Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia i mykologia w technologii żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia i mykologia w technologii żywności | ||
Specjalność | technologia żywności i żywienia | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii i znaczenia grzybów w ekosystemach i gospodarce |
W-2 | Podstawy z morfologii i ekologii mikroorganizmów oraz wykorzystania drobnoustrojów w technogii żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie słuchaczy SD ze wszechobecnością grzybów w technologii żywności i żywienia, możliwościami ich wykorzystania oraz pozytywnym i negatywnym odziaływaniem na konsumentów |
C-2 | Zapoznanie słuchaczy SD z najnowszymi trendami wykorzystania mikroorganizmów w technologii żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Hodowla i identyfikacja grzybów toksynotwórczych występujących w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | 3 |
T-P-2 | Kiedy i jakie grzyby jadalne mogą okazać się niebezpieczne dla konsumentów? - czyli warunki umożliwiajace syntezę związków trujących w grzybach jadalnych | 2 |
T-P-3 | Diagnostyka mikrobiologiczna w technologii żywności | 2 |
T-P-4 | Mikrobiologiczne przetwórstwo żywności - wybrane aspekty | 3 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Aktywność enzymatyczna grzybów; zastosowanie mykologicznych preparatów enzymatycznych w technologii żywności | 2 |
T-W-2 | Mykotoksyny w żywności, warunki sprzyjające ich tworzeniu w produktach spożywczych oraz działanie toksyczne na człowieka i zwierzęta hodowlane. | 2 |
T-W-3 | Dlaczego warto jeść grzyby ? czyli wartości odżywcze i prozdrowotne macromycetes | 3 |
T-W-4 | Wybrane zagadnienia z biologii molekularnej i jej znaczenie w technologii zywności | 2 |
T-W-5 | Mikrobiologiczne procesy w technologii żywności | 4 |
T-W-6 | Probiotyczne znaczenie mikroorganizmów | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-P-2 | Studiowanie problematyki przedmiotu | 10 |
A-P-3 | Przygotownie do zaliczenia | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie bibliografii przedmiotu | 25 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia pisemnego | 15 |
A-W-4 | Konsultacje | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady problemowe z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych i eksponatów biologicznych |
M-2 | Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne, związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mykologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego |
M-3 | Praktyczne zastosowanie technik i metod w diagnostyce mikrobiologicznej |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki wykładów i ćwiczeń |
S-2 | Ocena podsumowująca: Praktyczna identyfikacja poznanych gartunków grzybów mikro- i makroskopowych ważnych w technologii żywności i żywienia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_W01 Student wskazuje, wymienia i charakteryzuje możliwości wykorzystania grzybów w technologii żywności; potrafi wytłumaczyć pozytywną i negatywną rolę tych mikroorganizmów w technologii żywności | SD_3_W01, SD_3_W03, SD_3_W06, SD_3_W08 | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-P-2, T-P-1 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_U01 Student właściwie analizuje i interpretuje skutki obecności micromycetes w produktach spożywczych, szacuje, związane z tym, zagrożenia dla konsumentów | SD_3_U01, SD_3_U02, SD_3_U04, SD_3_U06 | — | C-1 | T-W-3, T-P-2, T-W-2, T-W-1, T-P-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_K01 Student wykazuje aktywną postawę i stale jest otwarty na ocenę jakości produktów spożywczych pod kątem ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego; jest świadomy konieczności powszechnego wyrażania opinii na ten temat w celu dbałości o zdrowie konsumentów | SD_3_K01, SD_3_K02, SD_3_K05 | — | C-1 | T-W-1, T-P-2, T-W-3, T-W-2, T-P-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_W01 Student wskazuje, wymienia i charakteryzuje możliwości wykorzystania grzybów w technologii żywności; potrafi wytłumaczyć pozytywną i negatywną rolę tych mikroorganizmów w technologii żywności | 2,0 | |
3,0 | Student zna możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w technologii żywności a także ich szkodliwość dla konsumenta | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_U01 Student właściwie analizuje i interpretuje skutki obecności micromycetes w produktach spożywczych, szacuje, związane z tym, zagrożenia dla konsumentów | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje umiejetność identyfikacji grzybów obecnych w technologii żywności, ocenia skutki ich występowania i zagrożenia bądź możliwości wykorzystania w procesach biotechnologicznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE02TZZ_K01 Student wykazuje aktywną postawę i stale jest otwarty na ocenę jakości produktów spożywczych pod kątem ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego; jest świadomy konieczności powszechnego wyrażania opinii na ten temat w celu dbałości o zdrowie konsumentów | 2,0 | |
3,0 | Aktywność na zajęciach i świadome, uzasadnione i merytoryczne wyrażanie swojej opinii na temat pozytywnego i negatywnego wpływu obecności grzybów w technologii żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WN-T, Warszawa, 2002, ISBN 83-204-2562-X
- Długoński J., Biotechnologia mikrobiologiczna. Ćwiczenia i pracownie specjalistyczne, Wyd. UŁ, Łódź, 1997, ISBN 83-7171-067-4
- Chełkowski J., Mikotoksyny, grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy, wersja on-line, http://www.cropnet.pl/dbases/mycotoxins.pdf
- Grajewski J., Mikotoksyny i grzyby pleśniowe. Zagrożenia dla człowieka i zwierząt, Wyd. UKW, Bydgoszcz, 2006, ISBN 83-7096-596-2
- Myszka K., Czaczyk K., Rola egzopolisacharydów mikrobiologicznych w technologioi żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41): 18-29, 2005
Literatura dodatkowa
- Fiedurek J., Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych, Wyd. UMCS, Lublin, 2004, ISBN 83-227-2226-5
- Materiały Konferencyjne od 2002 do 2018, Mikotoksyny i grzyby pleśniowe, UKW, Bydgoszcz
- Długoński J., Biotechnologia mikrobiologiczna, Wydawnictwo UŁ, Łódź, 1997