Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TZiZ_1A_C16tiz_U01 | Student na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określić i wytłumaczyć zasadę odżywiania bioaktywnego. Potrafi wykorzystać i integrować wiedzę teoretyczną z praktyką, oraz potrafi odczytać kariotyp człowieka z uwzględnieniem lokalizacji wybranych genów. Potrafi dokonać podziału na składniki naturalnie występujące i celowo dodane do żywności oraz ocenić potencjalne korzyści i zagrożenie związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TZiZ_1A_U14 | Potrafi dobrać zbadać i wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studenta z terminologią stosowana w nutrigenomice, oraz wiedzą o zasadach funkcjonowania i zależnościach między sposobem żywienia i uwarunkowaniami genetycznymi. |
---|
Treści programowe | T-L-5 | Analiza polimorfizmu rs9939609 w genie FTO z profilem lipidowym w surowicy krwi |
---|
T-L-7 | Ekstrakcja RNA i jego ocena w kierunku wykorzystania do dalszych analiz. |
T-W-7 | Techniki wykorzystywane do monitorowania zmian aktywności genów |
T-L-10 | Analiza bioinformatyczna wyników. Narzędzia do analizy sekwencji. Bazy danych. |
T-W-13 | Sekwencjonowanie genomowe i jego zastosowanie w badaniach nutrigenomicznych |
T-L-1 | Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej |
T-W-2 | Składniki pokarmowe i ich funkcja podczas ontogenezy. |
T-L-9 | Przygotowanie reakcji sekwencjonowania. |
T-W-8 | Wpływ diety na mikroRNA (miRNA) oraz inne małe niekodujące RNA. Długowieczność |
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu „Nutrigenomika”. Podstawowa terminologia. |
T-L-2 | Ekstrakcja DNA z wykorzystaniem metody kolumnowej oraz z odczynnikiem DNAzol |
T-W-11 | Receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów (PPAR). Receptory estrogenowe |
T-W-10 | Flawonoidy i ksenobiotyki jako aktywne modyfikatory ekspresji |
T-W-9 | Wpływ witaminy A na poziom czynników transkrypcyjnych RAR i RXR |
T-W-3 | Znaczenie, funkcjonowanie oraz współzależności pomiędzy szlakami metabolicznymi |
T-W-4 | Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkcjonowania organizmu |
T-W-6 | Składniki pokarmowe i ich wpływ na poziom ekspresji |
T-W-12 | Choroby związane z niewłaściwym funkcjonowaniem transkryptomu w aspekcie składników pokarmowych. Dieta spersonalizowana. Nutrigenomika a aspekty prawne i etyczne |
T-L-4 | Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji. |
T-L-11 | Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka |
T-L-3 | Ocena jakościowa i ilościowa izolatów z wykorzystaniem rozdziału elektroforetycznego oraz pomiaru za pomocą spektrofotometru |
T-L-8 | Składniki mieszanin stosowanych do real-time PCR. Zastosowanie. |
T-L-12 | Wykorzystanie metody cDNA-AFLP w analizie genomu |
T-L-6 | Rozdział produktów PCR w żelu poliakrylamidowym i omówienie otrzymanych wyników |
T-W-5 | Nutrigenetyka a nutrigenomika. Powiązanie polimorfizmu rs9939609 w genie FTO z profilem lipidowym w surowicy krwi |
Metody nauczania | M-2 | Wykład problemowy |
---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-3 | Seminarium, dyskusja dydaktyczna |
M-5 | Pokaz, symulacja |
M-4 | Metoda programowa z wykorzystaniem komputera |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
---|
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student w zakresie ogólnym potrafi okreslić zasady odżywiania bioaktywnego oraz rolę diety spersonifikowanej. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |