Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2023/2024 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,263
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,261
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,508
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,4108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8181
laboratoriapraktyczne2,00,7181
Chemia organicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8182
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,492
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Matematykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,50,8181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,50,7181
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,7181
wykładyaudytoryjne2,00,491

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1277
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1271
wykładyaudytoryjne2,00,8181
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,8183
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,7183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8181
laboratoriapraktyczne2,00,7181
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1272
wykładyaudytoryjne2,00,492
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,493
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,492
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,6156
laboratoriapraktyczne1,00,5126
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8187
laboratoriapraktyczne3,00,7187
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne1,00,493
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,491
wykładyaudytoryjne2,00,7181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,80,8184
laboratoriapraktyczne1,20,494
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8187
laboratoriapraktyczne2,00,7187
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,7188
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne3,01,2277
Podstawy żywienia człowiekaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne2,00,7185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,2274
laboratoriapraktyczne2,00,7184
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,494
laboratoriapraktyczne1,00,494
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,00,7185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia mięsaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,2274
laboratoriapraktyczne2,01,1274
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne2,00,8184
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8187
laboratoriapraktyczne2,00,7187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1276
wykładyaudytoryjne3,00,8186
Technologia roślinnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,00,7186
wykładyaudytoryjne3,00,8186
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,50,7186
wykładyaudytoryjne2,50,8186

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,8405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,492
laboratoriapraktyczne1,00,492
2 Bezpieczeństwo w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,492
laboratoriapraktyczne1,00,492
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5122
laboratoriapraktyczne1,00,492

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,492
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5122
laboratoriapraktyczne1,00,492
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5123
laboratoriapraktyczne1,00,493
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5123
laboratoriapraktyczne1,00,493
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5123
laboratoriapraktyczne1,00,493
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriapraktyczne1,00,494
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriaaudytoryjne1,00,494
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriapraktyczne1,00,494
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,5126
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,5126
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5126
laboratoriapraktyczne1,00,496
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,5126