Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_PO1-3ut_W01 | Student posiada pogłębioną wiedzę w zakresie towaroznawstwa żywności, systemu kwalifikacji towarów, zarządzania jakością, normach i normalizacji. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_W01 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
---|
TOW_2A_W02 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
TOW_2A_W03 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa artykułów nieżywnościowych, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
TOW_2A_W05 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu wpływu surowców i procesu technologicznego na jakość i bezpieczeństwo produktu. |
TOW_2A_W07 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu opakowań środków spożywczych i artykułów nieżywnościowych z uwzględnieniem ich wpływu na środowisko i człowieka. |
TOW_2A_W08 | Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą systemów zarządzania jakością, ochrony i kontroli jakości produktów, norm i normalizacji oraz systemów zarządzania. Ponadto posiada pogłębioną wiedzę z zakresu znaczenia zarządzania w strategii przedsiębiorstwa. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S2A_W02 | ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych |
S2A_W03 | ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych |
S2A_W05 | ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka |
S2A_W07 | ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S2A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej |
S2A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA2_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA2_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA2_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zna podstawowe wymagania w zakresie towaroznawstwa żywności |
---|
C-2 | Posiada umiejętności potrzebne do pracy w laboratorium analitycznym tak aby umiał wyszukać metodykę, sporządzić kosztorys analizy, przygotować odczynniki, samodzielnie wykonać oznaczenie z użyciem metod instrumentalnych, opracować, i przedstawić wyniki |
Treści programowe | T-L-1 | Normalizacja |
---|
T-L-2 | Pobieranie prób średnich |
T-L-3 | Metody badania produktów żywnościowych |
T-L-4 | Towaroznawcza ocena ziarna zbóż i mąki |
T-L-5 | Towaroznawcza ocena owoców i warzyw |
T-L-6 | Zastosowanie analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów pochodzenia roslinnego i zwierzecego |
T-L-7 | Towaroznawcza ocena napojów bezalkoholowych i alkoholowych |
T-L-8 | Charakterystyka oraz ocena jakości używek i przypraw |
T-W-1 | Pomiar. Podstawy i systemy klasyfikacji towarów |
T-W-2 | Pomiary i normy |
T-W-3 | Właściwosci towarów i czynniki wplywające na ich jakość |
T-W-4 | Badanie jakości towarów |
T-W-5 | Odbiór jakosciowy towarów |
T-W-6 | Czynniki determinujące jakość towarów |
T-W-7 | Zasady przechowywania towarów |
T-W-8 | Zmiany zachodzące w przechowywaniu towarów. Ubytki towarowe |
T-W-9 | Transport i jego rodzaje |
T-W-10 | Nadzór towarów w transporcie |
T-W-11 | Oznaczenie towarów |
T-W-12 | Postępowanie z towarami przeterminowanym |
T-W-13 | Organizacje konsumenckie |
Metody nauczania | M-1 | wykłady informacyjne |
---|
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę w zakresie towaroznawstwa żywności i systemu kwalifikacji towarów. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |