Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia
Sylabus przedmiotu Zastosowanie innowacyjnych metod badawczych w hodowli zwierząt i biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zastosowanie innowacyjnych metod badawczych w hodowli zwierząt i biotechnologii | ||
Specjalność | zootechnika i rybactwo | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dratwa-Chałupnik <Alicja.Dratwa-Chalupnik@zut.edu.pl>, Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl>, Katarzyna Michałek <Katarzyna.Michalek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość przedmiotu biologia komórki |
W-2 | Podstawowa wiedza wybranych zagadnień fizjologii zwierząt |
W-3 | Znajomość wybranych zagadnień z chemii fizjologicznej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie do prowadzenia badań umożliwjających kompleksową analizę zmian zachodzących w organizmie na różnym poziomie jego organizacji z uwzględnieniem nowoczesnych technik badawczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Zastosowania badań omicznych w badaniach dotyczących zwierząt hodowlanych - krytyczna analiza wybranych publikacji naukowych | 2 |
T-P-2 | Projektowanie, obróbka i analiza wyników doświadzenia -omicznego. | 2 |
T-P-3 | Przeprowadzenie doświadczenia z użyciem technik - omicznych. | 4 |
T-P-4 | Pobieranie i utrwalanie materiału biologicznego. Przygotowywanie preparatów histologicznych do badań IHC. Dobór odpowiednich przeciwciała. Detekcja białek. Komputerowa analiza obrazów. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zastosowania badań omicznych w badaniach dotyczących zwierząt hodowlanych - charakterystyka technik badawczych, możliowści i perspektywy ich wykorzystania | 6 |
T-W-2 | Identyfikacja, lokalizacja oraz analiza ekspresji białek z zastosowaniem immunohistochemii (IHC). Wykorzystanie IHC w badaniach biologii komórki, fizjologii i patofizjologii. | 4 |
T-W-3 | Projektowanie doświadzenia -omicznego - dobór materiału badawczego, metody konserwacji, metody zastapienia, dobór technik, szacowanie kosztów. | 3 |
T-W-4 | Bazy danych i oprogramowanie w badaniach -omicznych | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-P-2 | Przygotowanie projektu | 15 |
A-P-3 | Analiza literatury przedmiotu | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 45 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Prezentacja multimedialna |
M-2 | Prowadzenie doświadczenia |
M-3 | analiza literatury przedmiotu |
M-4 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: prezentacja |
S-2 | Ocena formująca: ocena aktywności |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymienić i scharakteryzować podstawowe techniki i strategie badawcze stosowane w badaniach "omicznych". | SD_3_W01, SD_3_W03 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-3, M-4, M-1 | S-3, S-2 |
SD_3-_SzDE04ZR_W02 Student potrafi scharakteryzować możliwości wykorzystania technik "omicznych"w badaniach dotyczących zwierząt hodowlanych. | SD_3_W02 | — | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-P-2, T-W-2, T-W-4, T-P-3, T-P-1, T-P-4 | M-1, M-3, M-4 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_U01 Student potrafi zaprojektować, przeprowadzić i zinterpretować doswiadczenie z uzyciem technik omicznych | SD_3_U02 | — | C-1 | T-P-3, T-W-3, T-P-1, T-P-4, T-W-2, T-W-1, T-P-2 | M-1, M-3, M-4 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_K01 Student rozumie konieczność weryfikowania otrzymanych wyników badań i ich krytycznej analizy | SD_3_K01 | — | C-1 | T-P-1, T-P-3, T-P-2 | M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymienić i scharakteryzować podstawowe techniki i strategie badawcze stosowane w badaniach "omicznych". | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe techniki i strategie proteomiczne i opisuje ich główne możliwości i założenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
SD_3-_SzDE04ZR_W02 Student potrafi scharakteryzować możliwości wykorzystania technik "omicznych"w badaniach dotyczących zwierząt hodowlanych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać możliwości wykorzystania strategii omicznych w badaniach dotyczących zwierząt hodowlanych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_U01 Student potrafi zaprojektować, przeprowadzić i zinterpretować doswiadczenie z uzyciem technik omicznych | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi przedstawić wstępne założenia projektu oraz przyporządkować techniki badawcze do zrealizowania jego założeń, a także krytycznie przeanalizować wybrane prace badawcze | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04ZR_K01 Student rozumie konieczność weryfikowania otrzymanych wyników badań i ich krytycznej analizy | 2,0 | |
3,0 | Student jest w stanie zaprezentować swoje wyniki badań i ma umiejetność ich efektywnej analizy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Litwin JA, Gajda M, Podstawy technik mikroskopowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagielońskiego, Kraków, 2017, 7
- Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silberring, Proteomika i metabolomika, Uniwersytet Warszawski, Warszawa, 2010, I
Literatura dodatkowa
- Agnieszka Kraj, Jerzy Silberring, Proteomika, Uniwersytet jagieloński, Kraków, 2004, I