Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_PO3-7mhig_W01 | Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu różnych rodzajów norm i reguł , ze szczególnym uwzględnieniem norm dyplomatycznych oraz o różnych rodzajach struktur i instytucjach społecznych. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_W10 | Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku. |
---|
TOW_2A_W11 | Ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) wpływających na sposób organizacji przedsiębiorstw i rządzących nimi prawidłowościami (ich źródeł, natury, zmian i sposobów działania). |
TOW_2A_W12 | Ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji. Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach i ich historycznej ewolucji. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S2A_W02 | ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych |
S2A_W03 | ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych |
S2A_W04 | ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych |
S2A_W05 | ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka |
S2A_W07 | ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S2A_W08 | ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur, instytucji i więzi społecznych oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości |
S2A_W09 | ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji |
S2A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej |
S2A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
---|
InzA2_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji |
---|
C-2 | Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania różnego typu przyjęć dyplomatycznych z całym ceremoniałem |
Treści programowe | T-L-1 | Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty |
---|
T-L-2 | Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów |
T-L-3 | Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych |
T-L-4 | Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach |
T-L-5 | Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie |
T-L-6 | Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów |
T-L-7 | Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów |
T-W-1 | Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji |
T-W-2 | Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji |
T-W-3 | Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie |
T-W-4 | Misja dyplomatyczna |
T-W-5 | Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty. |
T-W-6 | Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych. |
T-W-7 | Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych |
T-W-8 | Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z elementami dyskusji dydaktycznej |
---|
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student posiada poszerzoną w stopniu podstawowym wiedze z zakresu norm obowiązujących w dyplomacji |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |