Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Usługi turystyczne
Sylabus przedmiotu Jakość surowców i produktów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk społecznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Jakość surowców i produktów | ||
Specjalność | Usługi turystyczne | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii żywności oraz analizy sensorycznej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przygotowanie studenta do oceny jakości surowca i produktu. Podejmowanie samodzielnie decyzji dotyczących jakości i kwalifikacji surowca. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Podział i ocena jakości produktów pochodzenia roślinnego | 4 |
T-L-2 | Wykorzystanie metod analitycznych do badania jakości tłuszczów jadalnych | 4 |
T-L-3 | Ocena świeżości ryb | 4 |
T-L-4 | Podział i ocena produktów pochodzenia zwierzęcego | 4 |
T-L-5 | Ocena jakości napojów bezalkoholowych | 2 |
T-L-6 | Wykorzystanie metod sensorycznych do oceny jakości napojów | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Surowce żywnościowe, podział, czynniki decydujące o wartości użytkowej. | 2 |
T-W-2 | Surowce roślinne: podział, charakterystyka, znaczenie gospodarcze. | 4 |
T-W-3 | Napoje bezalkoholowe: soki, nektary, napoje owocowe, przykład technologii, ocena jakości. | 1 |
T-W-4 | Rośliny oleiste, technologia tłuszczów jadalnych (margaryn), ocena ich jakości. | 1 |
T-W-5 | Surowce pochodzenia zwierzęcego - podział, charakterystyka, znaczenie gospodarcze. | 4 |
T-W-6 | Podział metod analitycznych w ocenie jakości | 2 |
T-W-7 | Żywność funkcjonalna | 1 |
T-W-8 | Urzędowa kontrola żywności, jakość handlowa, kontrola jakości handlowej | 1 |
16 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 70 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach, aktywny udział w trakcie dyskusji | 16 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 14 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wyklad konwersatoryjny |
M-2 | Środki audiowizualne - prezentacje |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Wyniki kolokwium końcowego - podsumowującego |
S-2 | Ocena formująca: Ocena z odpowiedzi pisemnej/ ustnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_W01 Ma wiedzę o rodzajach i jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | TOW_2A_W01, TOW_2A_W02, TOW_2A_W04, TOW_2A_W05 | S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W10, S2A_W11 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
TOW_2A_PO1-4ut_W02 Potrafi dokonać oceny towaroznawczej surowców i produktów spozywczych. Potrafi zrożnicować żywność tradycyjną i ekologiczną potrafi ocenić cykl produkcyjny i technologię. Zna podstawowe metody oceny jakosci produktów. | TOW_2A_W01, TOW_2A_W02, TOW_2A_W04, TOW_2A_W05 | S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W10, S2A_W11 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_U01 Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawczej oceny jakości | TOW_2A_U01, TOW_2A_U04 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TOW_2A_PO1-4ut_U02 Potrafi dokonać oceny i identyfikacji poszczególnych grup produktów spozywczych | TOW_2A_U01, TOW_2A_U02, TOW_2A_U04, TOW_2A_U09 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TOW_2A_PO1-4ut_U03 Potrafi opracować i zinterpretować wyniki, sformułować wnioski, oraz wskazać dalszy kierunek badań. | TOW_2A_U01, TOW_2A_U02, TOW_2A_U09 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_K01 Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki | TOW_2A_K01 | S2A_K01, S2A_K03, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07 | InzA2_K02 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-3 | S-1, S-2 |
TOW_2A_PO1-4ut_K02 Potrafi pracować zespołowo jest świadom podejmowanych przez siebie decyzji dotyczących oceny jakości towarów. Ma świadomość konieczności dalszego kształcenia się. | TOW_2A_K01, TOW_2A_K08 | S2A_K01, S2A_K03, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07 | InzA2_K02 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_W01 Ma wiedzę o rodzajach i jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | 2,0 | |
3,0 | Ma minimalną wiedzę o rodzajach i jakość produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_PO1-4ut_W02 Potrafi dokonać oceny towaroznawczej surowców i produktów spozywczych. Potrafi zrożnicować żywność tradycyjną i ekologiczną potrafi ocenić cykl produkcyjny i technologię. Zna podstawowe metody oceny jakosci produktów. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi dokonać podstawowej oceny towaroznawczej surowców i produktów spożywczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_U01 Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawczej oceny jakości | 2,0 | |
3,0 | Posługuje się podstawową terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawczej oceny jakości. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_PO1-4ut_U02 Potrafi dokonać oceny i identyfikacji poszczególnych grup produktów spozywczych | 2,0 | |
3,0 | Potrafi dokonać oceny i identyfikacji poszczególnych grup żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_PO1-4ut_U03 Potrafi opracować i zinterpretować wyniki, sformułować wnioski, oraz wskazać dalszy kierunek badań. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi opracować wyniki i na ich podstawie sformułować proste wnioski. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_PO1-4ut_K01 Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość poziomu własnej wiedzy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_PO1-4ut_K02 Potrafi pracować zespołowo jest świadom podejmowanych przez siebie decyzji dotyczących oceny jakości towarów. Ma świadomość konieczności dalszego kształcenia się. | 2,0 | |
3,0 | Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje rolę lidera. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Świderski, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, 2003
- Kasperek M, Krauze J., Krauze A, Badanie produktów spożywczych, AE POznań, 1983
Literatura dodatkowa
- USTAWA z dnia 28 lipca 2005 r.o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw1), (Dz. U. Nr 178 poz. 1480 z dnia 16 września 2005 r.) i kolejne uaktualnienia, 2011
- CZasopisma branżowe, Sigma Not, Warszawa, 2011