarki nawozowej | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-P-2 | Przygotowanie projektu | 10 |
A-P-3 | Przygotowanie prezentacji | 5 |
A-P-4 | Analiza literatury przedmiotu i materiałów źródłowych pomocnych przy opracowaniu projektu | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć | 15 |
A-W-3 | Praca samodzielna z podręcznikiem i dostępnymi źródłami | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-W-5 | Konsultacje | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład multimedialny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: ocena projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_W01 Student posiada poszerzoną wiedzę na temat stanu obecnego, problemów, rozwoju oraz przyszłości rolnictwa i ogrodnictwa w świecie | SD_3_W08 | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-P-8, T-W-9, T-P-4, T-P-5, T-W-5, T-P-7, T-W-4, T-P-3, T-P-6, T-W-10, T-W-8, T-P-1, T-W-6, T-P-2 | M-2, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_U01 Student posiada umiejętność krytycznego porównania rolnctwa i ogrodnictwa w róznych krajach świata. Potrafi pozyskiwać i analizować dostępne informacje dotyczące światowego rolnictwa i ogrodnictwa. | SD_3_U06 | — | C-1 | T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-P-4, T-W-10, T-W-3, T-W-2, T-P-3, T-W-9, T-W-8, T-P-8, T-P-1, T-P-2, T-W-1, T-P-6, T-P-7, T-P-5 | M-2, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_K01 Student rozumie konieczność wnikliwej i krytycznej analizy uzyskanych wyników w zakresie dyscypliny rolnictwo i ogrodnictwo | SD_3_K01 | — | C-1 | T-W-10, T-W-9, T-W-8, T-P-2, T-P-1, T-P-7, T-W-2, T-P-4, T-W-5, T-P-8, T-W-4, T-P-6, T-W-6, T-W-1, T-P-3, T-P-5, T-W-3, T-W-7 | M-2, M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_W01 Student posiada poszerzoną wiedzę na temat stanu obecnego, problemów, rozwoju oraz przyszłości rolnictwa i ogrodnictwa w świecie | 2,0 | |
3,0 | Uczestnictwo w zajęciach i przygotowanie prezentacji / raportu na wybrany temat związany z przdmiotem. Znajomość podstawowych problemów w światowym rolnictwie i ogrodnictwie i wpływu zmian klimatycznych na produkcję rolniczą | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_U01 Student posiada umiejętność krytycznego porównania rolnctwa i ogrodnictwa w róznych krajach świata. Potrafi pozyskiwać i analizować dostępne informacje dotyczące światowego rolnictwa i ogrodnictwa. | 2,0 | |
3,0 | umiejętność opracowania projektu w zakresie krytycznej oceny rolnictwa i ogrodnictwa w świecie oraz możliwości modyfikacji działań dostosowanych do zasobów przyrody w różnych rejonach klimatycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04aRO_K01 Student rozumie konieczność wnikliwej i krytycznej analizy uzyskanych wyników w zakresie dyscypliny rolnictwo i ogrodnictwo | 2,0 | |
3,0 | ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Falkowski J., Kostrowicki J., Geografia rolnictwa świata, PWN, Warszawa, 2005
- Górecki J. (red.), Gospodarka rolniczo-żywnościowa świata, SGGW, Warszawa, 1987
- Sepp Holzer, Permakultura Seppa Holzera. Praktyczne zastosowanie w ogrodnictwie, sadownictwie i rolnictwie, PURANA, 2014, 1, ISBN 978-83-60170-65-6, Tłum. E. Skowrońska
- Małgorzata Ducka, Ekologiczne rolnictwo i ogrodnictwo, Moderna, Brwinów, 2011, http://zasobyip2.ore.edu.pl/uploads/publications/97cd92bf39d28035215747d672e8e707
Literatura dodatkowa
- Świetlikowska K. (red.), Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2007
- http://faostat.fao.org/, 2019
- Raport o przemysle chemiczny w Polsce i na świecie, Instytut INORG sp.z.o.o, Gliwice, 2017, tom I i II
- FAO Statistical Yearbook, World Food and Agriculture, FAO UN, Roma, 2018, dostepne wydania 2015, 2016, 2017
- Rocznik Statystyczny Rolnictwa, GUS, Warszawa, 2019, poprzednie wydania 2001, 2006, 20011. 2016, 2017, 2018
- Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy rolnictwa światowego, SGGW, Warszawa, 2019, opublikowane numery od 2006 roku na http://sj.wne.sggw.pl/prs/
- Sadowski M., Wilkin J., Kołomyjska I., Karaczun Z., Witeska K. (red.), Zmiany klimatu, a rolnictwo i obszary wiejskie, FDPA, Warszawa, 2008
- https://www.fresh-market.pl/, 2019