Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 9 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 12 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość wiedzy z zakresu podstaw prawa żywnościowego, jakości żywności i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym, w tym z zagrożeniami świadomie sprowadzanymi na żywność a takze zafałszowaniem żywności oraz standardami opracowanymi dla zmniejszenia ryzyka takich działań.
C-2Nabycie umiejętności definiowania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym i opracowania podstawowych elementów standardów profilaktycznych dla takich zagrożeń.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.1
T-L-2Analiza ryzyka/ zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnosci na wybranych przykładach3
T-L-3Elementy wybranych standardów zapewnienia jakości/ bezpieczeństwa żywności stosowanych w obrocie międzynarodowym2
T-L-4Prezentacje2
T-L-5Zaliczenie1
9
wykłady
T-W-1Obrót środkami spożywczymi– wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka w ujęciu historycznym2
T-W-2Charakterystyka wybranych rodzajów zagrożeń występujących podczas obrotu zywnością (chemiczne, fizyczne, biologiczne)3
T-W-3Wymagania prawa i standardy zapewnienia jakości, w tym bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością.3
T-W-4Standardy zabezpieczające żywność przed zagrożeniami powodowanymi względami ekonomicznymi i ideologicznymi - zasady.3
T-W-5Zaliczenie1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Samodzielne przygotowanie prezentacji7
A-L-3Przygotowanie do zajęć5
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia4
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad przygotowaniem prezentacji

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej w kontekście zagrożeń dlai bezpieczeństwa żywności w obrocie, w tym aktualne standardy zabezpieczające przed celowymi działaniami powodowanymi czynnikami ideologicznymi i/ lub ekonomicznymi.
TZZ_1A_W18C-1T-L-4, T-W-2M-1S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_U01
Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu zagrożeń dl bezpieczeństwa żywności w różnych segmentach rynku żywności, także w zależnosci od lokalizacji miejsca produkcji i czynników społeczno-środowiskowych.
TZZ_1A_U01C-2T-L-4M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, ma świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności występujących w obrocie.
TZZ_1A_K01C-1, C-2T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej w kontekście zagrożeń dlai bezpieczeństwa żywności w obrocie, w tym aktualne standardy zabezpieczające przed celowymi działaniami powodowanymi czynnikami ideologicznymi i/ lub ekonomicznymi.
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_U01
Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu zagrożeń dl bezpieczeństwa żywności w różnych segmentach rynku żywności, także w zależnosci od lokalizacji miejsca produkcji i czynników społeczno-środowiskowych.
2,0
3,0Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać w dostatecznym stopniu informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, ma świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności występujących w obrocie.
2,0
3,0Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w dostateczny sposób.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalczyk, Stanisław, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2009
  2. Miklaszewski, Stanisław, Molendowski, Edward, Gospodarka światowa w warunkach globalizacji i regionalizacji rynków, Wyd. Difin, Warszawa, 2009
  3. Sobiecki R., Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, Wyd SGH, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Journal of Food Safety, Wiley Periodicals, LLC.

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.1
T-L-2Analiza ryzyka/ zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnosci na wybranych przykładach3
T-L-3Elementy wybranych standardów zapewnienia jakości/ bezpieczeństwa żywności stosowanych w obrocie międzynarodowym2
T-L-4Prezentacje2
T-L-5Zaliczenie1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Obrót środkami spożywczymi– wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka w ujęciu historycznym2
T-W-2Charakterystyka wybranych rodzajów zagrożeń występujących podczas obrotu zywnością (chemiczne, fizyczne, biologiczne)3
T-W-3Wymagania prawa i standardy zapewnienia jakości, w tym bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością.3
T-W-4Standardy zabezpieczające żywność przed zagrożeniami powodowanymi względami ekonomicznymi i ideologicznymi - zasady.3
T-W-5Zaliczenie1
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Samodzielne przygotowanie prezentacji7
A-L-3Przygotowanie do zajęć5
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej w kontekście zagrożeń dlai bezpieczeństwa żywności w obrocie, w tym aktualne standardy zabezpieczające przed celowymi działaniami powodowanymi czynnikami ideologicznymi i/ lub ekonomicznymi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W18Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej, zna zasady BHP obowiązujące w przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym, w tym z zagrożeniami świadomie sprowadzanymi na żywność a takze zafałszowaniem żywności oraz standardami opracowanymi dla zmniejszenia ryzyka takich działań.
Treści programoweT-L-4Prezentacje
T-W-2Charakterystyka wybranych rodzajów zagrożeń występujących podczas obrotu zywnością (chemiczne, fizyczne, biologiczne)
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_U01Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu zagrożeń dl bezpieczeństwa żywności w różnych segmentach rynku żywności, także w zależnosci od lokalizacji miejsca produkcji i czynników społeczno-środowiskowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności definiowania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym i opracowania podstawowych elementów standardów profilaktycznych dla takich zagrożeń.
Treści programoweT-L-4Prezentacje
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad przygotowaniem prezentacji
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać w dostatecznym stopniu informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, ma świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności występujących w obrocie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym, w tym z zagrożeniami świadomie sprowadzanymi na żywność a takze zafałszowaniem żywności oraz standardami opracowanymi dla zmniejszenia ryzyka takich działań.
C-2Nabycie umiejętności definiowania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym i opracowania podstawowych elementów standardów profilaktycznych dla takich zagrożeń.
Treści programoweT-W-2Charakterystyka wybranych rodzajów zagrożeń występujących podczas obrotu zywnością (chemiczne, fizyczne, biologiczne)
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad przygotowaniem prezentacji
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w dostateczny sposób.
3,5
4,0
4,5
5,0