Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_??_W01 | Student posiada wiedzę w zakresie prezentowania,
nazywania, rozróżniania, charakteryzowania i opisywania
jakości i wartości towaroznawczej wybranych grup surowców
roślinnych; zna zasady ich transportu i przechowywania oraz
kierunki i sposoby wykorzystania. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_W15 | Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Posiada podstawowe wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości. Zna pojęcie żywności ekologicznej. |
---|
TOW_1A_W17 | Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczenia surowców i produktów rolno-spożywczych i przemysłowych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie podziału i przeglądu materiałów do produkcji opakowań, ich podział, ocenę, certyfikację, oznakowania oraz ich dobór. |
TOW_1A_W22 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP. |
TOW_1A_W25 | Ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach organizacji, przyrody nieożywionej oraz technicznych zadaniach inżynierskich. Wykazuje się znajomością podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał środowiska w celu poprawy jakości życia człowieka. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W01 | ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S1A_W03 | ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej |
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W05 | ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach |
S1A_W06 | zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące |
S1A_W08 | ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian |
S1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego |
S1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z asortymentem oraz normami jakościowymi do oceny jakości wybranych grup roślin różnego pochodzenia |
---|
Treści programowe | T-W-7 | Asortyment, jakość handlowa, systemy kontroli oraz standardy unijne oceny warzyw
dyniowatych i liściowych (ewentualnie do wyboru: warzyw kapustnych; warzyw korzeniowych, warzyw strączkowych, warzyw cebulowych) |
---|
T-W-4 | Asortyment,jakość handlowa, systemy kontroli oraz standardy unijne oceny owoców
ziarnkowych |
T-W-3 | Asortyment,jakość handlowa, systemy kontroli roślin zielarskich |
T-W-6 | Asortyment,jakość handlowa, systemy kontroli oraz standardy unijne oceny owoców
jagodowych |
T-W-1 | Ogólne kryteria i normy oceny towaroznawczej różnych grup użytkowych roślin. Czynniki wpływające na jakość towaroznawczą roślin |
T-W-2 | Asortyment, jakość handlowa, systemy kontroli cebulowych i bulwiastych roślin ozdobnych |
T-W-9 | Sprawdzian pisemny |
T-W-8 | Asortyment, jakość oraz systemy kontroli grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego |
T-W-5 | Asortyment, jakość handlowa, systemy kontroli oraz standardy unijne oceny owoców pestkowych |
Metody nauczania | M-1 | Konwersatoria: dyskusja dydaktyczno-naukowa na podstawie przygotowanych przez studentów prezentacji multimedialnych |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Ocena umiejętności aktywnego i merytorycznego uczestnictwa w dyskusji |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena na podstawie sprawdzianu pisemnego, wykonania i przedstawienia prezentacji oraz aktywności na zajęciach |
S-1 | Ocena formująca: Aprobata referowanego tematu |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie przygotował prezentacji, jest nieaktywny na zajęciach - nie uczestniczy
w dyskusji, nie potrafi nazwać, rozróżnic, scharakteryzować i opisać podstawowych
grup surowców roślinnych, nie zna zasad ich transportu i przechowywania a także
wartości odżywczych oraz kierunków i sposobów wykorzystania |
3,0 | Student przygotował prezentację, nie potrafi jej jednak samodzielnie
zaprezentować a jedynie biernie odczytuje zawarte w prezentacji treści, nie potrafi
"obronić" przedstawionych tez, jedynie nazywa, ale nie scharakteryzuje i nie opisuje podstawowych grup surowców roślinnych oraz ich wartości odżywczych, zna zasady ich transportu i przechowywania a oraz kierunki i sposoby wykorzystania |
3,5 | Student przygotował prezentację, nie potrafi jej jednak samodzielnie zaprezentowaą a jedynie biernie odczytuje zawarte w prezentacji treści, potrafi "obronić" przedstawione tezy, i skutecznie włączać się do dyskusji, nazywa , charakteryzuje i opisuje podstawowe grupy surowców roślinnych oraz ich wartości odżywcze, zna zasady ich transportu i przechowywania a oraz kierunki i sposoby wykorzystania |
4,0 | Student przygotował prezentację, samodzielnie przedstawia zawarte w prezentacji
treści, uzupełniając je o własny komentarz, potrafi "obronić" przedstawione tezy i
skutecznie włączać się do dyskusji, nazywa , charakteryzuje i opisuje podstawowe grupy surowców roślinnych oraz ich wartosci odżywcze, zna zasady ich transportu i przechowywania a oraz kierunki i sposoby wykorzystania |
4,5 | Student przygotował prezentację, samodzielnie referuje zawarte w prezentacji
treści, uzupełniając je o własny komentarz, potrafi "obronić" przedstawione tezy i
skutecznie oraz ciekawie poprowadzic dyskusję, nazywa , charakteryzuje i opisuje
podstawowe grupy surowców roślinnych oraz ich wartości odżywcze, zna zasady
ich transportu i przechowywania a oraz kierunki i sposoby wykorzystania |
5,0 | Student przygotował prezentację, samodzielnie, bardzo swobodnie referuje zawarte w prezentacji treści, uzupełniając je o własny komentarz, potrafi "obronić" przedstawione tezy i skutecznie oraz ciekawie poprowadzić dyskusję, nazywa , charakteryzuje opisuje i porównuje podstawowe grupy surowców roślinnych oraz ich wartości odżywcze, zna zasady ich transportu i przechowywania a oraz kierunki i sposoby wykorzystania |