Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców, warzyw i ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców, warzyw i ziół | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy produkcji ogrodniczej oraz biochemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie gatunków owoców, warzyw i ziół o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. |
C-2 | Charakterystyka związków odżywczych i nieodżywczych występujących w roślinach ogrodniczych. |
C-3 | Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniających w codziennej diecie owoce, warzywa, zioła i przyprawy. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Owoce , warzywa i zioła w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach. | 5 |
5 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców, warzyw i ziół. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Składniki odżywcze i nieodżywcze w warzywach i owocach. | 4 |
T-W-2 | Wartość odżywcza i dietetyczna warzyw owoców i ziół wynikająca z obecności w nich związków biologicznie czynnych. | 6 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w ćwiczeniach | 5 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji | 5 |
10 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 13 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja |
M-3 | Matody eksponujące - prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny |
M-4 | Metoda praktyczna - ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-2 | Ocena formująca: prezentacja multimedialna |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_W01 Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | UWW_1A_W01, UWW_1A_W13, UWW_1A_W14 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_U01 Student potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w swojej codziennej diecie. | UWW_1A_U03, UWW_1A_U12, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18 | — | — | C-2, C-3, C-1 | T-L-1, T-A-1 | M-4, M-2, M-3 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_K01 Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych związanych z oceną właściwości dietetycznych i leczniczych owoców, warzyw i ziół. | UWW_1A_K02 | — | — | C-2, C-1, C-3 | T-A-1, T-L-1, T-W-2, T-W-1 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_W01 Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_U01 Student potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w swojej codziennej diecie. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w codziennej diecie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_K01 Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych związanych z oceną właściwości dietetycznych i leczniczych owoców, warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje zainteresowanie poszukiwaniem informacji na temat znaczenia owoców warzyw i ziół w codziennej diecie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kunachowicz. H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość spożywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., PZWL, Warszawa, 2012
- Pitchwort P., Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka Sp. z o.o., 2013
- Aszkiewicz E., Warzywa źródłem witamin, PWRiL, Poznań, 2002
Literatura dodatkowa
- Kunachowicz H., Nadolna I, Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2005
- Wilska-Jeszka J., Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe. Chemia żywności t. 1. Składniki żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007