Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_O16-1tz_W01 | Student posiada podstawową wiedzę w zakresie opakowań inteligentnych, posiada wiedzę na temat ich podziału oraz sposobu doboru dla wybranych artykułów spożywczych. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_W17 | Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczenia surowców i produktów rolno-spożywczych i przemysłowych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie podziału i przeglądu materiałów do produkcji opakowań, ich podział, ocenę, certyfikację, oznakowania oraz ich dobór. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W03 | ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej |
---|
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W06 | zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Przekazanie wiedzy w zakresie roli i funkcji opakowań inteligentnych, ich podziału i przeglądu, przekazanie podstawowych informacji na temat nowych trendów w dziedzinie opakowań inteligentnych |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Wprowadzenie - najważniejsze definicje oraz funkcje opakowań i podstawowe terminy związane z opakowaniami inteligentnymi |
---|
T-L-2 | Identyfikacja podstawowych wskaźników temperatury |
T-L-3 | Opakowania celulozowe: papier, tektura, jako nośniki dla "sprytnych" etykiet |
T-L-4 | Identyfikacja i aplikacja opakowań pozwalających na uzyskiwanie określonych warunków wilgotności wewnątrz opakowania |
T-L-6 | Opakowania termoizolacyjne i umożliwiające serwowanie produktu kulinarnie gotowego |
T-L-7 | Przegląd najważniejszych opakowań jednostkowych i transportowych zawierających elementy opakowania inteligentnego |
T-L-8 | Podstawy doboru opakowania inteligentnego do właściwości żywności, |
T-L-9 | Systemy pakowania żywności a opakowania inteligentne |
T-L-10 | Informacje na opakowaniach i oznakowanie żywności, podstawowe rodzaje informacji znajdujących się na opakowaniach, Kody EAN, QR, technologia RF ID |
T-W-1 | Rola i funkcje współczesnych opakowań, podział i przegląd nowoczesnych opakowań aktywnych i inteligentnych |
T-W-2 | Opakowania inteligentne - wskaźniki czasu i temperatury.
konstrukcje, producenci, aplikacje |
T-W-3 | Inne typy wskażników i etykiet stosowane w opakowaniach jednostkowych do żywności |
T-W-4 | Opakowania transportowe oraz jednostki ładunkowe jako opakowania inteligentne |
T-W-5 | Wytyczne do projektowania i doboru opakowań inteligentnych (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności pakowanych produktów oraz ich zmiany w czasie przechowywania). |
T-W-6 | Podstawy doboru opakowania inteligentnego a systemy pakowania towarów. |
T-W-7 | Informacje na opakowaniach i oznakowanie różnych towarów (przepisy związane z etykietowaniem opakowań, kody EAN i QR, drukowanie materiałów opakowaniowych i opakowań). |
T-W-8 | Nowe trendy w dziedzinie opakowań inteligentnych |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Ćwiczenia audytoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: kolokwium (2 w semestrze, test) |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin testowy |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | W: 0 - 50; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |
3,0 | W: 51 - 60; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |
3,5 | W: 61 - 70; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |
4,0 | W: 71 - 80; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |
4,5 | W: 81 - 90; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |
5,0 | W: 91 - 100; gdzie W to wskaźnik oceny dla testów wyboru liczony według wzoru:
W = [X*(P+Xmax)*50]/(P*Xmax), gdzie: X - ilość punktów uzyskanych przez studenta, P - ilość punktów możliwych do uzyskania w teście, Xmax - najwyższa ilość punktów uzyskana przez studenta w badanej grupie. |