Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_PO1-1mhig_W01 | Zdobycie wiedzy na temat mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_W01 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
---|
TOW_2A_W02 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, surowców pomocniczych i dodatków, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
TOW_2A_W03 | Ma poszerzoną wiedzę z zakresu towaroznawstwa artykułów nieżywnościowych, kształtowania i oceny ich jakości z wykorzystaniem metod sensorycznych, fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych z uwzględnieniem nowych produktów. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S2A_W05 | ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka |
S2A_W07 | ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S2A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej |
S2A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA2_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji mikrobiologicznych pozostałosci w zywnosci. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Rodzaje mikrobiologicznych pozostałości w zywności |
---|
T-W-2 | Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności |
T-W-3 | Przepisy i obowiązujące kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności |
T-W-4 | Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci |
T-W-5 | Nowe patogeny w żywności |
T-W-6 | Antybiotykooporne szczepy w zywności |
T-W-7 | Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a obecność szkodliwych metabolitów w zywności |
T-W-8 | Mikroorganizmy pożyteczne - źródło korzystnych związków w srodowisku zywności |
T-W-9 | Bakteriocyny |
T-W-10 | Przeciwdziałanie niedozwolonym pozostałościom mikrobiologicznym w zywności |
T-W-11 | Metody analityczne w wykrywaniu niedopuszczalnych pozostałości mikrobiologicznych w zywnosci |
T-L-1 | Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie mikrobiologicznych pozostałości w żywnosci |
Metody nauczania | M-1 | wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
---|
M-2 | zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach |
M-3 | dyskusja tematyczna |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę o drobnoustrojach występujących w różnych środowiskach oraz mikrobiologicznych pozostałosciach w zywnosci |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |