Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Specyfika wód przejściowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Specyfika wód przejściowych
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Hydrochemii i Biologicznych Zasobów Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Kubiak <Jacek.Kubiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Sylwia Machula <Sylwia.Machula@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 26 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe pojęcia, typy wód powierzchniowych i podziemnych2
T-L-2Wzajemne oddziaływanie wód śródlądowych i morskich na podstawie stopnia mineralizacji4
T-L-3Wyznaczanie składu jonowego wód słodkich i morskich w zależności od zasolenia4
T-L-4Wyznaczanie pionowego profilu zasolenia dla wód morskich3
T-L-5Wyznaczanie pionowego profilu rozkładu tlenu i siarkowodoru dla wód przejściowych3
T-L-6Wyznaczanie pionowego profilu zmienności stężeń substancji biogennych (dla form azotu i fosforu)4
T-L-7Wyznaczanie profilu pionowego zmienności stężeń czynników abiotycznych i ich wpływu na środowisko biotyczne2
T-L-8Określanie zasięgu wód estuiariowych w oparciu o wskaźniki: abiotyczne i biotyczne4
26
wykłady
0

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury i innych źródeł16
A-L-3Przygotowanie do zaliczenioa18
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2Studiowanie literatury i innych źródeł14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia pzredmiotu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe pojęcia, typy wód powierzchniowych i podziemnych2
T-L-2Wzajemne oddziaływanie wód śródlądowych i morskich na podstawie stopnia mineralizacji4
T-L-3Wyznaczanie składu jonowego wód słodkich i morskich w zależności od zasolenia4
T-L-4Wyznaczanie pionowego profilu zasolenia dla wód morskich3
T-L-5Wyznaczanie pionowego profilu rozkładu tlenu i siarkowodoru dla wód przejściowych3
T-L-6Wyznaczanie pionowego profilu zmienności stężeń substancji biogennych (dla form azotu i fosforu)4
T-L-7Wyznaczanie profilu pionowego zmienności stężeń czynników abiotycznych i ich wpływu na środowisko biotyczne2
T-L-8Określanie zasięgu wód estuiariowych w oparciu o wskaźniki: abiotyczne i biotyczne4
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
0

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury i innych źródeł16
A-L-3Przygotowanie do zaliczenioa18
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2Studiowanie literatury i innych źródeł14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia pzredmiotu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta