Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_PO4-2ut_U01 | umie wskazać typowy dla okreslonego produktu kierunek badań pozwalających na okreslenie jego bezpieczeństwa zdrowotnego |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_U12 | Wykazuje zdolność podejmowania działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących zaawansowane problemy w zakresie towaroznawstwa z uwzględnieniem usług. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi |
---|
S2A_U02 | potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz |
S2A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować |
S2A_U04 | potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S2A_U05 | sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm |
S2A_U06 | posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy |
S2A_U07 | posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie |
S2A_U08 | posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej |
S2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA2_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejetnosci i kompetencji dotyczących zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, związku z rodzajem i źródłem surowca oraz sposobówi skutecznej redukcji/eliminacji zagrożen. |
---|
Treści programowe | T-L-3 | Bakterie wskaźnikowe. Metody oznaczania |
---|
T-L-8 | Drobnoustroje chorobotwórcze: Gronkowce koagulazo-dodatnie. Postępowanie przy badaniu żywności w kierunku gronkowców i ich identyfikacja |
T-L-6 | Patogeny jelitowe- Salmonella - oznaczanie, identyfikacja biochemiczna i serologiczna |
T-L-7 | Izolacja i identyfikacja Listeria monocytogenes |
T-W-1 | Zywność jako nośnik różnego rodzaju zagrożeń dla zdrowia konsumenta |
T-W-9 | obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności |
Metody nauczania | M-1 | wykłady z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
---|
M-2 | praca indywidualna i w grupach na zajęciach laboratoryjnych |
M-3 | odczyty i interetacja wynikow, dyskusja tematyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej |
---|
S-2 | Ocena formująca: pisemne zaliczanie bloków tematycznych z przerobionego zakresu |
S-4 | Ocena podsumowująca: egzamin testowy |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | wiedza na temat związku przyczynowo-skutkowego miedzy obecnością chorobotwórczego czynnika, szkodliwego metabolitu, niedozwolonej pozostałości w zywności a rodzaju zagrożenia na poziomie dostatecznym |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |