Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_PO1-5mhig_U01 | Student potrafi zidentyfikować i ocenić pod względem cech sensorycznych i fizyko-chemicznych tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie, wyprodukowane na bazie mleka wybranych gatunków ssaków lub serwatki. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_U12 | Wykazuje zdolność podejmowania działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących zaawansowane problemy w zakresie towaroznawstwa z uwzględnieniem usług. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi |
---|
S2A_U02 | potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz |
S2A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować |
S2A_U04 | potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S2A_U05 | sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm |
S2A_U06 | posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy |
S2A_U07 | posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie |
S2A_U08 | posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej |
S2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA2_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących charakterystyki i sposobu wytwarzania regionalnych produktów mleczarskich wytwarzanych na bazie mleka i krowiego, koziego, owczego i bawolego. |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Ćwiczenia wprowadzające - przedstawienie tematyki , omówienie regulaminu i przepisów BHP obowiazujących w trakcie realizacji ćwiczeń laboratoryjnych. |
---|
T-L-2 | Ocena towaroznawcza mleka koziego i owczego |
T-L-3 | Ocena towaroznawcza tradycyjnych i regionalnych mlecznych napojów fermentowanych z mleka krowiegi i koziego |
T-L-4 | Ocena towaroznawcza wybranych serów tradycyjnych i regionalnych z mleka krowiego , owczego, koziego i bawolego, |
T-L-5 | Ocena towaroznawcza regionalnych napojów fermentowanych wyprodukowanych z serwatki |
T-W-1 | Charakterystyka towaroznawcza mleka wybranych gatunków ssaków (krowie, kozie owcze, bawole) stanowiącego surowiec do produkcji wyrobów tradycyjnych i regionalnych. |
T-W-2 | Charakterystyka towaroznawcza mlecznych napojów fermentowanych produkowanych w Polsce i wybranych regionach świata. |
T-W-3 | Charakterystyka towaroznawcza i sposób wytwarzania serów z mleka krowiego koziego,owczego i bawolego produkowanych w Polsce i w wybranych regionach świata |
T-W-4 | Trwałość produktów tradycyjnych i regionalnych wyprodukowanych na bazie mleka wybranych gatunków ssaków |
T-W-5 | Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie wytwarzane na bazie serwatki |
T-W-6 | Sposoby utrwalania tradycyjnych i reginalnych produktów mleczarskich |
Metody nauczania | M-1 | Metody podające - wykład informacyjny |
---|
M-2 | Metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca - sprawdzanie wiadomości na każdych ćwiczeniach laboratoryjnych. Ocena końcowa stanowi średnią arytmetyczną z ocen uzyskanych na poszczególnych zajęciach. |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: wykłady - egzamin testowy |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić po względem cech sensorycznych i podstawowych właściwości fizyko-chemicznych produkty regionalne wyprodukowane z mleka wybranych gatunków ssaków. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |