Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_C1tz_U01 | Student powinien posiadać podstawową znajomość kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, umiejętność rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U04 | Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów. |
---|
TOW_1A_U06 | Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo. |
TOW_1A_U07 | Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U04 | potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U06 | wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej |
S1A_U07 | analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Student powinien posiąść podstawową wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego, poznać typy użytkowe, rasy zwierząt i drobiu, metody ich oceny. Znać właściwości surowców zwierzęcych i możliwości ich wykorzystania. |
---|
Treści programowe | T-L-2 | Zasady klasyfikacji trzody chlewnej |
---|
T-W-1 | Produkcja żywca rzeźnego. |
T-L-10 | Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu. |
T-L-4 | Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego |
T-W-3 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne. |
T-L-7 | Zasady klasyfikacji owiec. |
T-W-5 | Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików. |
T-L-5 | Metody oceny tusz wołowych stosowane w Polsce i na świecie. |
T-W-6 | Produkty pszczele. |
T-L-1 | Rola i typy użytkowe trzody chlewnej. |
T-W-2 | Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika. |
---|
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcja. |
M-3 | Film. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena indywidualna i pracy w grupie przy wykonywaniu ćwiczeń laboratoryjnych. |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespól oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń i wykładów. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Studentnie posiada podstawowej znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt,oraz umiejętności rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku. |
3,0 | Studentnie posiada na poziomie dostatecznym znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, ale nie potrafi rozpoznawać ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |