Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 26 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza i zaliczenie z przedmiotu Prawo żywnościowe
W-2podstawowa wiedza z zakresu obsługi pakietu Microsoft Office i internetu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-6Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne. Rozdział tematów do opracowania prezentacji.2
T-L-2Wartościowanie jakości2
T-L-3Klasycy jakośc i ich koncepcje - prezentacje2
T-L-4Karty kontrolne przy ocenie liczbowej2
T-L-5Karty kontrolne przy ocenie alternatywnej2
T-L-6Kolokwium2
T-L-7Podstawowa dokumentacja systemu: procedury, instrukcje, zapisy2
T-L-8Tworzenie elementów Zakładowego Kodeksu GMP/GHP2
T-L-9Elementy opracowania systemu HACCP - zasady systemu HACCP2
T-L-10Wymagania ISO 90012
T-L-11ISO 9001 - księga jakości2
T-L-12Zależności między ISO 9001 a TQM2
T-L-13Kolokwium zaliczeniowe2
26
wykłady
T-W-1Jakość - definicje, rodzaje.2
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością4
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością4
T-W-4Zarządzanie jakością produktu2
T-W-5Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).4
T-W-6Zarządzanie jakością organizacji: ISO 90012
T-W-7Zarządzanie środowiskowe - ISO 140002
T-W-8Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS 180002
T-W-9Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja2
T-W-10Kolokwium zaliczeniowe2
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć14
A-L-3przygotowanie projektu5
A-L-4przygotowanie do kolokwiów zaliczeniowych15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2przygotowanie do kolokwiów zaliczeniowych24
A-W-3przygotowanie projektu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-2Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-3Ocena formująca: projekt i prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C11tz_W01
Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym
TOW_1A_W23, TOW_1A_W22, TOW_1A_W12, TOW_1A_W11S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-L-3, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-W-2, T-W-3M-1, M-4S-1
TOW_1A_C11tz_W02
Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością.
TOW_1A_W12, TOW_1A_W11, TOW_1A_W22, TOW_1A_W09S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-2, C-6, C-3, C-4, C-5T-W-6, T-W-9, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-4, S-3
TOW_1A_C11tz_W03
Student zna podstawowe zasady BHP i zarządzania środowiskowego obowiązujące w przemyśle spożywczym.
TOW_1A_W23S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05InzA_W01, InzA_W02C-4, C-2T-W-8, T-W-7M-1, M-2S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C11tz_U01
Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
TOW_1A_U12, TOW_1A_U04, TOW_1A_U01, TOW_1A_U05S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-3, C-5, C-2, C-4, C-1, C-6T-W-7, T-L-8, T-L-10, T-L-12, T-L-7, T-L-9, T-L-11, T-W-6, T-W-8, T-W-5, T-W-4, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-W-9M-4, M-1, M-3S-2, S-1, S-4
TOW_1A_C11tz_U02
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
TOW_1A_U16, TOW_1A_U12S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U10InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U08C-6, C-5, C-2, C-4, C-3T-L-9, T-L-2, T-L-7, T-L-10, T-L-12, T-L-11, T-L-8M-1, M-4, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C11tz_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K08, TOW_1A_K04S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2T-L-11, T-L-9, T-L-7, T-L-8, T-L-10, T-L-12M-1, M-3, M-4S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C11tz_W01
Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymagań higienicznych i technologicznych właściwych dla zakładów spożywczych i potrafi scharakteryzować najważniejsze wymagania dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_C11tz_W02
Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością.
2,0
3,0Student potrafi rozróznić i scharakteryzować systemy zarządzania jakością. Jest w stanie zidentyfikowac najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości sensorycznej mogące wystąpić podczas procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_C11tz_W03
Student zna podstawowe zasady BHP i zarządzania środowiskowego obowiązujące w przemyśle spożywczym.
2,0
3,0Student zna zasady bhp i zarządzania środowiskowego obowiązujące w przemyśle spożywczym, potrafi wymienić najważniejsze zasady, potrafi wymienić najważniejsze założenia OHSAS 18000 i ISO 14000.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C11tz_U01
Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
2,0
3,0Student potrafi pozyskać i interpretować podstawowe wymagania w zakresie prawa żywnościowego, w tym dotyczące systemów zarządzania jakością w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_C11tz_U02
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawową dokumentację z zakresu bezpieczeństwa żywności a także elementy dokumentacji systemów dobrowolnych. Potrafi przeprowadzić audit wewnętrzny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C11tz_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje rolę lidera
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F, Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, 2004
  2. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011
  3. Wiśniewska M., Malinowska E., Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  4. Kowalczyk S., Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGGW, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne. Rozdział tematów do opracowania prezentacji.2
T-L-2Wartościowanie jakości2
T-L-3Klasycy jakośc i ich koncepcje - prezentacje2
T-L-4Karty kontrolne przy ocenie liczbowej2
T-L-5Karty kontrolne przy ocenie alternatywnej2
T-L-6Kolokwium2
T-L-7Podstawowa dokumentacja systemu: procedury, instrukcje, zapisy2
T-L-8Tworzenie elementów Zakładowego Kodeksu GMP/GHP2
T-L-9Elementy opracowania systemu HACCP - zasady systemu HACCP2
T-L-10Wymagania ISO 90012
T-L-11ISO 9001 - księga jakości2
T-L-12Zależności między ISO 9001 a TQM2
T-L-13Kolokwium zaliczeniowe2
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Jakość - definicje, rodzaje.2
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością4
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością4
T-W-4Zarządzanie jakością produktu2
T-W-5Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).4
T-W-6Zarządzanie jakością organizacji: ISO 90012
T-W-7Zarządzanie środowiskowe - ISO 140002
T-W-8Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS 180002
T-W-9Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja2
T-W-10Kolokwium zaliczeniowe2
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć14
A-L-3przygotowanie projektu5
A-L-4przygotowanie do kolokwiów zaliczeniowych15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2przygotowanie do kolokwiów zaliczeniowych24
A-W-3przygotowanie projektu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_W01Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W22Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP.
TOW_1A_W12Posiada podstawową wiedzę z zakresu prawa konstytucyjnego, administracyjnego, cywilnego, karnego a także prawa żywnościowego i celnego.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
Treści programoweT-L-3Klasycy jakośc i ich koncepcje - prezentacje
T-L-5Karty kontrolne przy ocenie alternatywnej
T-L-4Karty kontrolne przy ocenie liczbowej
T-L-2Wartościowanie jakości
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymagań higienicznych i technologicznych właściwych dla zakładów spożywczych i potrafi scharakteryzować najważniejsze wymagania dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_W02Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W12Posiada podstawową wiedzę z zakresu prawa konstytucyjnego, administracyjnego, cywilnego, karnego a także prawa żywnościowego i celnego.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
TOW_1A_W22Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP.
TOW_1A_W09Definiuje metody i narzędzia statystyki stosowanej w zakresie badań artykułów żywnościowych i nieżywnościowych. Ma podstawową wiedzę z zakresu technik informatycznych i zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-6Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
Treści programoweT-W-6Zarządzanie jakością organizacji: ISO 9001
T-W-9Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja
T-W-4Zarządzanie jakością produktu
T-W-7Zarządzanie środowiskowe - ISO 14000
T-W-8Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS 18000
T-W-5Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-2Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-3Ocena formująca: projekt i prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozróznić i scharakteryzować systemy zarządzania jakością. Jest w stanie zidentyfikowac najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości sensorycznej mogące wystąpić podczas procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_W03Student zna podstawowe zasady BHP i zarządzania środowiskowego obowiązujące w przemyśle spożywczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
Treści programoweT-W-8Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS 18000
T-W-7Zarządzanie środowiskowe - ISO 14000
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna zasady bhp i zarządzania środowiskowego obowiązujące w przemyśle spożywczym, potrafi wymienić najważniejsze zasady, potrafi wymienić najważniejsze założenia OHSAS 18000 i ISO 14000.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_U01Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U01Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów.
TOW_1A_U05Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne dotyczące studiowanego kierunku
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
C-6Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.
Treści programoweT-W-7Zarządzanie środowiskowe - ISO 14000
T-L-8Tworzenie elementów Zakładowego Kodeksu GMP/GHP
T-L-10Wymagania ISO 9001
T-L-12Zależności między ISO 9001 a TQM
T-L-7Podstawowa dokumentacja systemu: procedury, instrukcje, zapisy
T-L-9Elementy opracowania systemu HACCP - zasady systemu HACCP
T-L-11ISO 9001 - księga jakości
T-W-6Zarządzanie jakością organizacji: ISO 9001
T-W-8Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS 18000
T-W-5Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).
T-W-4Zarządzanie jakością produktu
T-L-5Karty kontrolne przy ocenie alternatywnej
T-L-4Karty kontrolne przy ocenie liczbowej
T-L-2Wartościowanie jakości
T-L-3Klasycy jakośc i ich koncepcje - prezentacje
T-W-9Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja
Metody nauczaniaM-4ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pozyskać i interpretować podstawowe wymagania w zakresie prawa żywnościowego, w tym dotyczące systemów zarządzania jakością w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_U02Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U16Posiada umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz przedsiębiorstwach.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U10posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-6Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
Treści programoweT-L-9Elementy opracowania systemu HACCP - zasady systemu HACCP
T-L-2Wartościowanie jakości
T-L-7Podstawowa dokumentacja systemu: procedury, instrukcje, zapisy
T-L-10Wymagania ISO 9001
T-L-12Zależności między ISO 9001 a TQM
T-L-11ISO 9001 - księga jakości
T-L-8Tworzenie elementów Zakładowego Kodeksu GMP/GHP
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-4ćwiczenia laboratoryjne
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawową dokumentację z zakresu bezpieczeństwa żywności a także elementy dokumentacji systemów dobrowolnych. Potrafi przeprowadzić audit wewnętrzny.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C11tz_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
Treści programoweT-L-11ISO 9001 - księga jakości
T-L-9Elementy opracowania systemu HACCP - zasady systemu HACCP
T-L-7Podstawowa dokumentacja systemu: procedury, instrukcje, zapisy
T-L-8Tworzenie elementów Zakładowego Kodeksu GMP/GHP
T-L-10Wymagania ISO 9001
T-L-12Zależności między ISO 9001 a TQM
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: projekt i prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje rolę lidera
3,5
4,0
4,5
5,0