Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bioinżynieria w produkcji zwierzęcejzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,615
wykładyaudytoryjne2,00,715
Bioinżynieria w produkcji żywnościzaliczenie4,0projektypraktyczne0,60,25
laboratoriapraktyczne1,40,510
wykładyaudytoryjne2,00,715
Inżynieria enzymowaegzamin3,0projektypraktyczne0,60,25
laboratoriapraktyczne1,40,510
wykładyaudytoryjne1,00,58
Inżynieria w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,40,615
wykładyaudytoryjne1,60,715
Metody biotechnologiczne w produkcji energiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,48
laboratoriapraktyczne1,00,37
Proteomikaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,60,820
wykładyaudytoryjne1,40,610

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Diagnostyka mikrobiologicznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
2 Diagnostyka parazytologicznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
3 Metody genetyki molekularnej w diagnostycezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
4 Spektrometria maszaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
3 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
4 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
5 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
2 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
4 Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
laboratoriapraktyczne1,00,352

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
4 Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122
5 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,40,482
laboratoriapraktyczne1,00,352
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,122

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
5 Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,372
1 Biologia nowotworówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
2 Biotechnologia w kosmetologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
3 Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373
4 Reaktywne formy tlenu i antyoksydantyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,483
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,373