Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Usługi w obrocie towarowym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Usługi w obrocie towarowym
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 18 2,00,50zaliczenie
wykładyW3 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa umiejętność obsługi pakietu biurowegi i korzystania z sieci internet

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa usług w obrocie towarowym.
C-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Sprzedaż i usługi konsumenckie2
T-L-2Organizacja, programowanie i obsługa różnego rodzaju imprez turystycznych2
T-L-3Opracowanie charakterystyki walorów turystycznych najbliższej okolicy, miasta, regionu2
T-L-4Rozliczenie kosztów przeprowadzonej usługi2
T-L-5Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe2
T-L-6Analizowanie czynników wpływających na zmienność podaży i usług2
T-L-7Oferty usług dodatkowych i towarzyszących w turystyce, hotelarstwie2
T-L-8Ewidencjonowanie i rozliczanie składników majątku turystycznego, hotelarskiego1
T-L-9Sporządzanie protokołów reklamacyjnych1
T-L-10Kolokwium zaliczeniowe2
18
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia związane z usługami1
T-W-2Sprzedaż i usługi konsumenckie1
T-W-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.1
T-W-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług1
T-W-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi1
T-W-6Nowoczesne systemy informacji usługowej1
T-W-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje1
T-W-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)1
T-W-9Działalność rzecznika praw konsumentów1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć15
A-L-3przygotowanie do zaliczenia15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego21
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C3tz_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
TOW_1A_W06, TOW_1A_W09, TOW_1A_W19, TOW_1A_W23, TOW_1A_W24S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W09, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C3tz_U01
Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
TOW_1A_U04, TOW_1A_U07, TOW_1A_U10S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C3tz_K01
Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C3tz_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
2,0
3,0posiada podstawową wiedzę z zakresu charakterystyki usług w obrocie towarowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C3tz_U01
Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
2,0
3,0Potrafi zorganizować podstawowe usługi niezbędne w zawodzie Towaroznawcy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C3tz_K01
Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gaworecki W., Turystyka, WSE, Warszawa, 1994
  2. Kiziukiewicz T, Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gospodarczych według polskiego prawa finansowego, Ekspert, Wrocław, 1996
  3. Łatka U., Towaroznawstwo i technologia, WSiP, Warszawa, 2006
  4. Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne. podstawy i zasady działania, PWN, 1994
  5. Sikora T., Giemza M., Obsługa klienta, WSiP, Warszawa
  6. Wrzosek W., Funkcjonowanie Rynku, PWE, Warszawa, 1994

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Sprzedaż i usługi konsumenckie2
T-L-2Organizacja, programowanie i obsługa różnego rodzaju imprez turystycznych2
T-L-3Opracowanie charakterystyki walorów turystycznych najbliższej okolicy, miasta, regionu2
T-L-4Rozliczenie kosztów przeprowadzonej usługi2
T-L-5Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe2
T-L-6Analizowanie czynników wpływających na zmienność podaży i usług2
T-L-7Oferty usług dodatkowych i towarzyszących w turystyce, hotelarstwie2
T-L-8Ewidencjonowanie i rozliczanie składników majątku turystycznego, hotelarskiego1
T-L-9Sporządzanie protokołów reklamacyjnych1
T-L-10Kolokwium zaliczeniowe2
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia związane z usługami1
T-W-2Sprzedaż i usługi konsumenckie1
T-W-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.1
T-W-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług1
T-W-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi1
T-W-6Nowoczesne systemy informacji usługowej1
T-W-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje1
T-W-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)1
T-W-9Działalność rzecznika praw konsumentów1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć15
A-L-3przygotowanie do zaliczenia15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego21
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C3tz_W01Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W06Ma podstawową wiedzę w zakresie nauk społecznych i humanistycznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk. Ma wiedzę z zakresu fizjologii pracy.
TOW_1A_W09Definiuje metody i narzędzia statystyki stosowanej w zakresie badań artykułów żywnościowych i nieżywnościowych. Ma podstawową wiedzę z zakresu technik informatycznych i zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
TOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa usług w obrocie towarowym.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia związane z usługami
T-W-2Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-W-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.
T-W-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług
T-W-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi
T-W-6Nowoczesne systemy informacji usługowej
T-W-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje
T-W-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)
T-W-9Działalność rzecznika praw konsumentów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada podstawową wiedzę z zakresu charakterystyki usług w obrocie towarowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C3tz_U01Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Treści programoweT-L-1Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-L-2Organizacja, programowanie i obsługa różnego rodzaju imprez turystycznych
T-L-3Opracowanie charakterystyki walorów turystycznych najbliższej okolicy, miasta, regionu
T-L-4Rozliczenie kosztów przeprowadzonej usługi
T-L-5Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe
T-L-6Analizowanie czynników wpływających na zmienność podaży i usług
T-L-7Oferty usług dodatkowych i towarzyszących w turystyce, hotelarstwie
T-L-8Ewidencjonowanie i rozliczanie składników majątku turystycznego, hotelarskiego
T-L-9Sporządzanie protokołów reklamacyjnych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi zorganizować podstawowe usługi niezbędne w zawodzie Towaroznawcy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C3tz_K01Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Treści programoweT-L-1Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-L-2Organizacja, programowanie i obsługa różnego rodzaju imprez turystycznych
T-L-3Opracowanie charakterystyki walorów turystycznych najbliższej okolicy, miasta, regionu
T-L-4Rozliczenie kosztów przeprowadzonej usługi
T-L-5Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe
T-L-6Analizowanie czynników wpływających na zmienność podaży i usług
T-L-7Oferty usług dodatkowych i towarzyszących w turystyce, hotelarstwie
T-L-8Ewidencjonowanie i rozliczanie składników majątku turystycznego, hotelarskiego
T-L-9Sporządzanie protokołów reklamacyjnych
T-L-10Kolokwium zaliczeniowe
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0