Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
specjalność: Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością
Specjalność Rolnictwo integrowane i ekologiczne
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,70zaliczenie
laboratoriaL5 10 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw ekonomiki i organizacji produkcji

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.10
10
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością.Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
A-L-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Objaśnienie.
M-3Dyskusja.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena projektu.
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D03_W01
Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
ROL_1A_W02, ROL_1A_W13, ROL_1A_W19C-1, C-3T-W-1M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D03_U01
Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
ROL_1A_U05, ROL_1A_U19C-4, C-2T-L-1, T-W-1M-3, M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D03_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu.
ROL_1A_K05, ROL_1A_K06C-1, C-3, C-4, C-2T-L-1, T-W-1M-2, M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D03_W01
Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
2,0
3,0Ma dostateczny zasób wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D03_U01
Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
2,0
3,0Ma dostateczne umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D03_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu.
2,0
3,0Student posiada dostateczne kompetencje
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Hamrol A., Zarządzanie jakością., PWN, Warszawa, 2013
  2. Iwasiewicz A., Zarządzanie jakością. Podstawowe problemy i metody., PWN, Warszawa-Kraków, 2011
  3. PN-EN ISO 9000:2015 -Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia., PKN, Warszawa, 2015

Literatura dodatkowa

  1. Problemy jakości., Czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością.Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.15
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
A-L-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D03_W01Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
ROL_1A_W13Ma podstawową wiedzę o budowie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej
ROL_1A_W19Ma podstawową wiedzę z zakresu technicznych, informatycznych i inżynieryjnych uwarunkowań produkcji rolniczej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością.Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Dyskusja.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma dostateczny zasób wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D03_U01Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U05Potrafi zaprojektować technologię produkcji wybranych roślin ogrodniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
ROL_1A_U19Ma umiejętność organizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem ich kosztochłonności
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
Treści programoweT-L-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością.Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja.
M-2Objaśnienie.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma dostateczne umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D03_K01Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
Treści programoweT-L-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością.Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-2Objaśnienie.
M-1Wykład informacyjny.
M-3Dyskusja.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektu.
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczne kompetencje
3,5
4,0
4,5
5,0