Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Przetwórstwo owoców:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przetwórstwo owoców | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii i chemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców |
C-2 | Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych |
C-3 | Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych |
C-4 | Wyrobienie w studencie świadomości związanej z umiejętnością oceny skutków prowadzenia działalności w branży przetwórstwa owoców, ze znaczeniem wiedzy w rozwiązywaniu problemów w tej dziedzinie oraz wartości płynących z przestrzegania zasad etyki zawodowej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Podstawowe fizykochemicznne wskaźniki jakościowe surowców i przetworów owocowych | 2 |
T-L-2 | Zmiany barwy owoców w procesach przetwarzania i sposoby ich ograniczania | 2 |
T-L-3 | Susze owocowe tradycyjne i osmotyczno-konwekcyjne. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec. | 2 |
T-L-4 | Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej | 2 |
T-L-5 | Cechy jakościowe mrożonek owocowych | 2 |
T-L-6 | Wskaźniki jakości soków owocowych, nektarów i napojów. Wydajność soków. | 2 |
T-L-7 | Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące) | 2 |
T-L-8 | Prezentacja wybranych opracowań dpotyczących technologii produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach) | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie przetwórstwa owoców, kierunki przetwarzania owoców i możliwości ich prowadzenia w gospodarstwie sadowniczym. Charakterystyka surowców głównych i pomocniczych wykorzystywanych w przetwórstwie owoców. | 2 |
T-W-2 | Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych, ich znaczenie i wyposażenie konieczne do jej prowadzenia. | 2 |
T-W-3 | Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecierów, kremogenów) i metody ich utrwalania | 2 |
T-W-4 | Tradycyjne metody produkcji wyrobów owocowych o niskim stopniu przetworzenia - suszu, mrożonek i konserw - wymagania surowcowe i przebieg ciągu technologicznego. | 3 |
T-W-5 | Zasady produkcji soków owocowych bezpośrednich i odtwarzanych; nowe tendencje w produkcji sokowniczej - soki NFC, soki mętne i niepasteryzowane. | 2 |
T-W-6 | Zasady produkcji tradycyjnych przetworów owocowych słodzonych - dżemów, marmolad, powideł, syropów, galaretek. | 3 |
T-W-7 | Nowe tendencje w przetwórstwie owoców - produkty wygodne, ekologiczne, funkcjonalne. Podstawowe zasady higieny produkcji. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie literatury uzupełniającej wykłady | 3 |
A-W-3 | przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 5 |
A-W-4 | konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | prezentacja metod oceny wskaźników jakościowych i analiza uzyskanych wyników |
M-3 | prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych |
M-4 | samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań |
M-5 | dyskusja dydaktyczna dotycząca tematyki wykladów/ćwiczeń |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań |
S-4 | Ocena formująca: zaangażowanie w dyskusję, |
S-5 | Ocena formująca: rozwiązywanie/analiza zadań |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C15_W01 Student ma wiedzę o cechach i przydatnosci winogron oraz owoców innych gatunków roślin sadowniczych, do wykorzystania w produkcji przetworów owocowych; zna procesy technologiczne związane z produkcją tradycyjnych przetworów owocowych oraz innowacyjne trendy w tej dziedzinie. | UWW_1A_W17 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7 | M-4, M-1, M-5 | S-1, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C15_U01 Student potrafi określić wymagania techniczne i technologiczne niezbędne do uruchomienia produkcji przetworów owocowych w gospodarstwie ogrodniczym. | UWW_1A_U10 | — | — | C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6 | M-4, M-2, M-3 | S-3, S-2 |
UWW_1A_C15_U02 Student zna wymagania i metody oceny jakości owoców przeznaczonych do przetwórstwa oraz wyrobów gotowych | UWW_1A_U12 | — | — | C-2 | T-W-1 | M-4 | S-3, S-2, S-5 |
UWW_1A_C15_U03 Student potrafi przygotować sprawozdanie obejmujące analizę cech jakościowych surowców i przetworów owocowych oraz zapotrzebowania na surowce potrezbne w określonym profilu produkcji. | UWW_1A_U13 | — | — | C-2, C-3 | T-L-2, T-L-6, T-L-3, T-L-5, T-L-1 | M-4, M-2, M-3 | S-3, S-2, S-5 |
UWW_1A_C15_U04 Student potrafi przygotować opracowanie dotyczące przebiegu produkcji określonego przetworu owocowego. | UWW_1A_U14 | — | — | C-2, C-1 | T-L-4, T-L-8, T-L-7 | M-4 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C15_K01 Student potrafi krytycznie ocenić skutki prowadzenia działalności związanej z przetwórstwem winogron oraz owoców innych gatunków roślin sadowniczych. | UWW_1A_K01 | — | — | C-4 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-5 | S-4 |
UWW_1A_C15_K02 Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów związanych z prowadzeniem przetwórstwa winogron i owoców innych gatunków roślin sadowniczych | UWW_1A_K02 | — | — | C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-5 | S-4 |
UWW_1A_C15_K03 Student przestrzega zasad etyki zawodowej związanej z odpowiedzialnością za produkcji przetworów owocowych wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta | UWW_1A_K05, UWW_1A_K03, UWW_1A_K04 | — | — | C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7 | M-2, M-1 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C15_W01 Student ma wiedzę o cechach i przydatnosci winogron oraz owoców innych gatunków roślin sadowniczych, do wykorzystania w produkcji przetworów owocowych; zna procesy technologiczne związane z produkcją tradycyjnych przetworów owocowych oraz innowacyjne trendy w tej dziedzinie. | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną wiedzę na temat technologii przetwórstwa owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C15_U01 Student potrafi określić wymagania techniczne i technologiczne niezbędne do uruchomienia produkcji przetworów owocowych w gospodarstwie ogrodniczym. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C15_U02 Student zna wymagania i metody oceny jakości owoców przeznaczonych do przetwórstwa oraz wyrobów gotowych | 2,0 | |
3,0 | student w dostatecznym stopniu zna wymagania jakościowe jakom powinny odpowiadać surowce i przetwory owocowe. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C15_U03 Student potrafi przygotować sprawozdanie obejmujące analizę cech jakościowych surowców i przetworów owocowych oraz zapotrzebowania na surowce potrezbne w określonym profilu produkcji. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi na dostatecznym poziomie wykonać sprawozdanie z analizy jakości surowców i przetworów owocowych oraz przeprowadzonych obliczeń zapotrzebowania na surowce | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C15_U04 Student potrafi przygotować opracowanie dotyczące przebiegu produkcji określonego przetworu owocowego. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym potrafi przygotować i zaprezentować opis technologiczny produkcji danego przetworu owocowego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C15_K01 Student potrafi krytycznie ocenić skutki prowadzenia działalności związanej z przetwórstwem winogron oraz owoców innych gatunków roślin sadowniczych. | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość skutków działalności w branży przetwórstwa owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C15_K02 Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów związanych z prowadzeniem przetwórstwa winogron i owoców innych gatunków roślin sadowniczych | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów występujących w branży przetwórstwa owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C15_K03 Student przestrzega zasad etyki zawodowej związanej z odpowiedzialnością za produkcji przetworów owocowych wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość znaczenia przestrzegania zasad etyki zawodowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowych i warzywnych. T. I i II., Wyd. Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Humanistycznej w Skierniewicach, Skierniewice, 2010
- Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i watrzyw, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2001
- Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. I i II, WSiP, Warszawa, 1999
- Lada EH, Podstawy Przetwórstwa Spożywczego, WSiP, 2013
Literatura dodatkowa
- Oszmiański J., Sożyński J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zgadnienia., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
- Wybrane arykuły z czasopisma "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny"