Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Metody produkcji poprawiające jakość owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł Metody produkcji owoców wysokiej jakości
Przedmiot Metody produkcji poprawiające jakość owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 5 0,50,33zaliczenie
wykładyW7 35 2,50,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i wymaganiach siedliskowych roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, znajomość zagrożeń występujących w trakcie uprawy.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
C-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5
wykłady
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.5
T-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.20
T-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.10
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1przygotowanie do zajęć audytoryjnych i sprawdzianów10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach5
15
wykłady
A-W-1konsultacje10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu20
A-W-3uczestnictwo w zajęciach35
A-W-4studiowanie literatury fachowej10
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: dyskusja

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-M2_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-M2_W02
Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
OG_1A_W04, OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-2, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-M2_W03
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców.
OG_1A_W03, OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-M2_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców.
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-2, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-M2_U02
Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców.
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-3, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-M2_K01
Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
OG_1A_K07R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
OG_1A_O10-M2_K02
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
OG_1A_K07R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-1, C-2T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
OG_1A_O10-M2_K03
Potrafi zorganizować pracę w zespole.
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-M2_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5student zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców
4,0student dobrze zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców
4,5student dobrze ocenia właściwości odżywcze i zdrowotne owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców
OG_1A_O10-M2_W02
Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5student zna metody poprawiające właściwości biologiczne plonów
4,0student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5student ma wiedzę wykorzystuje w praktyce metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę na temat metod poprawiania biologicznych właściwości plonów, wykorzystuje je w praktyce
OG_1A_O10-M2_W03
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców.
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
3,5student rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
4,0student dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
4,5student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowieskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi
5,0student bardzo dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowiskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-M2_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców.
2,0student nie opanował umiejętności z zakresu tematu w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
3,5student potrafi w stopniu dostatecznym zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
4,0student opanował umiejętność z zakresu tematu na dobrym poziomie, potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
4,5student dobrze, samodzielnie planuje zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
5,0student bardzo dobrze potrafi zaplanować i przeprowadzić zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
OG_1A_O10-M2_U02
Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców.
2,0student nie opanował umiejętności z zakresu omawianej tematyki
3,0student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5student potrafi określić termin zbioru, jak również ocenić jakość owoców
4,0student samodzielnie potrafi dobrze określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
4,5student termin określa dobrze zbioru owoców, ma umiejętność samodzielnej oceny jakości owoców
5,0student samodzielnie, bardzo dobrze, potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-M2_K01
Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5student potrafi wymienić aktualne technologie poprawiające jakość owoców
4,0student zna aktualne technologie poprawiające jakość owoców
4,5student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, jest bardzo dobrze zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
OG_1A_O10-M2_K02
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców wysokiej jakości
3,5student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
4,0student dobrze określa potrzeby produkcji wysokiej jakości owoców
4,5student jest świadomy potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości
OG_1A_O10-M2_K03
Potrafi zorganizować pracę w zespole.
2,0student nie potrafi pracować w zespole
3,0student stara się pracować w zespole
3,5student w małym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
4,0student jest w stanie zorganizować pracę w zespole
4,5student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole
5,0student w bardzo dobrym stopniu zorganizować pracę w zespole

Literatura podstawowa

  1. Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, Warszawa, 1984
  2. Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.5
T-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.20
T-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.10
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1przygotowanie do zajęć audytoryjnych i sprawdzianów10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu20
A-W-3uczestnictwo w zajęciach35
A-W-4studiowanie literatury fachowej10
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_W01Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
Treści programoweT-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5student zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców
4,0student dobrze zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców
4,5student dobrze ocenia właściwości odżywcze i zdrowotne owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_W02Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5student zna metody poprawiające właściwości biologiczne plonów
4,0student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5student ma wiedzę wykorzystuje w praktyce metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę na temat metod poprawiania biologicznych właściwości plonów, wykorzystuje je w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_W03Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
C-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
3,5student rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
4,0student dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców
4,5student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowieskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi
5,0student bardzo dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowiskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_U01Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował umiejętności z zakresu tematu w stopniu podstawowym
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
3,5student potrafi w stopniu dostatecznym zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
4,0student opanował umiejętność z zakresu tematu na dobrym poziomie, potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
4,5student dobrze, samodzielnie planuje zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
5,0student bardzo dobrze potrafi zaplanować i przeprowadzić zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_U02Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował umiejętności z zakresu omawianej tematyki
3,0student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5student potrafi określić termin zbioru, jak również ocenić jakość owoców
4,0student samodzielnie potrafi dobrze określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
4,5student termin określa dobrze zbioru owoców, ma umiejętność samodzielnej oceny jakości owoców
5,0student samodzielnie, bardzo dobrze, potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_K01Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
C-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: dyskusja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5student potrafi wymienić aktualne technologie poprawiające jakość owoców
4,0student zna aktualne technologie poprawiające jakość owoców
4,5student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, jest bardzo dobrze zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_K02Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
C-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: dyskusja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców wysokiej jakości
3,5student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
4,0student dobrze określa potrzeby produkcji wysokiej jakości owoców
4,5student jest świadomy potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości
5,0student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-M2_K03Potrafi zorganizować pracę w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców.
C-2Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców.
Treści programoweT-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-2Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-W-3Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: dyskusja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi pracować w zespole
3,0student stara się pracować w zespole
3,5student w małym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
4,0student jest w stanie zorganizować pracę w zespole
4,5student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole
5,0student w bardzo dobrym stopniu zorganizować pracę w zespole