Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_C6ut_U01 | Potrafi posługiwać się poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktów mleczarskich oraz zidentyfikować i scharakteryzować te produkty. Potrafi rozwiązywać problemy dotyczące oceny mleka i jego przetworów. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U08 | Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować artykuły żywnościowe i nieżywnościowe, ich właściwości fizyko-chemiczne oraz zbadać i określić zależności pomiędzy nimi. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie z dostępnymi na rynku produktami mleczrskimi, któr mają znaczenie w turystyce oraz z z technologią produkcji wyrobów, które mogą być wytwarzane w gospodarstwach agroturystycznych. |
---|
Treści programowe | T-W-4 | Charakterystyka serów podpuszczkowych dojrzewających, serów topionych i twarogów i ich znaczenie w turystyce |
---|
T-L-2 | Metody oceny jakości i przydatnośći technologicznej mleka surowego |
T-L-1 | Zapoznanie z tematyką zajęć, wymaganiami , regulaminem i przepisami BHP |
T-L-3 | Produkcja i ocena mleka fermentowanego - kefir |
T-L-5 | Produkcja i ocena lodów |
T-W-3 | Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych i ich wykorzystanie w turystyce |
T-W-1 | Charakterystyka i wartość żywieniowa mleka i jego znaczenie w turystyce |
T-L-4 | Produkcja i ocena masła |
T-W-2 | Charakterystyka mleka spożywczego pod kątem przydatności turystyce w |
T-W-5 | Charakterystyka deserów mrożonych i ich wykorzystanie w turystyce |
Metody nauczania | M-1 | metody podające - wykład informacyjny
metody praktyczne - ćwiczenia audytoryjne |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: ocenianie na każdych zajęciach w formie pisemnej |
---|
S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin testowy z wykładów |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Nie potrafi posługiwać się poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktów mleczarskich oraz zidentyfikowć i scharakteryzować tych produktó. Nie potrafi rozwiązywać problemów dotyczących mleka i jego przetworów. |
3,0 | W niewielkim stopniu potrafi posługiwać sie poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktow mleczarskich oraz zidentyfikować i scharakteryzować te produkty. W ograniczonym zakresie potrafi rozwiązywać problemy dotyczące mleka i jego przetworów. |
3,5 | Potrafi posługiwać się poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktów mleczarskich oraz zidentyfikowć i scharakteryzować te produkty . W ograniczonym zakresie potrafi rozwiązywać problemy dotyczące oceny mleka i jego przetworów. |
4,0 | Potrafi posługiwać się poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktów mleczarskich oraz zidentyfikować i scharakteryzować te produkty. Potrafi rozwiązywać problemy dotyczące mleka i jego przetworów |
4,5 | Potrafi posługiwać się w szerokim zakresie poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktow mleczarskich oraz zidentyfikować i scharakteryzować te produkty. Potrafi efektywnie rozwiazywać problemy dotyczące mleka i jego przetworów |
5,0 | Potrafi posługiwać się w bardzo szerokim zakresie poprawną terminologią i nomenklaturą dotyczącą mleka i produktów mleczarskich oraz zidentyfikować i scharakteryzować te produkty. Potrafi rozwiązywać bardzo efektywnie problemy dotyczące mleka i jego produktów. |