Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Systemy informatyczne w towaroznawstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy informatyczne w towaroznawstwie
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>, Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 26 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość informatyki na poziomie szkoły średniej.
W-2Umiejętność obsługi komputera w stopniu dobrym.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu technologii informacyjnych
C-2Ukształtowanie umiejętności wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych.
C-3Ukształtowanie umiejętności tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW.
C-4Rozwinięcie umiejętności wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows6
T-L-2HTML język opisu stron internetowych6
T-L-3Tworzenie stron internetowych2
T-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych6
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow6
26
wykłady
T-W-1System komputerowy2
T-W-2metody przetwarzania danych2
T-W-3System operacyjny - pojecie, zadania2
T-W-4Oprogramowanie wspomagajace prace tworcza1
T-W-5Sieci komputerowe4
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych2
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności2
T-W-8Metody zabezpieczania danych2
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych4
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych5
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Samodzielna praca10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym8
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia praktycznego15
59
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2Praca własna25
A-W-3Konsultacje z prowadzacym10
61

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena wykonania poszczególnych ćwiczen
S-2Ocena podsumowująca: egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O4-2tz_W01
Posiada wiedzę z zakresu technologii informacyjnych
TOW_1A_W08, TOW_1A_W25S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02C-1T-L-4, T-L-5, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-W-5, T-L-3M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O4-2tz_U01
Posiada umiejętność wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych.
TOW_1A_U03, TOW_1A_U12, TOW_1A_U14S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-4, T-W-6, T-W-10, T-W-5, T-W-9, T-L-3, T-L-4, T-W-7, T-L-2, T-L-1, T-L-5M-1, M-2S-2, S-1
TOW_1A_O4-2tz_U02
Posiada umiejętność tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW.
TOW_1A_U03, TOW_1A_U12, TOW_1A_U14S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07, InzA_U08C-3T-L-2, T-W-6, T-L-1, T-W-7, T-L-5, T-L-4, T-W-9, T-W-10, T-L-3M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O4-2tz_K01
Posiada umiejętność wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K05S1A_K01, S1A_K04, S1A_K07InzA_K01C-4T-L-3, T-L-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-2, T-W-1, T-W-10, T-W-8, T-L-4, T-W-9, T-W-6, T-L-1, T-L-5M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O4-2tz_W01
Posiada wiedzę z zakresu technologii informacyjnych
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu technologii informacyjnych, ale z licznymi brakami
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O4-2tz_U01
Posiada umiejętność wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych, ale z licznymi brakami
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_O4-2tz_U02
Posiada umiejętność tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O4-2tz_K01
Posiada umiejętność wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Cieciura M., Podstawy technologii informacyjnych z przykładami zastosowań, VIZJA PRESS&IT, Warszawa, 2006
  2. Kopertowska-Tomczak M., Word 2007. Ćwiczenia, PWN, Warszawa, 2009
  3. Langer M., Po prostu Excel, Helion, Gliwice, 2007
  4. Zimek R, Power Point 2007. Ćwiczenia, Helion, Gliwice, 2007
  5. Castro Elizabeth, HTML, Helion, Gliwice, 1996
  6. Nowakowski Marek, HTML 4.0 i CSS w przykładach, Translator s. c., Warszawa, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows6
T-L-2HTML język opisu stron internetowych6
T-L-3Tworzenie stron internetowych2
T-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych6
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow6
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1System komputerowy2
T-W-2metody przetwarzania danych2
T-W-3System operacyjny - pojecie, zadania2
T-W-4Oprogramowanie wspomagajace prace tworcza1
T-W-5Sieci komputerowe4
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych2
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności2
T-W-8Metody zabezpieczania danych2
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych4
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych5
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Samodzielna praca10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym8
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia praktycznego15
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2Praca własna25
A-W-3Konsultacje z prowadzacym10
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O4-2tz_W01Posiada wiedzę z zakresu technologii informacyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W08Ma wiedzę na temat podstaw rysunku technicznego, głównych form zapisu graficznego. Posiada podstawową wiedzę dotyczącą czytania rysunków i schematów maszyn, urządzeń i układów technicznych.
TOW_1A_W25Ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach organizacji, przyrody nieożywionej oraz technicznych zadaniach inżynierskich. Wykazuje się znajomością podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał środowiska w celu poprawy jakości życia człowieka.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu technologii informacyjnych
Treści programoweT-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow
T-W-4Oprogramowanie wspomagajace prace tworcza
T-W-3System operacyjny - pojecie, zadania
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych
T-W-8Metody zabezpieczania danych
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych
T-W-1System komputerowy
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności
T-W-2metody przetwarzania danych
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows
T-L-2HTML język opisu stron internetowych
T-W-5Sieci komputerowe
T-L-3Tworzenie stron internetowych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
S-1Ocena formująca: ocena wykonania poszczególnych ćwiczen
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu technologii informacyjnych, ale z licznymi brakami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O4-2tz_U01Posiada umiejętność wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U03Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U14Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron standardowych działań rozwiązujących zaistniałe problemy zawodowe dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych.
Treści programoweT-W-4Oprogramowanie wspomagajace prace tworcza
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych
T-W-5Sieci komputerowe
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych
T-L-3Tworzenie stron internetowych
T-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności
T-L-2HTML język opisu stron internetowych
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
S-1Ocena formująca: ocena wykonania poszczególnych ćwiczen
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność wykorzystania komputera do analizy, graficznej prezentacji (wizualizacji) i interpretacji wyników badań naukowych, ale z licznymi brakami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O4-2tz_U02Posiada umiejętność tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U03Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U14Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron standardowych działań rozwiązujących zaistniałe problemy zawodowe dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW.
Treści programoweT-L-2HTML język opisu stron internetowych
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow
T-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych
T-L-3Tworzenie stron internetowych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
S-1Ocena formująca: ocena wykonania poszczególnych ćwiczen
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność tworzenia elektronicznych dokumentów różnych formatów, prezentacji multimedialnych i stron WWW, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O4-2tz_K01Posiada umiejętność wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K05Jest świadomy wartości zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-4Rozwinięcie umiejętności wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji.
Treści programoweT-L-3Tworzenie stron internetowych
T-L-2HTML język opisu stron internetowych
T-W-5Sieci komputerowe
T-W-3System operacyjny - pojecie, zadania
T-W-4Oprogramowanie wspomagajace prace tworcza
T-W-7Kompyter jako narzedzie w towaroznawstwie żywności
T-W-2metody przetwarzania danych
T-W-1System komputerowy
T-W-10Komputerowe techniki analizy danych doświadczalnych
T-W-8Metody zabezpieczania danych
T-L-4Komputerowe systemy rezerwacji hotelowych
T-W-9Komputerowe wspomaganie analiz chemicznych
T-W-6Nowe technologie i standardy przesyłania danych
T-L-1Praca z programami w środowisku Windows
T-L-5Zastosowanie technik komputerowych w analizach jakoci towarow
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
S-1Ocena formująca: ocena wykonania poszczególnych ćwiczen
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność wykorzystania komputera jako narzędzia do akwizycji i przetwarzania informacji, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0