Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Metody produkcji poprawiające jakość owoców:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | Metody produkcji owoców wysokiej jakości | ||
Przedmiot | Metody produkcji poprawiające jakość owoców | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i wymaganiach siedliskowych roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, znajomość zagrożeń występujących w trakcie uprawy. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców. |
C-2 | Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców. | 5 |
T-W-2 | Wpływ agrotechniki na jakość owoców. | 20 |
T-W-3 | Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców. | 10 |
35 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | przygotowanie do zajęć audytoryjnych i sprawdzianów | 10 |
A-A-2 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 20 |
A-W-3 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
A-W-4 | studiowanie literatury fachowej | 10 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
S-3 | Ocena formująca: dyskusja |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-M2_W01 Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców. | OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-M2_W02 Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów. | OG_1A_W04, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-2 | T-W-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-M2_W03 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców. | OG_1A_W03, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-W-3 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-M2_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców. | OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-W-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-M2_U02 Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców. | OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-W-3, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-M2_K01 Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
OG_1A_O10-M2_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości. | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-1, C-2 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
OG_1A_O10-M2_K03 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | OG_1A_K05 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-M2_W01 Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców | |
3,5 | student zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców | |
4,0 | student dobrze zna właściwości odżywcze i zdrowotne owoców | |
4,5 | student dobrze ocenia właściwości odżywcze i zdrowotne owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców, dobrze interpretuje informacje dotyczące składu chemicznego owoców | |
OG_1A_O10-M2_W02 Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów | |
3,5 | student zna metody poprawiające właściwości biologiczne plonów | |
4,0 | student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
4,5 | student ma wiedzę wykorzystuje w praktyce metody poprawiania biologicznych właściwości plonów | |
5,0 | student ma bardzo dobrą wiedzę na temat metod poprawiania biologicznych właściwości plonów, wykorzystuje je w praktyce | |
OG_1A_O10-M2_W03 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców | |
3,5 | student rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców | |
4,0 | student dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców | |
4,5 | student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowieskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi | |
5,0 | student bardzo dobrze rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców,samodzielnie interpretuje efekty przyczynowo-skutkowe zachodzące pomiędzy środowiskiem, sposobami uprawy a roślinami sadowniczymi |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-M2_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców. | 2,0 | student nie opanował umiejętności z zakresu tematu w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
3,5 | student potrafi w stopniu dostatecznym zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
4,0 | student opanował umiejętność z zakresu tematu na dobrym poziomie, potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
4,5 | student dobrze, samodzielnie planuje zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
5,0 | student bardzo dobrze potrafi zaplanować i przeprowadzić zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
OG_1A_O10-M2_U02 Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców. | 2,0 | student nie opanował umiejętności z zakresu omawianej tematyki |
3,0 | student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców | |
3,5 | student potrafi określić termin zbioru, jak również ocenić jakość owoców | |
4,0 | student samodzielnie potrafi dobrze określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców | |
4,5 | student termin określa dobrze zbioru owoców, ma umiejętność samodzielnej oceny jakości owoców | |
5,0 | student samodzielnie, bardzo dobrze, potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-M2_K01 Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców | |
3,5 | student potrafi wymienić aktualne technologie poprawiające jakość owoców | |
4,0 | student zna aktualne technologie poprawiające jakość owoców | |
4,5 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, jest bardzo dobrze zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców | |
OG_1A_O10-M2_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców wysokiej jakości | |
3,5 | student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | |
4,0 | student dobrze określa potrzeby produkcji wysokiej jakości owoców | |
4,5 | student jest świadomy potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę na temat potrzeb produkcji owoców wysokiej jakości, potrafi planować i proponować rozwiązania agrotechniczne sprzyjające produkcji owoców o wysokiej jakości | |
OG_1A_O10-M2_K03 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | 2,0 | student nie potrafi pracować w zespole |
3,0 | student stara się pracować w zespole | |
3,5 | student w małym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole | |
4,0 | student jest w stanie zorganizować pracę w zespole | |
4,5 | student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole | |
5,0 | student w bardzo dobrym stopniu zorganizować pracę w zespole |
Literatura podstawowa
- Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, Warszawa, 1984
- Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012