Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_B12_U01 | potrafi zastosować podstawowe techniki mikrobiologiczne umożliwiające izolację, obserwację, identyfikację mikroorganizmów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U01 | Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U07 | analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie studentów z podstawowa wiedzą na temat biologii mikroorganizmów, specyfika i roznorodnościa swiata mikroorganizmow oraz rola mikroorganizmów w środowisku życia człowieka. |
---|
Treści programowe | T-L-3 | Pożywki - podłoża bakteriologiczne. Rodzaje i sposób przygotowywania pożywek. |
---|
T-L-5 | Morfologia komórki: kształt, formy skupisk, otoczki, spory, ruch w kropli wiszącej. Metoda Grama - rola w diagnostyce. |
T-L-7 | Metody pośrednie określania liczby mikroorganizmów - metody płytkowe, NPL, miana) |
Metody nauczania | M-1 | wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
---|
M-2 | zajecia laboratoryjne, ćwiczenia indywidualne i w grupach |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: ocena umiejetności i bieglości w przygotowywaniu stanowiska pracy, stosowaniu techni mikrobiologicznych w izolacji, obserwacji i identyfikacji mikroorganizmów |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: testowe zaliczenie z zajęc praktycznych |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | potrafi użyć wiekszość technik , ale nie potrafi ocenic efektów pracy |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |