Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Biznesplan - projekt przedsięwzięcia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biznesplan - projekt przedsięwzięcia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Zenon Królikowski <Zenon.Krolikowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy wiedzy z ekonomii i przedsiębiorczości.
W-2Podstawowa wiedza o instytucjach rynku i zasadach jego funkcjonowania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wiedza o teoretycznych i praktycznych metodach i narzędziach organizowania i planowania projektów biznesowych
C-2ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami planowania gospodarczego.
C-3Poznanie elementów rachunku efektywności ekonomicznej projektowanych przedsięwzięć

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Projekty gospodarcze - struktura ramowa, zasady opracowania2
T-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.3
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.2
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.3
T-W-5Finansowanie przedsięwzięć gospodarczych - kredyty, środki zewnętrzne.3
T-W-6Udział długu w źródłach finansowania - analiza efektu dźwidni finansowej4
T-W-7Metodyczne podstawy oceny przedsięwzięć gospodarczych.3
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym20
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza innych materiałów - raportów, dokumentów, - udział w konsultacjach, - przygotowanie prac tematycznych (elementów projektów przedsięwzięć gospodarczych).40
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O04-B_W01
Wiedza z zakresu zasad sporzadzania projektów gospodarczych
ROL_1A_W02R1A_W02, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-1, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
ROL_1A_O04-B_W02
Ma podstawowa wiedzę o zasadach projektowania przedsięwzięć gospodarczych
ROL_1A_W02R1A_W02, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-1, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
ROL_1A_O04-B_W03
Ma wiedzę o metodach oceny przedsięwzięć biznesowych
ROL_1A_W19InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-3, C-2T-W-7, T-W-6, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O04-B_U01
Potrafi opracować plan przedsięwzięcia biznesowego
ROL_1A_U01R1A_U01C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
ROL_1A_O04-B_U02
Posiada umiejętność określenia sytuacji marketingowej, organizacyjnej i finansowej projektowanego przedsięwzięcia biznesowego
ROL_1A_U12R1A_U08InzA_U01C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O04-B_K01
Jest świadomy konsekwencji planowanych do realizacji przedsięwzięć gospodarczych
ROL_1A_K06R1A_K06InzA_K01C-1T-W-7, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O04-B_W01
Wiedza z zakresu zasad sporzadzania projektów gospodarczych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia, ma podstwaowa wiedzę o zasadach sporządzania projektów gospodarczych
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_O04-B_W02
Ma podstawowa wiedzę o zasadach projektowania przedsięwzięć gospodarczych
2,0
3,0student ma podstawowa wiedzę o zasadach projektowania przedsięwzięć biznesowych
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_O04-B_W03
Ma wiedzę o metodach oceny przedsięwzięć biznesowych
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o metodach oceny przdsięwzięć biznesowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O04-B_U01
Potrafi opracować plan przedsięwzięcia biznesowego
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia, potrafi oparacowac plan przedsięwzięcia biznesowego
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_O04-B_U02
Posiada umiejętność określenia sytuacji marketingowej, organizacyjnej i finansowej projektowanego przedsięwzięcia biznesowego
2,0
3,0student posiada podstawowe umiejętności okreslenia sytuacji marketingowej, organizacyjnej i finansowej określonego przedsięzięcia biznesowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O04-B_K01
Jest świadomy konsekwencji planowanych do realizacji przedsięwzięć gospodarczych
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę i umiejętności w zakresie konstruowania biznesplanu i świadomośc konsekwencji ekonomicznych ewntualnych zaniedbań proceduralnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kurowski L., Ocena projektów gospodarczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław, 2004
  2. Wypych M., Finanse przedsiębiorstwa z elementami zarządzania i analizy, Absolwent, Łódź, 2011
  3. Filar E., Skrzypek J., Biznes Plan, Poltekst, Warszawa, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Kobylński R., Pieczyński L., Programowanie i finansowanie inwestycji w ochronie środowiska, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2002

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Projekty gospodarcze - struktura ramowa, zasady opracowania2
T-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.3
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.2
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.3
T-W-5Finansowanie przedsięwzięć gospodarczych - kredyty, środki zewnętrzne.3
T-W-6Udział długu w źródłach finansowania - analiza efektu dźwidni finansowej4
T-W-7Metodyczne podstawy oceny przedsięwzięć gospodarczych.3
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym20
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza innych materiałów - raportów, dokumentów, - udział w konsultacjach, - przygotowanie prac tematycznych (elementów projektów przedsięwzięć gospodarczych).40
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_W01Wiedza z zakresu zasad sporzadzania projektów gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Wiedza o teoretycznych i praktycznych metodach i narzędziach organizowania i planowania projektów biznesowych
C-3Poznanie elementów rachunku efektywności ekonomicznej projektowanych przedsięwzięć
Treści programoweT-W-1Projekty gospodarcze - struktura ramowa, zasady opracowania
T-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia, ma podstwaowa wiedzę o zasadach sporządzania projektów gospodarczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_W02Ma podstawowa wiedzę o zasadach projektowania przedsięwzięć gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Wiedza o teoretycznych i praktycznych metodach i narzędziach organizowania i planowania projektów biznesowych
C-3Poznanie elementów rachunku efektywności ekonomicznej projektowanych przedsięwzięć
Treści programoweT-W-1Projekty gospodarcze - struktura ramowa, zasady opracowania
T-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawowa wiedzę o zasadach projektowania przedsięwzięć biznesowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_W03Ma wiedzę o metodach oceny przedsięwzięć biznesowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W19Ma podstawową wiedzę z zakresu technicznych, informatycznych i inżynieryjnych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Poznanie elementów rachunku efektywności ekonomicznej projektowanych przedsięwzięć
C-2ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami planowania gospodarczego.
Treści programoweT-W-7Metodyczne podstawy oceny przedsięwzięć gospodarczych.
T-W-6Udział długu w źródłach finansowania - analiza efektu dźwidni finansowej
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o metodach oceny przdsięwzięć biznesowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_U01Potrafi opracować plan przedsięwzięcia biznesowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami planowania gospodarczego.
C-3Poznanie elementów rachunku efektywności ekonomicznej projektowanych przedsięwzięć
Treści programoweT-W-1Projekty gospodarcze - struktura ramowa, zasady opracowania
T-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia, potrafi oparacowac plan przedsięwzięcia biznesowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_U02Posiada umiejętność określenia sytuacji marketingowej, organizacyjnej i finansowej projektowanego przedsięwzięcia biznesowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U12Potrafi planować, przeprowadzać eksperymenty oraz wykonywać pomiary i symulacje komputerowe oraz wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Wiedza o teoretycznych i praktycznych metodach i narzędziach organizowania i planowania projektów biznesowych
C-2ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami planowania gospodarczego.
Treści programoweT-W-2Biznesplan wg kryteriów celu i głównego odbiorcy; część marketingowa, organizacyjna i finansowa.
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.
T-W-4Rachunek efektywności przedsięwzięć biznesowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawowe umiejętności okreslenia sytuacji marketingowej, organizacyjnej i finansowej określonego przedsięzięcia biznesowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O04-B_K01Jest świadomy konsekwencji planowanych do realizacji przedsięwzięć gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Wiedza o teoretycznych i praktycznych metodach i narzędziach organizowania i planowania projektów biznesowych
Treści programoweT-W-7Metodyczne podstawy oceny przedsięwzięć gospodarczych.
T-W-3Wariant realistyczny, wariant pesymistyczny i wariant optymistyczny biznesplanu.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie problemu (pytania), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania tez.,
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dabór materiałów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę i umiejętności w zakresie konstruowania biznesplanu i świadomośc konsekwencji ekonomicznych ewntualnych zaniedbań proceduralnych
3,5
4,0
4,5
5,0