Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_B11mhig_W01 | Student ma wiedzę i świadomośc dotyczacą mikrobiologicznych zagrożeń zdrowotnych żywności w hotelarstwie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_W01 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
---|
TOW_2A_W02 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
TOW_2A_W04 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i produktów oraz zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S2A_W05 | ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka |
S2A_W07 | ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S2A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej |
S2A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA2_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA2_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznaie i uśwadomienie studentom mikrobiologicznych zagrożeń zdrowotnych wynikających z premieszczania się oraz przebywania w niektórych (czasami egzotycznych) rejonach świata. |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Higiena osobista a zatrucia pokarmowe. |
---|
T-L-2 | Woda jako nośnik drobnoustrojów patogennych |
T-L-3 | Żywność lokalna i zwiazane z nią zagrożenia mikrobiologiczne |
T-W-1 | Z czego wynikają mikrobiologiczne zagrożenia zdrowotne żywnosci w hotelarstwie? - podstawowe pojecia i definicje |
T-W-2 | Interakcja gospodarz-patogen |
T-W-3 | Drobnoustroje chorobotwórcze - ogólna charakterystyka |
T-W-6 | Pozostałe gram-ujemne pałeczki chorobotwórcze |
T-W-5 | Salmonellozy jelitowe i durowe |
T-W-4 | Patogenne Eschericha coli |
T-W-7 | Toksyny bakteryjne i mykotoksyny |
T-W-8 | Zapobieganie i prewencja |
Metody nauczania | M-1 | Prezentacja multimedialna połączona z prelekcją |
---|
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy obejmujacy zagadnienia poruszane na zajeciach laboratoryjnych |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy podsumowujacy zagadnienia omawiane na wykładach |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawowe informacje zdobyte podczas realizacji przedmiotu. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |