Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Biologiczne i chemiczne bezpieczeństwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczne i chemiczne bezpieczeństwo żywności | ||
Specjalność | technologia żywności i żywienia | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień: Toksyny organizmów wodnych i lądowych, Mikrobiologia stosowana,Higiena i toksykologia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie czynników biologicznych i chemicznych wpływających na bezpieczeństwo żywności oraz zasad postępowania niezbędnych do zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Chemiczne zagrożenia zywności - identyfikacja, zapobieganie, metody analizy. | 5 |
T-P-2 | Mikrobiologiczne zagrożenia zywności - identyfikacja, zapobieganie, metody analizy. | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zagrożenia i metody zapewnienia bezpieczeństwa żywności na etapach uprawy, hodowli, przetwarzania, transportu i przechowywania | 2 |
T-W-2 | Chemiczne czynniki zagrożenia bezpieczeństwa żywności | 5 |
T-W-3 | Biologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności | 2 |
T-W-4 | Bezpieczeństwo żywności w kontekście aktualnych zagrożeń mikrobiologicznych | 4 |
T-W-5 | Mikrobiologia prognostyczna w ocenie zagrożeń żywności | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-P-2 | Studia literatury związanej z przedmiotem | 5 |
A-P-3 | Przygotowanie pracy - projektu na wybrany temat | 8 |
A-P-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 7 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studia literatury związanej z przedmiotem | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie pracy i prezentacji na wybrany temat | 15 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, prezentacja multimedialna, dyskusja związana z tematem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji oraz aktywności w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe ustne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_W01 Student zna przepisy krajowe, unijne i światowe związane z bezpieczeństwem żywności. Potrafi definiować, scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, potrafi wskazać przyczyny ich obecności oraz wskazać metody zapobiegania zgrożeniom bezpieczeństwa żywności. Student posiada wiedzę o surowcach i produktach spożywczych, jest w stanie wybrać odpowiednie działania w celu oceny bezpieczeństwa żywności. | SD_3_W01, SD_3_W06 | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_U01 Umie wyszukiwać informacje źródłowe, weryfikować ich przydatność, przeprowadzić ich analizę, sformułować i uzasadnić wnioski, opracować zdobyte informacje i przedstawić je w formie pisemnej lub ustnej, w języku polskim lub angielskim stosując właściwą terminologię | SD_3_U02, SD_3_U01 | — | C-1 | T-P-1, T-P-2 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_K01 Wykazuje dbałość o dalszy rozwój wiedzy i umiejętności w zakresie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, ma świadomość zagrożeń dla zdrowia konsumenta w wypadku nie przestrzegania zasad w produkcji żywności, jest kreatywny w poszukiwaniu rozwiązań problemów, jest zdolny do popularyzacji wiedzy w zakresie bezpieczeństwa żywności | SD_3_K03, SD_3_K04 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_W01 Student zna przepisy krajowe, unijne i światowe związane z bezpieczeństwem żywności. Potrafi definiować, scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, potrafi wskazać przyczyny ich obecności oraz wskazać metody zapobiegania zgrożeniom bezpieczeństwa żywności. Student posiada wiedzę o surowcach i produktach spożywczych, jest w stanie wybrać odpowiednie działania w celu oceny bezpieczeństwa żywności. | 2,0 | |
3,0 | Student zna pojęcia z zakresu przedmiotu, potrafi wymienić i podać charakterystykę organizmów i substancji niebezpiecznych zagrażających bezpieczeństwu żywności oraz potrafi dobrać i zaproponować metody przeciwdziałania zagrożeniu, zna przepisy prawne obowiązujące w tym zakresie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_U01 Umie wyszukiwać informacje źródłowe, weryfikować ich przydatność, przeprowadzić ich analizę, sformułować i uzasadnić wnioski, opracować zdobyte informacje i przedstawić je w formie pisemnej lub ustnej, w języku polskim lub angielskim stosując właściwą terminologię | 2,0 | |
3,0 | Student umie wyszukiwać informacje źródłowe, potrafi weryfikować ich przydatność, przeprowadzać ich analizę i krytyczną dyskusję, sformułować i uzasadnić wnioski oraz przedstawić informacje w języku angielskim i polskim | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE01TZZ_K01 Wykazuje dbałość o dalszy rozwój wiedzy i umiejętności w zakresie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, ma świadomość zagrożeń dla zdrowia konsumenta w wypadku nie przestrzegania zasad w produkcji żywności, jest kreatywny w poszukiwaniu rozwiązań problemów, jest zdolny do popularyzacji wiedzy w zakresie bezpieczeństwa żywności | 2,0 | |
3,0 | Student stale rozwija swoją wiedzę i umiejętności korzystając z wszelkich dostępnych źródeł informacji,analizuje krytycznie zdobyte wiadomości i umiejętności, przekazuje je innym i podejmuje chętnie dyskusję | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dąbrowski W.M., Sikorski Z.E. (ed.), Toxins in Food, CRC Press, Boca Raton London New York, 2005
- N.A. Botsoglou, D.J. Fletouris, Drug residues in foods : pharmacology, food safety, and analysis, Dekker, New York, 2001
- Ozimek I., Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa, 2006
- de Vries J. [ed.], Food Safety and Toxicity, CRC Press, Boca Raton New York London Tokyo, 2006
- Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2006
- Salyers A., Whitt D.D., Mikrobiologia, roznorodność, chorobotwórczość., PWN, 2009
- Błażejak St., I. Gientka, Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności, SGGW, 2010
- Mikrobiologiczne zanieczyszcenie żywności, PWN, Warszawa, 2017
Literatura dodatkowa
- Gertig H., Żywność, a zdrowie. Podręcznik dla studentów, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006
- Czasopisma: Bezpieczna żywność, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; Przemysł Spożywczy; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011