Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczego
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 18 2,00,50zaliczenie
wykładyW4 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza podstawowa z chemii, ekologii i technologii żywności z zakresu kierunku studiów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z modelami godpodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych, z ukierunkowaniem na układy recyrkulacyjne wraz z procesami uzdatniającymi wodę w takich obiegach.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Porcesy oczyszczania wody - sedymentacja4
T-L-2Porcesy oczyszczania wody - flotacja4
T-L-3Porcesy oczyszczania wody - koagulacja5
T-L-4Uzdatnianie wody do celów chłodniczych - szczepienie wody kwasem i dekarbonizacja wapnem4
T-L-5kolokwium zaliczeniowe1
18
wykłady
T-W-1Modele gospodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych. Zamykanie obiegów wodnych.1
T-W-2Zasady opracowywania Najlepszych Dostępnych Technik (BAT) i przykładowe założenia BAT dla wybranych zakładów przemysłu spożywczego mające na celu optymalizację wykorzystania obiegów wodnych.2
T-W-3Charakterystyka zanieczyszczeń obiegów wodnych w wybranych branżach przemysłu spożywczego2
T-W-4Procesy oczyszczania wody i jej uzdatniania do celów przemysłowych2
T-W-5Podstawowe metody modyfikacji struktur sieci wodnych (graficzne, algorytmiczne, numeryczne, metody zintegrowane)1
T-W-6Kolokwium zaliczeniowe1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3Utrwalenie wiedzy i przygotowanie do kolokwium końcowego24
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Studiowanie zalecanej literatury przedmiotu4
A-W-3Utrwalenie wiedzy teoretycznej i przygotowanie do kolokwium końcowego12
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład inforacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika multimedialnego
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3pogadanka i metoda sytuacyjna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podsumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymaganą w ramach ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Ocena z realizacji ćwiczeń laboratoryjnych (sprawozdania z przeprowadzonych zadań praktycznych)
S-4Ocena formująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu gospoddarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłu spożywczego, z uwzględnieniem charakterystyki strumieni zanieczyszczonych w wybranych branżach spożywczych oraz znajomością zasady BAT i procesów stosowanych w oczyszczaniu i uzdatnianiu wody w obiegach zamkniętych.
TZZ_1A_W16C-1T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_U01
Student potrafi w stopniu zaawansowanym wykorzystywać wiedzę z zakresu przedmiotu w opracowaniu modyfikacji sieci wodnych oraz przeprowadzić doświadczenia mające na celu oczyszczenie i uzdatnienie wody wykorzystanej w obiegach zamkniętych.
TZZ_1A_U03, TZZ_1A_U20, TZZ_1A_U21C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_K01
Student jest gotowy do współpracy w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska naturalnego wynikających ze stosowanych technologii w produkcji żywności i konieczności zamykania obiegów wodnych.
TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu gospoddarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłu spożywczego, z uwzględnieniem charakterystyki strumieni zanieczyszczonych w wybranych branżach spożywczych oraz znajomością zasady BAT i procesów stosowanych w oczyszczaniu i uzdatnianiu wody w obiegach zamkniętych.
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_U01
Student potrafi w stopniu zaawansowanym wykorzystywać wiedzę z zakresu przedmiotu w opracowaniu modyfikacji sieci wodnych oraz przeprowadzić doświadczenia mające na celu oczyszczenie i uzdatnienie wody wykorzystanej w obiegach zamkniętych.
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14-1tzpw_K01
Student jest gotowy do współpracy w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska naturalnego wynikających ze stosowanych technologii w produkcji żywności i konieczności zamykania obiegów wodnych.
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Hermanowicz W., Dojlido J., Dożańska W., Koziorowski B., Zerbe J., Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków, Arkkady, Warszawa, 1999, 2
  2. Kowal A., Świderska-Bróż M., Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa-Wrocław, 1996
  3. Krasowski E., Neryng A., Wojdalski J., Wybrane zagadnienia z gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. AR, ublin, 1983
  4. Nawrocki J., Uzdatnianie wody, Procesy fizyczne, chemiczne i biologiczne. Cz 1 i Cz 2., PWN, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Porcesy oczyszczania wody - sedymentacja4
T-L-2Porcesy oczyszczania wody - flotacja4
T-L-3Porcesy oczyszczania wody - koagulacja5
T-L-4Uzdatnianie wody do celów chłodniczych - szczepienie wody kwasem i dekarbonizacja wapnem4
T-L-5kolokwium zaliczeniowe1
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Modele gospodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych. Zamykanie obiegów wodnych.1
T-W-2Zasady opracowywania Najlepszych Dostępnych Technik (BAT) i przykładowe założenia BAT dla wybranych zakładów przemysłu spożywczego mające na celu optymalizację wykorzystania obiegów wodnych.2
T-W-3Charakterystyka zanieczyszczeń obiegów wodnych w wybranych branżach przemysłu spożywczego2
T-W-4Procesy oczyszczania wody i jej uzdatniania do celów przemysłowych2
T-W-5Podstawowe metody modyfikacji struktur sieci wodnych (graficzne, algorytmiczne, numeryczne, metody zintegrowane)1
T-W-6Kolokwium zaliczeniowe1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3Utrwalenie wiedzy i przygotowanie do kolokwium końcowego24
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Studiowanie zalecanej literatury przedmiotu4
A-W-3Utrwalenie wiedzy teoretycznej i przygotowanie do kolokwium końcowego12
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14-1tzpw_W01Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu gospoddarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłu spożywczego, z uwzględnieniem charakterystyki strumieni zanieczyszczonych w wybranych branżach spożywczych oraz znajomością zasady BAT i procesów stosowanych w oczyszczaniu i uzdatnianiu wody w obiegach zamkniętych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W16Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu zadań inżynierskich w technologii i biotechnologii przemysłu spożywczego.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z modelami godpodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych, z ukierunkowaniem na układy recyrkulacyjne wraz z procesami uzdatniającymi wodę w takich obiegach.
Treści programoweT-W-2Zasady opracowywania Najlepszych Dostępnych Technik (BAT) i przykładowe założenia BAT dla wybranych zakładów przemysłu spożywczego mające na celu optymalizację wykorzystania obiegów wodnych.
T-W-3Charakterystyka zanieczyszczeń obiegów wodnych w wybranych branżach przemysłu spożywczego
T-W-5Podstawowe metody modyfikacji struktur sieci wodnych (graficzne, algorytmiczne, numeryczne, metody zintegrowane)
T-W-1Modele gospodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych. Zamykanie obiegów wodnych.
T-W-4Procesy oczyszczania wody i jej uzdatniania do celów przemysłowych
Metody nauczaniaM-1Wykład inforacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podsumowujące wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14-1tzpw_U01Student potrafi w stopniu zaawansowanym wykorzystywać wiedzę z zakresu przedmiotu w opracowaniu modyfikacji sieci wodnych oraz przeprowadzić doświadczenia mające na celu oczyszczenie i uzdatnienie wody wykorzystanej w obiegach zamkniętych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U03Potrafi wykonać eksperyment laboratoryjny, dobrać właściwe procedury i metody analityczne do identyfikacji związków chemicznych oraz oceny jakości i bezpieczeństwa żywności i przebiegu procesu technologicznego, potrafi określić wiarygodność analiz.
TZZ_1A_U20Potrafi dostrzegać aspekty pozatechniczne w rozwiązywaniu problemów technologicznych.
TZZ_1A_U21Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z modelami godpodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych, z ukierunkowaniem na układy recyrkulacyjne wraz z procesami uzdatniającymi wodę w takich obiegach.
Treści programoweT-L-1Porcesy oczyszczania wody - sedymentacja
T-L-2Porcesy oczyszczania wody - flotacja
T-L-3Porcesy oczyszczania wody - koagulacja
T-L-4Uzdatnianie wody do celów chłodniczych - szczepienie wody kwasem i dekarbonizacja wapnem
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymaganą w ramach ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Ocena z realizacji ćwiczeń laboratoryjnych (sprawozdania z przeprowadzonych zadań praktycznych)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14-1tzpw_K01Student jest gotowy do współpracy w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska naturalnego wynikających ze stosowanych technologii w produkcji żywności i konieczności zamykania obiegów wodnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
TZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z modelami godpodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych, z ukierunkowaniem na układy recyrkulacyjne wraz z procesami uzdatniającymi wodę w takich obiegach.
Treści programoweT-L-1Porcesy oczyszczania wody - sedymentacja
T-L-2Porcesy oczyszczania wody - flotacja
T-L-3Porcesy oczyszczania wody - koagulacja
T-L-4Uzdatnianie wody do celów chłodniczych - szczepienie wody kwasem i dekarbonizacja wapnem
T-W-2Zasady opracowywania Najlepszych Dostępnych Technik (BAT) i przykładowe założenia BAT dla wybranych zakładów przemysłu spożywczego mające na celu optymalizację wykorzystania obiegów wodnych.
T-W-3Charakterystyka zanieczyszczeń obiegów wodnych w wybranych branżach przemysłu spożywczego
T-W-5Podstawowe metody modyfikacji struktur sieci wodnych (graficzne, algorytmiczne, numeryczne, metody zintegrowane)
T-W-1Modele gospodarki wodno-ściekowej w zakładach przemysłowych. Zamykanie obiegów wodnych.
T-W-4Procesy oczyszczania wody i jej uzdatniania do celów przemysłowych
Metody nauczaniaM-3pogadanka i metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia.
3,5
4,0
4,5
5,0