Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Systemy żywieniowe w świetle fizjologii wraz z aspektami żywienia różnych grup ludności1,0:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy żywieniowe w świetle fizjologii wraz z aspektami żywienia różnych grup ludności1,0 | ||
Specjalność | technologia żywności i żywienia | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość fizjologii żywienia i podstaw fizjologii człowieka |
W-2 | Znajomość chemii organicznej, biochemii, fizjologii żywienia i fizjologii człowieka |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie zmian fizjologicznych i endokrynologicznych zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb, także z wykorzystaniem zasad obowiązujących w określonych systemach żywieniowych |
C-2 | Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi i określenie korzyści i zagrożeń wynikających z ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w różnych okresach życia |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych | 2 |
T-P-2 | Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej | 2 |
T-P-3 | Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego | 4 |
T-P-4 | Zaliczenie zajęć | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie | 2 |
T-W-2 | Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych | 2 |
T-W-3 | Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji | 2 |
T-W-4 | Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym | 2 |
T-W-5 | Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym | 2 |
T-W-6 | Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia | 4 |
T-W-7 | Zaliczenie zajeć | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | Udział w zajęciach | 10 |
A-P-2 | Analiza literatury | 10 |
A-P-3 | Przygotowanie projektów | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 15 |
A-W-2 | Analiza literatury | 20 |
A-W-3 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Metoda analizy przypadków |
M-3 | Metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne zawierające 3 pytania otwarte |
S-2 | Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat |
S-3 | Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji wykonanego projektu. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_W01 Zna zmiany fizjologiczne i endokrynologiczne zachodzące w organizmie w różnych okresach życia i ich wpływ na konieczność modyfikacji sposobu żywienia | SD_3_W03 | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-P-4, T-P-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1, S-2 |
SD_3-_SzDE05TZZ_W02 Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych i możliwości ich stosowania w różnych okresach życia | SD_3_W01 | — | C-2 | T-P-1, T-W-1, T-P-2, T-W-2, T-W-6, T-P-4, T-P-3, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_U01 Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę całodziennej diety dla ludzi w różnym wieku, stosując zasady charakterystyczne dla różnych systemów żywieniowych. | SD_3_U02 | — | C-1 | T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-P-2, T-P-3, T-P-1, T-W-5, T-P-4, T-W-2, T-W-1 | M-3, M-1, M-2 | S-2 |
SD_3-_SzDE05TZZ_U02 Potrafi uzasdanić/ocenić korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania różnych systemów żywieniowych w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu | SD_3_U06 | — | C-2 | T-W-5, T-P-1, T-P-3, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-P-4, T-P-2, T-W-2, T-W-4, T-W-7 | M-2, M-3, M-1 | S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_K01 Ma świadomość potrzeby stałego pogłebiania wiedzy i twórczego jej wykorzystania | SD_3_K04 | — | C-1 | T-P-3, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-P-2, T-W-4, T-P-4, T-W-1, T-P-1, T-W-6 | M-1, M-3, M-2 | S-3 |
SD_3-_SzDE05TZZ_K03 Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | SD_3_K04 | — | C-2 | T-W-1, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-P-4, T-W-3, T-P-1, T-P-3, T-P-2, T-W-5, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_W01 Zna zmiany fizjologiczne i endokrynologiczne zachodzące w organizmie w różnych okresach życia i ich wpływ na konieczność modyfikacji sposobu żywienia | 2,0 | |
3,0 | poprawna odpowiedź na 3 pytania zaliczeniowe, w zakresie podstawowym zaliczony projekt kończący ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z poprawnie przeprowadzoną analizą diety | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
SD_3-_SzDE05TZZ_W02 Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych i możliwości ich stosowania w różnych okresach życia | 2,0 | |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę tylko z zajęć z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych w kontekście wymagań organizmu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_U01 Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę całodziennej diety dla ludzi w różnym wieku, stosując zasady charakterystyczne dla różnych systemów żywieniowych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w podstawowym zakresie skomponować jadłospis dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych z wykorzystaniem wybranych zasad żywienia charakterystycznych dla poszczególnych systemów żywieniowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
SD_3-_SzDE05TZZ_U02 Potrafi uzasdanić/ocenić korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania różnych systemów żywieniowych w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wykonać podstawową analizę korzyści i zagrożeń zdrowotnych wynikających ze stosowania poszczególnych systemów żywieniowych. Potrafi w podstawowym stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE05TZZ_K01 Ma świadomość potrzeby stałego pogłebiania wiedzy i twórczego jej wykorzystania | 2,0 | |
3,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
SD_3-_SzDE05TZZ_K03 Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | 2,0 | |
3,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2017
- Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
- Friedrich M. (red.), Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2002
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2018
- Friedrich M. (red.), Witaminy, ZUT, Szczecin, 2016
- Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
- Pertyński T., Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław, 2004
- Pyrżak B., Walczak M., Endokrynologia wieku rozwojowego, PZWL, Warszawa, 2018
- Męczekalski B., Endokrynologia ciąży, PZWL, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
- Chicago Dietetic Association, Manual of clinical dietetics, 2000
- Rodrigez J.G, Najsłynniejsze diety, Imprint, Warszawa, 2008
- Bawa S.(red.), Dietoterapia 1, SGGW, Warszawa, 2009
- Borawska M., Malinowska M., Wegetarianizm - wady i zalety, PZWL, Warszawa, 2009
- Olko S., Makrobiotyka w polskiej kuchni, Wiedza i Książka, Warszawa, 2002