Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 18 2,50,50zaliczenie
wykładyW6 18 2,50,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomośc technologii spożywczych
W-2Wiedza z inżynierii procesowej
W-3Znajomość zasad transportu wewnętrznego.
W-4Znajomośc maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
W-5Znajomośc prawa żywnościowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów w sposób kompleksowy z ogólnymi problemami projektowania zakładów przemysłu spożywczego.
C-2Ukształtowanie umiejętności projektowania zakładów a także prognozowania, programowania, projektowania inwestycji, budowy i uruchamiania zakładu.
C-3Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z technologicznym projektowaniem zakładów przemysłu spożywczego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Założenia projektowe1
T-A-2Schematy blokowe procesu technologicznego1
T-A-3Bilans materiałowy1
T-A-4Zasady doboru urzadzeń i maszynw stosowanych w zakladach przemysłu spożywczego2
T-A-5Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych2
T-A-6Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych1
T-A-7Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego2
T-A-8Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie2
T-A-9Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad5
T-A-10Zaliczenie1
18
wykłady
T-W-1Wprowadzenie i założenia projektowe2
T-W-2Program produkcji, schematy blokowe procesu technologicznego4
T-W-3Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych2
T-W-4Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego2
T-W-5Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego2
T-W-6Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych2
T-W-7Zagadnienia energetyczne: odbiorniki energii, zapotrzebowanie mocy, wytyczne do projektów instalacji1
T-W-8Kontrola procesu produkcyjnego1
T-W-9Projektowanie modelowe rozmieszczeniamaszyn i urządzeń2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2przygotowanie do zajęć24
A-A-3konsultacje z prowadzącym2
A-A-4przygotowanie do zaliczenia18
62
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2studiowanie literatury20
A-W-3przygotowanie do egzaminu23
A-W-4egzamin2
63

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające ćwiczenia audytoryjne
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14tiz_W01
Zna i rozumie zaawansowane zagadnienia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego.
TZZ_1A_W07, TZZ_1A_W15, TZZ_1A_W16C-1T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-5, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14tiz_U01
Potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu.
TZZ_1A_U07C-2T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-5, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D14tiz_K01
Jest gotów do podjęcia ryzyka ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego.
TZZ_1A_K04C-3T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-5, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14tiz_W01
Zna i rozumie zaawansowane zagadnienia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14tiz_U01
Potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu.
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D14tiz_K01
Jest gotów do podjęcia ryzyka ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego.
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Dłużewski, Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczeg., WNT, 1974
  2. M. Dłużewski, Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego., WNT, 1987
  3. M. Dobrzycki, Wyposażenie techniczne zakładów żywienia zbiorowego., WSiP, 1977
  4. Bilska, Grzesińska, Tomaszewska, projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego, SGGW, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Koziorowska B, projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, SGGW, Warszawa, 1998
  2. Journal of Food Process Engineering

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Założenia projektowe1
T-A-2Schematy blokowe procesu technologicznego1
T-A-3Bilans materiałowy1
T-A-4Zasady doboru urzadzeń i maszynw stosowanych w zakladach przemysłu spożywczego2
T-A-5Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych2
T-A-6Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych1
T-A-7Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego2
T-A-8Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie2
T-A-9Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad5
T-A-10Zaliczenie1
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie i założenia projektowe2
T-W-2Program produkcji, schematy blokowe procesu technologicznego4
T-W-3Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych2
T-W-4Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego2
T-W-5Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego2
T-W-6Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych2
T-W-7Zagadnienia energetyczne: odbiorniki energii, zapotrzebowanie mocy, wytyczne do projektów instalacji1
T-W-8Kontrola procesu produkcyjnego1
T-W-9Projektowanie modelowe rozmieszczeniamaszyn i urządzeń2
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2przygotowanie do zajęć24
A-A-3konsultacje z prowadzącym2
A-A-4przygotowanie do zaliczenia18
62
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2studiowanie literatury20
A-W-3przygotowanie do egzaminu23
A-W-4egzamin2
63
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14tiz_W01Zna i rozumie zaawansowane zagadnienia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu higieny i toksykologii żywności, ma zaawansowaną wiedzę o niebezpiecznych czynnikach obecnych w surowcach i produktach spożywczych, zna i rozumie zasady zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZZ_1A_W15Zna i rozumie zasady i prawa inżynierii procesowej, zna w stopniu zaawansowanym terminologię w zakresie inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwa dotyczącą materiałów, rozwiązań konstrukcyjnych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowania, eksploatacji linii technologicznych.
TZZ_1A_W16Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu zadań inżynierskich w technologii i biotechnologii przemysłu spożywczego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów w sposób kompleksowy z ogólnymi problemami projektowania zakładów przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-A-7Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego
T-A-1Założenia projektowe
T-A-2Schematy blokowe procesu technologicznego
T-A-3Bilans materiałowy
T-A-6Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych
T-A-8Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie
T-A-9Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad
T-A-5Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych
T-W-1Wprowadzenie i założenia projektowe
T-W-4Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego
T-W-5Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego
T-W-6Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych
T-W-3Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające ćwiczenia audytoryjne
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14tiz_U01Potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U07Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego. W tym celu potrafi wykorzystać poznane metody komputerowe.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności projektowania zakładów a także prognozowania, programowania, projektowania inwestycji, budowy i uruchamiania zakładu.
Treści programoweT-A-7Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego
T-A-1Założenia projektowe
T-A-2Schematy blokowe procesu technologicznego
T-A-3Bilans materiałowy
T-A-6Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych
T-A-8Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie
T-A-9Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad
T-A-5Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych
T-W-1Wprowadzenie i założenia projektowe
T-W-4Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego
T-W-5Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego
T-W-6Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych
T-W-3Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające ćwiczenia audytoryjne
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D14tiz_K01Jest gotów do podjęcia ryzyka ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-3Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z technologicznym projektowaniem zakładów przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-A-7Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego
T-A-1Założenia projektowe
T-A-2Schematy blokowe procesu technologicznego
T-A-3Bilans materiałowy
T-A-6Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych
T-A-8Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie
T-A-9Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad
T-A-5Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych
T-W-1Wprowadzenie i założenia projektowe
T-W-4Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego
T-W-5Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego
T-W-6Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych
T-W-3Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające ćwiczenia audytoryjne
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0